17 Ekim 2017, Salı 08:54:02

F-35 teslim edilmeden kopyası yapıldı!

Türkiye'nin de aralarında bulundu 9 ülkenin ortak projeyle üretmeye çalıştığı F-35'ler henüz hiçbir ülkeye teslim edilmedi ama Çinliler kopyasını yapmayı başardı. İddiaya göre Çinliler, projenin detaylarını siber çeteler üzerinden çaldı ve uçakların kopyasını yaptı.
  • Efsane bir tırmanışı var belli ki ... tu tavzınttı levıl off bile diyemezsin
  • F35 programı Türkiye için çöp oldu. Uçaklar teslim edilene kadar millet kopyasını yaptı. Elin İsraili Japonyası çatır çatır F35 teslim alıyor bizimkiler 2030 gibi gelir artık. Millet 6.nesile geçerken biz daha yeni teslim alırız. Amerikanın olduğu işten ne hayır gelirki zaten bizi hep en son plana atarlar keriz yerine koyarlar...
  • Ya birak bu tam bir Joint Fiyasko Fighter oldu :)))

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkenin ortak projesi olan F-35 savaş jetlerinin en hassas bilgilerinin çalındığı ileri sürülüyor. İddiaya göre Çin, henüz müşterilerine teslim edilmeyen bu uçakları kopyalayarak aynısını çoktan yaptı bile. 

F-35 geliştirme programında yer alan fakat ismi verilmeyen Avustralyalı bir firmanın 2016 yılının kasım ayında hacklendiği ortaya çıktı. ABD'li ve Avustralyalı yetkililerin de doğruladığı gelişmenin arkasında Çinli bilgisayar korsanlarının olduğu tahmin ediliyor. Siber saldırıda F-35 uçakları ve diğer harp malzemelerine ait ciddi miktarda verinin çalındığı belirtiliyor. F-35 programı sözcüleri hacker saldırısında gizli dosyaların ele geçirilemediğini söylese de Avustralyalılar detaylı tasarım verileri başta olmak üzere ticari olarak da hassas olduğu belirtilen pek çok verinin güvenliğinin ihlâl edildiğini vurguladı.

Bilgilerin çalındığı şirketin IT bölümünün tek kişiden oluştuğu ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olması nedeniyle korsanların sisteme sızmakta birkaç engel dışında zorlanmadığı basında yer bulan iddialar arasında. ZDNet, siber saldırganların üç aydır Avustralyalı şirketin ağ yönetimine erişimi olduğunu belirtti.

Avustralya hükümet tutanaklarına da yansıyan siber saldırıda, ifşa edilmiş verilerin Uluslararası Silah Kaçakçılığı Yönetmeliği kapsamında gizliliğe sahip olduğu ve ABD'den askeri teknoloji ithalatını düzenlediği görülüyor. Faili resmi olarak açıklanmasa da korsanların Chine Chopper isimli bir hack aracı üzerinden saldırıyı gerçekleştirdiği ve bunun geçmişte Çinliler tarafından kullanıldığı biliniyor.  

Rusya'da geçici sığınma izniyle yaşayan ABD'li bilgisayar uzmanı ve ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın 2015 yılında sızdırdığı belgelerde F-35 jetlerine ait çok gizli verilerin çoktan ifşa olduğunu iddia etmişti. Snowden, Çin'in söz konusu iki askeri uçağı Chengdu J-20 ve Shenyang J-31 modellerinin bu veriler sayesinde üretildiği bile yazılmıştı. Jetleri üreten Chengdu Aircraft ve Shenyang Aircraft, devlet kontrolündeki Çin Havacılık Endüstrisi Birliği'nin bağlı iştirakleri arasında bulunuyor.

2018'DE TESLİM EDİLECEK

Başbakan Binali Yıldırım, F-35 uçaklarının ilk partisinin 2018'de Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

F-35 SAVAŞ JETLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan bir savaş uçağıdır. Aynı zamanda ABD'nin son insanlı savaş uçağı projesidir.

Uçağın üretim projesinde 9 ülke yer almıştır bu ülkeler içinde Türkiye de bulunmaktadır. Türkiye elindeki F-16'ları bu uçak ile takviye edip değiştirecektir.

Uçak F-22'de kullanılan teknolojilerden faydalanılarak üretilmiştir. Radardaki izi F-22 kadar küçük olmasa bile günümüz uçaklarından düşüktür. Bunu sağlamak için silah istasyonları gövdenin içine saklanmıştır. Tek kisilik ve tek motorludur..

F-35 2040'lı yıllarda dünyanın en önde gelen avcı uçağı olması için tasarlanmıştır. Ayrıca havadan-havaya yeteneği olarak F-22'den sonra gelen tek uçak olarak da planlanmıştır.

F-35 tasarlanırken istenilen özellikler ise şunlar olmuştur: Geçmişteki avcılardan dört kat daha fazla etkili havadan havaya mücadele, sekiz kat daha etkili karaya saldırı, üç kat daha etkili stratejik keşif ve hava savunması..

F-35, 31.000 kg maksimum kalkış ağırlığı ve 1.6 Mach üzerinde bir azami hıza sahiptir. Lightning II, yerini alacağı hafif avcılara göre oldukça ağırdır..

Sahip olduğu modern motor sayesinde %60 daha fazla itici güç sağlar, böylece güç/ağırlık oranı ve kanata yükleme, göreceli olarak donanımlı bir F-16'ya çok daha yakındır..

Uçağın parçalarının %80'ini paylaşan üç farklı yapılanması üretilmektedir:

F-35A, Geleneksel kalkma ve inme (CTOL
F-35B, Kısa kalkış dikey iniş (STOVL)
F-35C, Uçak gemileri için tasarlanmış (CV) versiyon
Mürettebat: 1
Uzunluk: 15.67 m
Yükseklik: 4.33 m
Kanat açıklığı: 10,65 m
Kanat Alanı: 42.7 m²
Boş ağırlığı: 13.170 kg A; 14.588 kg B; 14.547 kg C.
Yüklü ağırlığı: 22,470 kg
Azami Kalkış Ağırlığı: 31,800 kg
Azami hız: 1,6 Mach (1.932 km/sa.)
Menzil: A: 2.200 km; B: 1.667 km; C: 2.593 km (Dahili yakıt ile birlikte)
Azami irtifa: 60,000 ft (18,288 m)
Tırmanış değeri: 40.000 feet/dak. (200 m/sn). (tahmini).

F-35 teslim edilmeden kopyası yapıldı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

V/S ~ 6 yıl önce
Efsane bir tırmanışı var belli ki ... tu tavzınttı levıl off bile diyemezsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
37FO ~ 6 yıl önce
Rajır det. Helal olsun 37den yolladığımız abilerimiz kullancak.
37FO ~ 6 yıl önce
Berlin kaplanı
Wepo ~ 6 yıl önce
F35 programı Türkiye için çöp oldu. Uçaklar teslim edilene kadar millet kopyasını yaptı. Elin İsraili Japonyası çatır çatır F35 teslim alıyor bizimkiler 2030 gibi gelir artık. Millet 6.nesile geçerken biz daha yeni teslim alırız. Amerikanın olduğu işten ne hayır gelirki zaten bizi hep en son plana atarlar keriz yerine koyarlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
depo ~ 6 yıl önce
abd ile bir savaşmadığımız kaldı o uçakları belkide hiç al(a)mayacağız. TF-X olsa bari
Hahaha ~ 6 yıl önce
Ya birak bu tam bir Joint Fiyasko Fighter oldu :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000