08 Mart 2010, Pazartesi 08:23:18

F-4'lerde yerli teknoloji

F-4E uçakları; daha emniyetli ve daha etkin görev yapabilmesi amacıyla yapısal yenileme ve kısmi aviyonik modernizasyona tabi tutulacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bu konuda Şimşek Projesi’ni hayata geçiriyor.
  • sen bisikletine binmeye devam et...uzun pantolon giymeye başladığında yorumlara katılırsın canım...hoşçakal...
  • Dam üstünde saksağan...sivil havacılıkla F-4 yorumunun ne alakası var yahu çoluk çocuk burada..
  • BEN NİCE JETÇİ GÖRDÜM ONLARA BİSİKLETİMİ BİLE TESLİM ETMEM. BEN NİCE PIRPIRCI GÖRDÜM PİLOTLUK MESLEĞİNİ ÖZÜMSEMİŞLER VE ELLERİNE SU DÖKECEK ADAM DA BULAMAZSINIZ. KAZALARI YAPANLAR ASKER KÖKENLİ JETÇİLER DEĞİL Mİ? JETLERİNİZI BU KADAR ÇOK SEVİYORSANIZ TSK'DAN AYRILMAYINIZ...ÇÜNKÜ SİZE SİVİL HAVACILIĞIN GERÇEKTEN İHTİYACI YOKTUR...
  • F-4 yorumlarını bıraksınlar artık ya...lütfen...
  • Sizler nekadar vizyon sahibi olmayan insanlarsiniz Allah askina.Gormuyormusunuz aselsanin bu desteksiz pazarsiz ortamda ortaya koydugu basarilari.Yazik gormeyen gozlerinize.Arkadas bu hantal teknolojiye sahip ucagi modernize etmek demek yeni ucak avionic sistemini olusturabilecek tecrubeye ve kapasiteye ulasabilmek yolunda atilmis en buyuk ve neticesi ispatlanan adimdir.Sonraki adimda insallah gokyuzunde yerli savas ucaklarimizi gormektir.Ben tai ve aselsane sonuna kadar guveniyorum.En bastan en sona emegi gecen herkesten Allah razi olsun;milletim adina tesekkur ederim.
  • T-11, C-47, Viscount, T-34, F-100, T-33, RF-5 i gördüm uçarken, bakımları güzel yapılıp, modernize edildikleri takdirde F-4 ü muhtemelen 2020 ye kadar göreceğiz. Benim ve oğlumun çok sevdiği bir uçak. Halen kuvvetli ve sağlam.
  • Biz yapamadık, sen taş üstüne taş koydun mu acaba? Sen millet ne, milli ne biliyormusun? Yine güneşe bakıp kendi gölgeni göremiyorsun. Sen benim milletimin ne yaptığını bırak, sen ne yaptın ondan bahset; masayla tuvalet arasında gidip gelmekten başka?
  • En sevdiğim uçaktır. Kimse laf atmasın F-4'e. Daha uzun yıllar boyunca gök yüzünü yırtarak üstümüzden uçmasını dilerim.
  • İki tane uçağa iki tane alet takmışlar diye nerdeyse zil takıp oynayacaklar. VARSA GURURUN TÜM HAVA KUVVETİNİ MİLLİ UÇAKLARLA DONAT, TÜM DÜNYAYA PAZARLA ONDAN SONRA BU TÖRENİ YAP, O ZAMAN TÜM ULUSU ARKANIZDA BULURSUNUZ. Boş laflara bu milletin karnı tok. SAHTA VATANSEVERLİKLER YAPACAĞINIZA ÜRETİM YAPIN, İNSANLARI FİŞLEMEKLE BİR YERE VARAMAYACKSINIZ...
  • ABD'nin hatalarından biridir Phantom, 56 Chevrolet ve DC-3 (C-47) Dakota gibi. Gökyüzünün tankı, sağlamlığın haklı gururudur. İniş takımları açılmadan inip te 3 gün sonra sadece kontrol edilip hidrolik borusu değiştirilip uçuşa verilen bir devdir. F-15'in 100 hava muharebesinden kaybettiği 4 muharebenin tamamı F-4'e aittir. (F-16/18' e değil) 24 bombayı alır, istediğin yere götürür. Tek motorla görev yapabilir. Güvenirliği tamdır. 300 Knotta loop atabilecek, 40 Konotta tono atabilecek kadar iri gövdesinden beklenmeyen ince hareketleri yapar. Sonuç olarak Phantom düşmana koyar kardeş, gel sen şu ihtiyarla arkadaş ol. Her uçağın üstünlüğü ve dezavantajları vardır. Ferrari ile ev taşıyamazsın, kamyonla da yarışamazsın.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Eskişehir’deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen F-4E uçakları modernizasyonu kapsamındaki Şimşek Projesi ilk prototip uçak teslimi töreninde yaptığı konuşmada, F-4E uçaklarının daha emniyetli ve daha etkin görev yapabilmesi amacıyla yapısal yenileme ve kısmi aviyonik modernizasyona tabi tutulması için Şimşek Projesi’nin başlatıldığını kaydetti.

Şimşek Projesi kapsamında yapısal iyileştirmeler ve uçak üzeri bütünleştirme 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı (HİBMK) tarafından; Seyrüsefer ve Haberleşme Sistemlerinin Yenilenmesi ile Operasyonel Uçuş Yazılımının Geliştirilmesi faaliyetleri Aselsan tarafından gerçekleştirildi.

Projenin RF-4E ve F4-2020 Modernizasyonu projelerinde kazanılan teknolojik altyapı ve bilgi birikimi kullanılarak Aselsan ile birlikte 1. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda yapılmasının herkes için gurur vesilesi olduğunu ifade eden Orgeneral Aksay şöyle konuştu: “Yeni tehditler hava ve uzayda daha güçlü olmayı gerektiriyor. Modern bir hava kuvveti oluşturmada milli savunma sanayi şirketlerinin çalışmaları takdire şayandır. Milli savunma sanayi kuruluşlarının koordineli çalışmalarıyla, psikolojik bir yönü de bulunan, kısa vadede milli ve özgün bir uçağın ortaya çıkması yönünde umudum daha da pekişmektedir. Şimşek Projesi’nde modernizasyon faaliyetlerinin aksaksız ve koordineli bir şekilde yürütülmesinde, proje faaliyetlerinin yönetiminde, kontrolünde, takibinde, koordinasyon ve uygulama alanlarında görev almış tüm Hava Kuvvetleri personeli ile Aselsan çalışanlarını gönülden kutluyorum.”

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu da yaklaşık bir yıl önce aynı yerde Işık Projesi kapsamında modernize edilen RF-4E keşif gözetleme uçaklarının teslimatlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Şimşek Projesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin harekat gereksinimleri doğrultusunda 16 adet F-4E uçağının aviyonik ve yapısal modernizasyonunu kapsamaktadır. Muharip bir uçak olan F-4E uçaklarının modernizasyonu Türk mühendis ve teknisyenleri ile gerçekleştirilen ikinci milli uçak modernizasyonu projesi olmuştur” dedi.

Emekli Korgeneral Çavdaroğlu, şöyle devam etti: “Aselsan’ın Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ile birlikte öngörülen zaman dilimi içinde Şimşek Projesini milli imkanlarla başarıyla tamamlaması, aviyonik modernizasyon konusunda alınan mesafeyi açıkça göstermektedir. Şirketimiz, 35 yıllık tecrübesini genç ve eğitimli mühendisler ve teknisyenleri ile desteklemektedir. Aselsan, tecrübeli ve genç beyinleri ile verilecek her türlü görevi yerine getirmeye hazırdır.”

Uçakta neler yapıldı?

. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Aselsan arasında 2006 yılında imzalanan 24 milyon dolar tutarındaki sözleşme kapsamında tamamen yerli olarak gerçekleştirilen proje ile F4-E uçaklarının uçuş ve görev planlama kabiliyeti artırıldı.

. Uçaklara Aselsan ürünü Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) gömülü LN-100GT Ataletsel Seyrüsefer Sistemi takılarak, uçakların seyrüsefer sistemi günümüz teknolojisine uygun hale getirildi.

. Uçaklara takılan CDU-900 Kontrol Gösterge Ünitesi ve üzerinde Aselsan mühendisleri tarafından geliştirilen Operasyonel Uçuş Yazılımı ile Uçuş Yönetiminin her türlü hava koşulunda yüksek doğrulukta gerçekleşmesi sağlandı.

. Uçaklara UHF ve VHF bantlarında haberleşme olanağı sağlayan, kriptolu Aselsan MXF-484 telsizi takılarak etkili ve güvenli haberleşme yeteneği kazandırıldı.

. Şimşek Projesi kapsamında bütünleştirilen sayısal arayüze sahip sistemler ile uçakta muhafaza edilen mevcut analog sistemler arasındaki haberleşmeyi sağlayan Senkro Çevirici Ünitesi Işık Projesi’nde olduğu gibi bu proje gereksinimleri doğrultusunda tasarlandı.

 

F-4'lerde yerli teknoloji

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
sen bisikletine binmeye devam et...uzun pantolon giymeye başladığında yorumlara katılırsın canım...hoşçakal...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dam üstünde saksağan...sivil havacılıkla F-4 yorumunun ne alakası var yahu çoluk çocuk burada..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BEN NİCE JETÇİ GÖRDÜM ONLARA BİSİKLETİMİ BİLE TESLİM ETMEM. BEN NİCE PIRPIRCI GÖRDÜM PİLOTLUK MESLEĞİNİ ÖZÜMSEMİŞLER VE ELLERİNE SU DÖKECEK ADAM DA BULAMAZSINIZ. KAZALARI YAPANLAR ASKER KÖKENLİ JETÇİLER DEĞİL Mİ? JETLERİNİZI BU KADAR ÇOK SEVİYORSANIZ TSK'DAN AYRILMAYINIZ...ÇÜNKÜ SİZE SİVİL HAVACILIĞIN GERÇEKTEN İHTİYACI YOKTUR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
F-4 yorumlarını bıraksınlar artık ya...lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sizler nekadar vizyon sahibi olmayan insanlarsiniz Allah askina.Gormuyormusunuz aselsanin bu desteksiz pazarsiz ortamda ortaya koydugu basarilari.Yazik gormeyen gozlerinize.Arkadas bu hantal teknolojiye sahip ucagi modernize etmek demek yeni ucak avionic sistemini olusturabilecek tecrubeye ve kapasiteye ulasabilmek yolunda atilmis en buyuk ve neticesi ispatlanan adimdir.Sonraki adimda insallah gokyuzunde yerli savas ucaklarimizi gormektir.Ben tai ve aselsane sonuna kadar guveniyorum.En bastan en sona emegi gecen herkesten Allah razi olsun;milletim adina tesekkur ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
T-11, C-47, Viscount, T-34, F-100, T-33, RF-5 i gördüm uçarken, bakımları güzel yapılıp, modernize edildikleri takdirde F-4 ü muhtemelen 2020 ye kadar göreceğiz. Benim ve oğlumun çok sevdiği bir uçak. Halen kuvvetli ve sağlam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biz yapamadık, sen taş üstüne taş koydun mu acaba? Sen millet ne, milli ne biliyormusun? Yine güneşe bakıp kendi gölgeni göremiyorsun. Sen benim milletimin ne yaptığını bırak, sen ne yaptın ondan bahset; masayla tuvalet arasında gidip gelmekten başka?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
En sevdiğim uçaktır. Kimse laf atmasın F-4'e. Daha uzun yıllar boyunca gök yüzünü yırtarak üstümüzden uçmasını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İki tane uçağa iki tane alet takmışlar diye nerdeyse zil takıp oynayacaklar. VARSA GURURUN TÜM HAVA KUVVETİNİ MİLLİ UÇAKLARLA DONAT, TÜM DÜNYAYA PAZARLA ONDAN SONRA BU TÖRENİ YAP, O ZAMAN TÜM ULUSU ARKANIZDA BULURSUNUZ. Boş laflara bu milletin karnı tok. SAHTA VATANSEVERLİKLER YAPACAĞINIZA ÜRETİM YAPIN, İNSANLARI FİŞLEMEKLE BİR YERE VARAMAYACKSINIZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ABD'nin hatalarından biridir Phantom, 56 Chevrolet ve DC-3 (C-47) Dakota gibi. Gökyüzünün tankı, sağlamlığın haklı gururudur. İniş takımları açılmadan inip te 3 gün sonra sadece kontrol edilip hidrolik borusu değiştirilip uçuşa verilen bir devdir. F-15'in 100 hava muharebesinden kaybettiği 4 muharebenin tamamı F-4'e aittir. (F-16/18' e değil) 24 bombayı alır, istediğin yere götürür. Tek motorla görev yapabilir. Güvenirliği tamdır. 300 Knotta loop atabilecek, 40 Konotta tono atabilecek kadar iri gövdesinden beklenmeyen ince hareketleri yapar. Sonuç olarak Phantom düşmana koyar kardeş, gel sen şu ihtiyarla arkadaş ol. Her uçağın üstünlüğü ve dezavantajları vardır. Ferrari ile ev taşıyamazsın, kamyonla da yarışamazsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000