01 Mayıs 2012, Salı 08:43:49

F-35 UÇUŞA GEÇTİ!

Bu ay F-35 projesinin fiyat etiketini 289 milyon dolar daha arttırdığı öğrenildi. Ancak oprerasyon maliyetiyle bu miktarı 1.5 trilyona çıkacak. Yani İspanya’nın gayri safi milli hasılasını geçecek...
  • A400M de bizim başımıza gelecek.
  • Yanlış adamlara çattın Sabah Gazetesi. Çalı süpürgesi bile olmaz artık senden. Bunun tazminat ayağı da gelecektir peşinden. İstersen hesaplarını tekrar bir gözden geçir. Dimyata pirince giderken bak başına neler geldi.
  • Dünyada ve Türkiyede olan bunca kaza varken bu kaza üzerinden birşekilde nemalanmak için yapılanları izlerken üke havacılığına yapılan bu ihanetlere bir anlam vermek mümkün değil. İnsanların acısı ve göz yaşı üzerinden nemalanmaya çalışan her kimse bir gün mutlaka belasını bulacaktır. Bu dava hakkında önce suç duyurusunda bulunup daha sonra müdahil avukatlığa soyunan cübbeli şeytanlar, bu olayı hergün haber yaparak şantaşla para kıdıklamaya çalışanlar, reklam verilmediği için bu olayı kullanarak reklam söyüşlemeye çalışanlar, pas bilet almak için atmadığı takla kalmayanlar, iş bulabilmek için önceleri bilirkişiliğe soyunup iş bulduktan sonra dilini yutanlar, tv, tv dolaşıp ağlaması karşılığı para toplayanlar hepiniz avucunuzu yalayacaksınız
  • sabah gazetesi fena takmış.. burda kalmaz
  • KAPAK OLSUN DİYECEM AMA BU MEDYA GURUBU YALAMA OLMUŞ NE KAPAK TUTAR NE AYAR...

 

ABD havadan havaya ve havadan karaya savaş jeti F-35 için dev bir yatırım yapıyor. Radara karşı görünmeze yakın olduğu ve gelecekteki her türlü cepheye hükmedeceği öne sürülen F-35, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanması ile birlikte en az sekiz müttefiğinin (İngiltere, İtalya, Hollanda, Türkiye, Norveç, Danimarka, Kanada, Avustralya) filosunun büyük bir kısmının yerini alacak, 55 yıl boyunca da envanterlerinde duracak. Ancak Amerikan tarihinin en pahalı programının bir felaket olduğu sır değil. 
 
Bütçenin yüzde 38’i onun
Bu ay F-35 projesinin fiyat etiketini 289 milyon dolar daha arttırdığını ve Pentagon’un savunma bütçesinin yüzde 38’ine denk geldiğini öğrendik. Durum ne kadar kötü? F-35’in maliyeti, süreci ve performansı gözden geçirildiğinde problemlerin temelde yattığı ve giderek büyüdüğü görülüyor. Öncelikle F-35 karşılanamayacak kadar pahalı. Jet ilk başta düşük bütçeli bir çözüm olarak sunulsa da büyük maliyet artışları programı son on yıldır vebaya sürükledi. Geçen yıl Pentagon Kongre’ye fiyatın yüzde 16 daha artarak  2 bin 457 uçak için 328.3 milyardan 379.4 milyar dolara çıktığını söyledi. Bu Şubat ayında fiyat yüzde 4 daha artarak 395.7 milyar dolara yükseldi. Hükümet Bütçesini Denetleme Dairesi’ne göre test progamının sadece yüzde 20’si tamamlandı, en zorlu testler ise yolda. Sonuçta programın maliyeti 2001’deki 226.5 milyar dolarlık tahminin yüzde 75 oranında üstüne çıktı.
 
1.5 trilyona mal olacak
İlk testler tamamlandığında 2019’dan önce yüzlerce F-35 üretilecek. Mühendislik modifikasyonlar için ne kadar harcanacağı bilinmese de testler için bugüne kadar ödenen 534 milyon doları aşacağı kesin. Her bir F-35 için harcanacak 161 milyon dolarlık program maliyeti ise sadece geçici bir düzenleme. 2013’te yeni bütçe kısıtlamaları Pentagon’u vurduğunda alınacak uçak sayısı düşürülecek, bir uçak başına düşen program parası artacak. Yukarıda belirtilen rakamlara göre F-35’in toplam maliyeti aslında 395.7 milyar doları da katlıyor. Şu anki tahmin sadece onu üretmek için, operasyon yürütebilmesi için değil. 
 
2019’da hazır olacak
Oprerasyon harcamalarıyla 1.5 trilyona, İspanya’nın gayri safi milli hasılasının üzerindeki bir rakama ulaşacak. Ve bu tahmin bile iyimser. Tek beşinci nesil jet olan F-22 bile F-16’ya göre saat başına yüzde 300 daha maliyetli. F-35’in bunun da katbekat üzerine çıkması bekleniyor. F-35 sadece pahalı değil, programın da gerisinde. İlk plana göre F-35’lerin ilk grubu 2010’da savaşmaya hazır olacaktı. Sonra 2012’ye ertelendi. Son olarak da konuşlandırma tarihi için ‘kararlaştırılacak’ denildi. Resmi olarak sunulan yeni hedef ise 2019. (Milliyet)

 

F-35 UÇUŞA GEÇTİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Tanıdık geldi ~ 12 yıl önce
A400M de bizim başımıza gelecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yanlış adamlara çattın Sabah Gazetesi. Çalı süpürgesi bile olmaz artık senden. Bunun tazminat ayağı da gelecektir peşinden. İstersen hesaplarını tekrar bir gözden geçir. Dimyata pirince giderken bak başına neler geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Dünyada ve Türkiyede olan bunca kaza varken bu kaza üzerinden birşekilde nemalanmak için yapılanları izlerken üke havacılığına yapılan bu ihanetlere bir anlam vermek mümkün değil. İnsanların acısı ve göz yaşı üzerinden nemalanmaya çalışan her kimse bir gün mutlaka belasını bulacaktır. Bu dava hakkında önce suç duyurusunda bulunup daha sonra müdahil avukatlığa soyunan cübbeli şeytanlar, bu olayı hergün haber yaparak şantaşla para kıdıklamaya çalışanlar, reklam verilmediği için bu olayı kullanarak reklam söyüşlemeye çalışanlar, pas bilet almak için atmadığı takla kalmayanlar, iş bulabilmek için önceleri bilirkişiliğe soyunup iş bulduktan sonra dilini yutanlar, tv, tv dolaşıp ağlaması karşılığı para toplayanlar hepiniz avucunuzu yalayacaksınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sabah gazetesi fena takmış.. burda kalmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
KAPAK OLSUN DİYECEM AMA BU MEDYA GURUBU YALAMA OLMUŞ NE KAPAK TUTAR NE AYAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000