21 Kasım 2017, Salı 09:39:17

F-35'e karşı TF-X formülü

ABD'nin, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı hava savunma sistemi S-400’ler sonrasında, F-35 savaş uçakları üzerinden tehditler savurmaya başlaması, Türkiye'yi milli muharip uçak TFX’in üretimine iyice yoğunlaştırdı.
  • Saman ithal edip kendi savaş uçağımızı yapacağız kafasını nasıl buluyorlar ne içiyorlar anlamış değilim
  • Tfx ile f35 ayni formatta ucaklar degil,once bunu bilmek lazim.avci ucagi ile bombardiman ucagi farkli seyler
  • lütfen artık küheylan beyi gibi değil akılla stratejiyle karar alalım. sonra yine yalvarmak zorunda kalmayalım f4 lerin ömrü bitti f 16 lar da yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor ve teknolojileri geri kaldı. 2023 e kadar bizim savaş uçağı yapma imkanımızın olmadıpını herkes biliyor. bu kadar düşmanımızın olduğu herkesin elinde silah olduğu bölgede plansız hareket etmek ülkemize büyük zarar verir. önce uçağımızı yapalım artisliği sonra yaparız
  • abd kork bizden!!!
  • günün fıkrası:)
  • Komik haber, ulkede zekanin ve aklin dustugu son durum
  • Dün savunma sanayimizi baltalamak için silahları bedava verenler şimdi bunu akıl edemiyor mu? Buna sadece gülerim. Kobra helikopteri satılmadı, silahlı Predator satılmadı niye çünkü Türkiye tersine mühendislik yapıyor ve son üretim aşamalarını kopyalamaya çalışıyor. Bundan çoğu ülke çekiniyor. Anka üretiliyorken Bayraktar varken amerikadan silahlı iha istemenin başka bir mantıklı açıklaması olamaz.

ABD'nin, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı hava savunma sistemi S-400’ler sonrasında, F-35 savaş uçakları üzerinden tehditler savurmaya başlaması, Türkiye'yi milli muharip uçak TFX’in üretimine iyice yoğunlaştırdı.

Türkiye F-35 projesine 2002'de katıldı. Lockheed Martin liderliğindeki uluslararası konsorsiyumda uçağın orta gövdesindeki bazı komponentlerinin üretimini TAİ/TUSAŞ üstlendi. Ömrünü tamamlamaya hazırlanan F-4 savaş uçaklarının yerini alması planlanan F-35'ler için 100 + adet alım taahhüdü verildi ve bir kısmı da ödenen 11.5 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

ABD'YE BAĞIMLILIK GÜVENLİK SORUNU

Türkiye, Eurofighter'a karşı tercih ettiği F-35 projesine dahil olarak batı ittifakı içinde olduğunu gösterirken, son dönemde gerek Amerika gerekse diğer NATO müttefiklerinin gizli ambargolarıyla karşı karşıya kaldı. Bu da F-35 projesinde sorgulamalara neden oldu. Çünkü Türkiye F-35'i kullanırken performansa dayalı lojistik yönetiminde tamamen Amerika'ya bağımlı olacak.

ARTAN MALİYET DÜŞÜNDÜRÜYOR

Türkiye'nin NATO üyesi olarak işbirliği yapacağı ittifak üyeleriyle yaşanan gerilimler, güvenlik endişeleri yaratıyor. Başta tanesi 40 milyon dolara üretilmesi planlanan F-35'lerin 110 milyon dolara kadar çıkması da maliyet etkinlik açısından değerlendirilmeye başlandı. Rusya, F-35'lerin muadili olarak üretim aşamasındaki SU-57'leri 50 milyon dolara mal etmesi planlanıyor.

MİLLİ PROJE BÜYÜK ZORUNLULUK

Maliyet konusundaki dezavantajların yanısıra, proje kapsamında istenen konseptte bir uçağa da ulaşılabilmiş değil. Türkiye, Amerika'nın tehdidi sonrası F-4 savaş uçaklarının modernizasyonu dahil alabileceği önlemleri masaya koymuş durumda. Gizli ambargolar tehdidini gören Türkiye uzunca bir süredir milli muharip uçak TFX'in üretimine yoğunlaşmış durumda.

EKSEN DEĞİŞİKLİĞİ TUZAĞI

Avrupa Birliği ve NATO müttefiklerimiz Türkiye'yi eksen kaymasıyla suçlarken, aslında onların Türkiye'yi yeni eksen arayışlarına zorladığına işaret ediliyor. Benzer projelerde engellemelerle karşılaşmaya devam ederse, Türkiye başka arayışlara yönelmeye başlayacak. Amerika daha önce de Kobra taarruz helikopteri talebini karşılamamış ve bu eksiklik Atak ile doldurulmuştu. Predatör talebi karşılanmayan Türkiye, SİHA sistemlerini kendisi üretmişti. Tüm bu yaşananlara bakıldığında Türkiye'yi eksen değişikliğine aslında Amerika'nın tutumlarının ittiği belirtiliyor.

Savunma uzmanları, "11.5 milyar dolarlık bir bütçeyle Türkiye, performansa dayalı lojistik yönetimi de bize ait milli ve yerli bir uçağın tasarım ve üretimi yapılırdı" diyor. Yüksek teknoloji ve maliyet içeren bu tip büyük projelerde Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın ortak geleceği paylaşabileceğimiz ülkelerle çok uluslu projelere yönelmesi gerekliliğine işaret ediliyor.

ÇOK ULUSLU PROJELER

Türkiye'nin güvenlik endişesi duymadığı Katar, Pakistan, Azerbaycan, Ukrayna, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa ülkeleri gibi çok uluslu projeler üzerinden bu sıkıntıyı aşması gerektiğine işaret ediliyor. Üçüncü ülkelere ortak ihracat da içeren bu projeler; gerek teknoloji transferi gerekse mili imkanların harekete geçirilmesinde önemli bir çıkış yolu olarak sunuluyor.

YETENEK TABANLI KONSEPT

Türkiye, gizli ambargolar nedeniyle konvansiyonel savunma konseptinde ihtiyaçlarını karşılamaya yoğunlaşırken; Amerika ve NATO müttefiklerinin gizli ambargolarına karşı koyabilmek için yetenek tabanlı konsept geliştirilmesi gerektiğine işaret ediliyor. Silahlı İHA Bayraktar da bunlardan biri. SİHA'lar terörle mücadelede savaş uçaklarının müdahalelerini yapabilir hale gelmiş durumda.

GÜNEY KORE MODELİ

Uzmanlar savunma sanayinde Güney Kore modeline dikkat çekiyor. Hem teknolojik, hem de jeopolitik güç dengesi açısında Güney Kore'nin yakaladığı düzeye ulaşmanın en kestirme yolunun, Çin ile birlikte Türkiye'de yeni bir demir-çelik endüstrisinin kurulması olduğu ifade ediliyor. Kurulacak bu endüstrinin tüm sanayimizin gelişimine büyük ivme sağlayacağı değerlendiriliyor. (Yeni Şafak)

F-35'e karşı TF-X formülü

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Alper ~ 6 yıl önce
Saman ithal edip kendi savaş uçağımızı yapacağız kafasını nasıl buluyorlar ne içiyorlar anlamış değilim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rüzgar ~ 5 yıl önce
samanı ithal ediyoruz çünkü 300 - 400 dönüm arsası olan insanlar kendi hayvanları için bile saman üretmezken üşengeçliğinden hasat zamanı gidip 4-5 dönüm arsası olan adamdan zorla tonunu 20-30 liraya alıp devletten aldığı teşvik primlerini mazot ve zirai ilaç yardım paralarını pavyonlarda hatunlarla yiyiyorken kimse saman üretmez senin kafadan olan insanlar tv den duyduğun şeylere göre yorum yapma millet olarakta biz böyleyiz üretmeyi sevmeyi beleş parayı severiz karı kızla yemeyi her gün mangal yakmayı severiz bide sen gibi boş boş yorum yapanlarda var
Serkan ~ 6 yıl önce
Tfx ile f35 ayni formatta ucaklar degil,once bunu bilmek lazim.avci ucagi ile bombardiman ucagi farkli seyler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Metehan ~ 6 yıl önce
Tfx avcı değil çok rollü olucak hem hava hemde kara unsurlarına karşı kullanılabilecek f16 gibi düşünün
Gokpo ~ 6 yıl önce
Yanlis yazilmis F35 de stealth(avci) sinifina girer asil bombarduman ucaklari b1 lancer tu160 tupolev gibi ucaklar
keskin sirke ~ 6 yıl önce
lütfen artık küheylan beyi gibi değil akılla stratejiyle karar alalım. sonra yine yalvarmak zorunda kalmayalım f4 lerin ömrü bitti f 16 lar da yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor ve teknolojileri geri kaldı. 2023 e kadar bizim savaş uçağı yapma imkanımızın olmadıpını herkes biliyor. bu kadar düşmanımızın olduğu herkesin elinde silah olduğu bölgede plansız hareket etmek ülkemize büyük zarar verir. önce uçağımızı yapalım artisliği sonra yaparız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
abd ~ 6 yıl önce
abd kork bizden!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abd ye cvp ~ 6 yıl önce
Hee onlarda bir korktu bir korktu sorma..korkudan cin carpmısa döndüler demii...gülmekten yarımdım vallaa..
Abd ~ 6 yıl önce
Tamam, korktum
fıkra ~ 6 yıl önce
günün fıkrası:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heh he ~ 6 yıl önce
Komik haber, ulkede zekanin ve aklin dustugu son durum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalık ~ 6 yıl önce
Dün savunma sanayimizi baltalamak için silahları bedava verenler şimdi bunu akıl edemiyor mu? Buna sadece gülerim. Kobra helikopteri satılmadı, silahlı Predator satılmadı niye çünkü Türkiye tersine mühendislik yapıyor ve son üretim aşamalarını kopyalamaya çalışıyor. Bundan çoğu ülke çekiniyor. Anka üretiliyorken Bayraktar varken amerikadan silahlı iha istemenin başka bir mantıklı açıklaması olamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Guney ~ 6 yıl önce
Amerika'dan predator yeni istemedik, çok eski bir mevzu bu ve haberde de buna değiniyor. Amerika'nın vermemesi üzerine yerli İHA çalışmaları basladi. Yorum yapmadan önce bı bir konuya vakıf olsanız çok iyi olurdu.
Metehan ~ 6 yıl önce
Predator un rakibi bayraktar değil anka bayraktar taktik sınıfı anka ve predator male
Ozan ~ 6 yıl önce
Gerçekten komiksin araştır biraz sonra konus

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000