24 Kasım 2017, Cuma 13:26:47

F-35 milyarlarca Dolar zarar edebilir!

ABD'nin Türkiye'ye beşinci nesil F-35 savaş uçağı satışını durdurmasının veya Türkiye'nin projeden çekilmesinin, 400 milyar dolarlık F-35 Programına milyarlarca dolar zarar vereceği tahmin ediliyor.
  • Abdye boykot gelsin. Oyle gunlere geldikki Turkiyenin abdye ihtiyaci yok. O eski gunlere kaldi. Tc kendi ucagini uretiyor. Gerekirse baska ulkelerden siparis veriririz. Ayrica abd bize ihanet ediyo. Trump yaban domuzlari ypg pkk daesh fln onceden silah satisini durdurulmasi yeni itiraf etmis. Bundan sonra abdye mesafeli ve daha kati davranmak lazim. Butun yabanci ve amerikan finans sirketlerine el koyulmali ve turk kontrolun altinda olmali.
  • Tüm site iyimser, yok turizm coşacak, havacılık uçacak, bizsiz hiçbir şeyler, bi abartı havası. Ülke bitmiş okey dönüyoruz, 5 sene sonra tarım diye bişey kalmayacak. ASELSAN'ın tek yaptığı başkasının ürettiğini kopyalayıp "case"sini değiştirip üzerine ASELSAN yazmak. F35 yiyeceğimiz en büyük kazıklardan. Bunu hükümeti kandırıp aldıranlar da en büyük para yiyiciler
  • Almayalım bu saatten sonra bu uçağı almanın mantığı yok TFX mümkün olduğu kadar hızlandırılmalı bunun içinde F-35 e verilecek para TFX e ayrılmalı.
  • ağzı olan konuşuor isimli arkadaşımın dediği gibi ABD türkiyesiz de işine hesabına gelirse F35 i bal gibi üretir. Ancak uçak tek motorlu dilerimki türiye bu uçaklardan almasın. Gitsin rusya dan alsın ne fark eder.ABD kazığını yeterince yedik yeter bundan sonra yemiyelim
  • Adam parası odenmis normal tabancayı bile vermiyor artık, ne olduysa bir senede fikrini değiştirdi.. rusya ile s400 anlaşması olursa,bu uçakları vermezler..bizde mig alırız :) eyyy amerika ,haddini bil. Esad kardeşimle uğraşma ..
  • Bence bu uçak amerikanın diğer ülkelere attığı güzel bir kazık, tek motorlu uçak mı olur artık, 120 ucak 10 yıl ucsa bunlarda hiçmi motor arızası olmayacak , tek motor var gitti ucak çöp, f16 ları bize satarken f18/f22 çift motorlu diye satmadılar. Helikopterler bile çift motorlu, yolcu ucagında bile okadar bakıma ragmen motor arızasının önüne gececek teknoloji yok , umarım almayız , tek motor savaş ucagı risk ve enayiliktir ucagın teknik özellikleri iyi olsun isterse. Tek motor maliyet ve zarar , uçak düşünce 105 milyon dolar çöp
  • Bu projeye Türkiyenin o kadar da çok büyük katkısı yok. Bilen biri olarak yazıyorum. Konu özellikle iç kamu oyuna "Bizi deliğe süpüremezler" havasında manüple ediliyor. Temel sorun, F35 projesi Türkiye' siz bal gibi de yürütülür. Bundan öncekileri Türkiye sayesinde mi yürüttüler ki, bu durum F35 i aksatsın? Aksar ise sebebi biz olmayız, aşırı işletme maliyetleri olur. Kendinizi avutırsunuz siz de. Ama Türkiye Hava Kuvvetleri F35 siz ya da aşırı, sıkıntılı, veya hiç yapılmayan ikmal ve teslim sorunları veya Ambargo karşısında B planına sahip mi? Ne yapacak? Onu konuşun.
  • Artık Mikes diye bir şirket yok. Aselsan'a dahil oldu. Aselsan büyük ortağı olduğu bu şirketi bünyesine kattı.
  • biz olmasak yapamazlar.
  • Tabiii canııım f35 patlar biz olmazsak. Bu da reis sayesinde eeey muhalefet!! Akıllı olun. 12 milyar dolar ile abd batar. Biz tl kullanıyoruz bizene dolardan eurodan!! imza: hep 50 tllik benzin alan sürekli mutlu insan.

ABD'nin Türkiye'ye beşinci nesil F-35 savaş uçağı satışını durdurmasının veya Türkiye'nin projeden çekilmesinin, 400 milyar dolarlık F-35 Programına milyarlarca dolar zarar vereceği tahmin ediliyor.

Son günlerde ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi H. Grant'ın Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı ile ilgili açıklamaları, Amerikan medyasında "Washington'un Türkiye'ye F-35 satışını durdurabileceği veya F-35 konusunda Ankara’ya yaptırım uygulayabileceği" yorumlarına yol açtı.

Ancak başından itibaren F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye'nin programda 120 adet geleneksel kalkış ve iniş yapabilen F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi olması, Türkiye'yi programın dışına çıkarma ihtimalini oldukça zayıflatıyor.

Mevcut 400 milyar dolarlık maliyetiyle, ABD'de zaten büyük tartışma konusu olan programa Türkiyesiz devam etmenin, diğer ortaklara 12 milyar dolardan fazla ilave yük getireceği tahmin ediliyor.

Türk firmalarının programa teknolojik desteği de dikkate alındığında Türkiye'nin programdan çekilmesinin projenin teknolojik ilerlemesine de büyük darbe vuracağı değerlendiriyor.

Bu durumun, F-35 programını ABD için değil, Türkiye için bir koz haline getirdiği değerlendirmesi yapılıyor.

Türkiye'nin siparişlerini almaması 12 milyar 360 milyon dolara mal olacak

F-35 savaş uçağı geleneksel kalkış ve iniş yapabilen (F-35A), kısa kalkış - dikey iniş yapabilen (F-35B / STOVL) ve uçak gemisine inebilen (F-35C) olmak üzere üç versiyonda üretiliyor.

Türkiye’nin 2018'de alması beklenen F-35A serisinin ilk üretim yılı 2007’deki birim maliyeti 275 milyon dolar iken temmuz itibariyle uçak başına düşen maliyet 95 milyon dolara düşmüş görünüyor.

On yıllık süre içerisinde değişkenlik gösteren maliyetin ortalaması alındığında bir F-35A uçağının Türkiye'ye maliyeti 103 milyon dolar olarak ortaya çıkıyor.

Bu durumda Türkiye'nin sipariş verdiği 120 uçağı almaması, F-35 programı ortaklarına 12 milyar 360 milyon dolar ek maliyet olarak yansıyor olacak.

Türk savunma şirketleri projede önemli rol oynuyor

Türkiye’nin Müşterek Taarruz Programı olarak da bilinen F-35 projesinin ana yüklenicisi savunma devi Lockheed Martin'le iş birliği F-16 savaş uçaklarının alındığı 1990'lara dayanıyor.

Türk firmaları sistem geliştirme ve tatbikat alanında F-35 projesi kapsamında da Lockheed Martin ile iş birliğine devam ediyor.

Endüstriyel katılım bakımından Türk savunma sanayisi program süresince F-35 programının parça tedarikçisi olarak programda önemli rol oynuyor.

Bu kapsamda Türk şirketlerinin F-35 programına yaptıkları katkının yine toplamda 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Aralarında ASELSAN, Kale Havacılık, Mikrodalga ve Elektronik Sistemleri (MiKES), ROKETSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Endüstrisi (TUSAŞ-TAI) gibi önemli firme ve kuruluşların da bulunduğu 10 şirket, F-35 uçakları için, parça ve elektronik sistem üretiminde ve motor bakımında tedarikçi olarak rol oynuyor.

F-35 elektrik hedef sistem parçaları ASELSAN'dan

Türkiye'nin savunma sanayi devi ASELSAN F-35 uçaklarının Elektro Optik Hedef Sisteminin önemli parçalarını geliştirirken şirket aynı zamanda Amerikan savunma devi Northrup Grumman ile F-35 uçakları için CNI Aviyonik Elektronik Arabirim Kontrol Cihazı geliştirilmesi konusunda çalışıyor.

TUSAŞ-TAI'ye F-35 gövdesinde önemli rol

F-35A uçağının en karmaşık yapısal bölümlerinden biri olan "orta gövdesi" ABD dışında tek kaynak olarak TUSAŞ-TAI tarafından üretiliyor.

Bununla birlikte, dış kaplama ve silah bölmesi kapakları ile fiber hava girişi kanallarının üretimini de yine TUSAŞ üstleniyor.

F-35 uçağının alternatif görev ekipmanlarının yaklaşık yüzde 50'sini üreten TUSAŞ, ünlü motor üreticisi Pratt and Whitney ile imzaladığı stratejik anlaşma doğrultusunda bakım, onarım ve modernizasyon konusunda bölgede tek tedarikçi firma olarak programda rol alıyor.

Diğer taraftan Alp Havacılık ise F-35 uçak gövdesi yapısal parçaları ve asambleleri, iniş takımı bileşenleri ve motor için F135 motoru titanyum entegre kanat rotorları üretiyor.

Füze uzaktan kumanda arabiriminin tek tedarikçisi Türkiye'den

F-35 savaş uçağının temel iki bileşeni olan füze uzaktan kumanda arabirimi ve panoramik kabin ekranının elektronik kartlarının tek tedarikçisinin Ankara merkezli Aydın Yazılım ve Elektronik A.Ş. (AYESAŞ) olması da Türkiye'yi F-35 programındaki vazgeçilmez ortaklardan biri haline getiriyor.

2005 yılından bu yana F-35 programını destekleyen Kale Havacılık ise TUSAŞ/TAI ile birlikte F-35 uçak gövdesi yapısal parçalarını ve düzeneklerinin üretimini yapıyor.

Üç uçak tipinin de iniş takımı kilit parçaları için Heroux Devtek'i tek tedarikçi olarak destekleyen Kale Havacılık'ın ayrıca, motor donanımlarının üretimi amacıyla İzmir'de Pratt & Whitney ile bir ortak girişim oluşturduğu biliniyor.

Elektronik harp ve savunma alanında önemli bir Türk savunma şirketi olan Mikrodalga Elektronik Sistemleri A.Ş (MiKES) ise, British Aerospace Engineering (BAE) ve Northrop Grumman için F-35 uçak bileşenleri ve parçaları sağlıyor.

ROKETSAN'dan F-35'e füze

ROKETSAN, TUBİTAK ile beşinci nesil savaş uçağı F-35'te dahili olarak kullanılacak hassas güdümlü Stand-Off Füzesi'nin (SOM) geliştirme, entegrasyon ve üretimini yürütüyor.

Tüm bu faktörler göz önüne alındığında F-35 programının ana ortaklarından biri olan Türkiye'nin program üzerinden tehdit edilmesinin gerçekçi olmadığı değerlendiriliyor.

F-35 milyarlarca Dolar zarar edebilir!

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

B ~ 6 yıl önce
Abdye boykot gelsin. Oyle gunlere geldikki Turkiyenin abdye ihtiyaci yok. O eski gunlere kaldi. Tc kendi ucagini uretiyor. Gerekirse baska ulkelerden siparis veriririz. Ayrica abd bize ihanet ediyo. Trump yaban domuzlari ypg pkk daesh fln onceden silah satisini durdurulmasi yeni itiraf etmis. Bundan sonra abdye mesafeli ve daha kati davranmak lazim. Butun yabanci ve amerikan finans sirketlerine el koyulmali ve turk kontrolun altinda olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
He he ~ 6 yıl önce
Tüm site iyimser, yok turizm coşacak, havacılık uçacak, bizsiz hiçbir şeyler, bi abartı havası. Ülke bitmiş okey dönüyoruz, 5 sene sonra tarım diye bişey kalmayacak. ASELSAN'ın tek yaptığı başkasının ürettiğini kopyalayıp "case"sini değiştirip üzerine ASELSAN yazmak. F35 yiyeceğimiz en büyük kazıklardan. Bunu hükümeti kandırıp aldıranlar da en büyük para yiyiciler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B1 ~ 6 yıl önce
Almayalım bu saatten sonra bu uçağı almanın mantığı yok TFX mümkün olduğu kadar hızlandırılmalı bunun içinde F-35 e verilecek para TFX e ayrılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcu ~ 6 yıl önce
Tfx tamamen palavra neyi hızlandırıyoruz
efsun ~ 6 yıl önce
ağzı olan konuşuor isimli arkadaşımın dediği gibi ABD türkiyesiz de işine hesabına gelirse F35 i bal gibi üretir. Ancak uçak tek motorlu dilerimki türiye bu uçaklardan almasın. Gitsin rusya dan alsın ne fark eder.ABD kazığını yeterince yedik yeter bundan sonra yemiyelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tabanca ~ 6 yıl önce
Adam parası odenmis normal tabancayı bile vermiyor artık, ne olduysa bir senede fikrini değiştirdi.. rusya ile s400 anlaşması olursa,bu uçakları vermezler..bizde mig alırız :) eyyy amerika ,haddini bil. Esad kardeşimle uğraşma ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek motor ~ 6 yıl önce
Bence bu uçak amerikanın diğer ülkelere attığı güzel bir kazık, tek motorlu uçak mı olur artık, 120 ucak 10 yıl ucsa bunlarda hiçmi motor arızası olmayacak , tek motor var gitti ucak çöp, f16 ları bize satarken f18/f22 çift motorlu diye satmadılar. Helikopterler bile çift motorlu, yolcu ucagında bile okadar bakıma ragmen motor arızasının önüne gececek teknoloji yok , umarım almayız , tek motor savaş ucagı risk ve enayiliktir ucagın teknik özellikleri iyi olsun isterse. Tek motor maliyet ve zarar , uçak düşünce 105 milyon dolar çöp

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abartmayın ~ 6 yıl önce
Bu projeye Türkiyenin o kadar da çok büyük katkısı yok. Bilen biri olarak yazıyorum. Konu özellikle iç kamu oyuna "Bizi deliğe süpüremezler" havasında manüple ediliyor. Temel sorun, F35 projesi Türkiye' siz bal gibi de yürütülür. Bundan öncekileri Türkiye sayesinde mi yürüttüler ki, bu durum F35 i aksatsın? Aksar ise sebebi biz olmayız, aşırı işletme maliyetleri olur. Kendinizi avutırsunuz siz de. Ama Türkiye Hava Kuvvetleri F35 siz ya da aşırı, sıkıntılı, veya hiç yapılmayan ikmal ve teslim sorunları veya Ambargo karşısında B planına sahip mi? Ne yapacak? Onu konuşun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
düzeltme ~ 6 yıl önce
Artık Mikes diye bir şirket yok. Aselsan'a dahil oldu. Aselsan büyük ortağı olduğu bu şirketi bünyesine kattı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok büyük katkı ~ 6 yıl önce
biz olmasak yapamazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evt ~ 6 yıl önce
Tabiii canııım f35 patlar biz olmazsak. Bu da reis sayesinde eeey muhalefet!! Akıllı olun. 12 milyar dolar ile abd batar. Biz tl kullanıyoruz bizene dolardan eurodan!! imza: hep 50 tllik benzin alan sürekli mutlu insan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000