11 Ocak 2013, Cuma 15:58:13

F-35'E BİR YIL ERTELEME

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, müşterek taarruz uçağı projesi kapsamında 2 adet F-35'in alınması kararının, projenin planlananın gerisinde kalması nedeniyle ertelendiğini açıkladı.
  • Hani eller önde çapraz ,bilekleri aşağı yukarı sallama hareketi varya gangnam dansında yani JSF X 35 şarkıcısının dünyaca meşhur parçası ha işte o parça bize özel söylenmiş bizimkilerde bize aha konser diyorlar , dinleyene tabii.
  • Bu projeye girerken neler vaad edildi,nerelere gelindi.Bugüne kadar Türkiye bu proje kapsamında ortak giderlere ne kadar para ödedi,ne aldı? Bu konulara hiç girilmez,halka açık bilgi verilmez, arada sırada Nasreddin Hoca'nın fıkrasına benzeyen "Buradan koyunlar geçecek , tüyleri buraya serdiğim tellere takılacak bende bunları satarak zengin olacağım" türünden hikayeler ile savunma sanayii firmlalarımın sözde kazanacakları hayali paralardan bahsedilir....Canım Türkiyem uyan artık sor,sorgula ne olur....
  • Siz ne çok şey biliyorsunuz ya ??? Madem akıl sayacağınıza yapsanıza bi uçak kendiniz ? Seyirciye güreş kolay demi?? İki dakikada çözdünüz olayı? En iyi yaptığınız hareket çene hareketi zaten ...
  • Yeni model uçak üretiminde gecikme olağan bir durum genelde. Boeing ve Airbus un yeni modelleride planlanandan senelerce sonra sonra üretime geçebilmişti. Burada en büyük olumsuzluk her gecikmenin maliyetleri ve masrafları katlaması durumu.
  • İşin içine "Joint" kelimesi girince iş olmaza gider zaten. Bu kelimenin anlamı, "uluslar arası ortaklık" anlamında olmayıp, "kara-deniz-hava kuvvetlerinin müşterek kullandığı uçak" anlamındadır. Kuvvetlerin ihtiyaçlarının farklı olması, uçaktan beklentileri artırmaktadır. Teknoloji istediği kadar gelişsin, bir uçak çok rollü yapılabilse de, "müşterek" olarak yapılması zor değil, imkansızdır. Bir yönünü kuvvetlendirirken, diğer yönünü zayıflatmak zorundasınız. Mesela kısa mesafeden kalkma-inme becerisini (STOL) artırırsanız, bomba taşıma kapasitesinden veya yakıttan tasarruf etmek zorundasınız. Dolayısı ile her kuvvetin isteğini tek muharip uçakta gerçekleştiremiyorlar. Şimdi ABD dahil katılımcı ülkeler asgari müştereklerin karşılanması çabasındalar. Bizim için ise, kuvvet yapısından dolayı, sadece Hv.K.K.lığının kullanacağı versiyon kabul edilebilir.

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinde mevcut durum itibariyle, F-35 uçağının harekat kabiliyetlerinin istenen seviyeye ulaşmada planlananın gerisinde kalması ile ABD ve diğer ortak ülkelerin siparişlerini ileri ki yıllara ötelemesi sebebiyle artan uçak maliyetlerinin Türkiye'nin tedarik planına olan etkisinin değerlendirildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca ABD Hükümeti ve Ana Yüklenici Lockheed Martin firması ile 2012 yılı içinde yürütülen görüşmelerin sonuçları gözden geçirilmiştir. Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 5 Ocak 2012 tarihinde sipariş kararı verilen ilk 2 uçağın tedarikinin önümüzdeki yıl tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmesine karar verilmiştir. Türkiye'nin katılımcı ülke statüsünde dahil olduğu JSF programı kapsamında yürüttüğü faaliyetlerine devam edilecek olup, proje kapsamında daha önce planlandığı şekilde 100 adet F-35A uçağının tedariki öngörülmektedir.'' 

F-35'E BİR YIL ERTELEME

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

gangnam dansı ~ 11 yıl önce
Hani eller önde çapraz ,bilekleri aşağı yukarı sallama hareketi varya gangnam dansında yani JSF X 35 şarkıcısının dünyaca meşhur parçası ha işte o parça bize özel söylenmiş bizimkilerde bize aha konser diyorlar , dinleyene tabii.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reality ~ 11 yıl önce
Bu projeye girerken neler vaad edildi,nerelere gelindi.Bugüne kadar Türkiye bu proje kapsamında ortak giderlere ne kadar para ödedi,ne aldı? Bu konulara hiç girilmez,halka açık bilgi verilmez, arada sırada Nasreddin Hoca'nın fıkrasına benzeyen "Buradan koyunlar geçecek , tüyleri buraya serdiğim tellere takılacak bende bunları satarak zengin olacağım" türünden hikayeler ile savunma sanayii firmlalarımın sözde kazanacakları hayali paralardan bahsedilir....Canım Türkiyem uyan artık sor,sorgula ne olur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vayy... ~ 11 yıl önce
Siz ne çok şey biliyorsunuz ya ??? Madem akıl sayacağınıza yapsanıza bi uçak kendiniz ? Seyirciye güreş kolay demi?? İki dakikada çözdünüz olayı? En iyi yaptığınız hareket çene hareketi zaten ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rna ~ 11 yıl önce
Yeni model uçak üretiminde gecikme olağan bir durum genelde. Boeing ve Airbus un yeni modelleride planlanandan senelerce sonra sonra üretime geçebilmişti. Burada en büyük olumsuzluk her gecikmenin maliyetleri ve masrafları katlaması durumu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekleyeceğiz ~ 11 yıl önce
İşin içine "Joint" kelimesi girince iş olmaza gider zaten. Bu kelimenin anlamı, "uluslar arası ortaklık" anlamında olmayıp, "kara-deniz-hava kuvvetlerinin müşterek kullandığı uçak" anlamındadır. Kuvvetlerin ihtiyaçlarının farklı olması, uçaktan beklentileri artırmaktadır. Teknoloji istediği kadar gelişsin, bir uçak çok rollü yapılabilse de, "müşterek" olarak yapılması zor değil, imkansızdır. Bir yönünü kuvvetlendirirken, diğer yönünü zayıflatmak zorundasınız. Mesela kısa mesafeden kalkma-inme becerisini (STOL) artırırsanız, bomba taşıma kapasitesinden veya yakıttan tasarruf etmek zorundasınız. Dolayısı ile her kuvvetin isteğini tek muharip uçakta gerçekleştiremiyorlar. Şimdi ABD dahil katılımcı ülkeler asgari müştereklerin karşılanması çabasındalar. Bizim için ise, kuvvet yapısından dolayı, sadece Hv.K.K.lığının kullanacağı versiyon kabul edilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000