14 Kasım 2008, Cuma 18:56:42

F35 uçaklarına müjdeli haber

Türkiye'de F35 uçaklarına kablo üretecek Hollandalı savunma sanayi firması Fokker Elmo B.V'nin dünyadaki dördüncü fabrikası Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) törenle açıldı.

Türkiye'de F35 uçaklarına kablo üretecek Hollandalı savunma sanayi firması Fokker Elmo B.V'nin dünyadaki dördüncü fabrikası Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) törenle açıldı. Açılışa, 1. İzmir Küresel Havacılık ve Uzay Konferansı için İzmir'de bulunan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar da katıldı. 12 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikada, uçak ve uçak motoru elektrik bağlantı sistemleri imal edilecek. 

Açılışta konuşan Bakan Tüzmen, serbest bölgelerde yapılacak ve özellikle yüksek katma değer sağlayacak bu tip yatırımlara, AB üyelik sürecinde destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Tüzmen, ''Geçmiş dönemlerde birçok krizler yaşandı. Şu andaki krizde ESBAŞ'a, Türkiye'ye yatırım kararı aldınız. Sizi tebrik ediyorum.'' dedi.

Pazarlama ve satıştan sorumlu Fokker Elmo B.V Başkan Yardımcısı Adriaan Leyte ise, ''Bir yıl önce Ankara'da bu yatırım hakkında görüşmeler yapıyorduk, şimdi buradayız.'' şeklinde konuştu. Yapacakları kabloları ihraç edeceklerini belirten Leyte, önümüzdeki hafta Boeing yetkililerinin gelerek yatırımı yerinde göreceklerini bildirdi. Başkan Yardımcısı Leyte, fabrikada 350 kişiyi istihdam edeceklerini belirtti. Müşterileri arasında EADS ve Boeing gibi dünyanın önde gelen firmalarının bulunduğunu anlatan Leyte, Çin ve diğer ülkelerde yatırımları bulunduğunu, Türkiye'de bu yatırımı yapmaktan son derece memnun olduklarını sözlerine ekledi. Yatırımla ilgili bilgi veren Fokker Elmo İşletme Direktörü Jan Laglasse da Stork Havacılık ve Uzay Sanayi'nin ileri teknolojik ürünler ve elektrik sistemleri ürettiğini söyledi. Uçak şirketleri ve işletmecileri için ayrıntılı bakım servisi ve parçaları sunduklarını dile getiren Lagless, "Boeing, EADS ve Lockheed Martin'in desteğiyle bu yatırımı yaptık. Bundan sonra kanıtlanmış işletme modelimizi Türkiye'deki tesisimizde uygulamayı hedefliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Tüzmen, Müsteşar Bayer, Fokker Elmo Yönetim Kurulu Üyesi Hans Boulant ve ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, kurdele keserek fabrikayı açtı.

F35 uçaklarına müjdeli haber

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000