26 Ekim 2012, Cuma 10:08:28

"F-16 ÇOK ZARİF VE HIRÇIN"

Sınır ötesi operasyonlar ve Suriye kriziyle dikkatleri bir kez daha üzerine çeken F-16 savaş uçaklarının kumandasında kadınlar da var. Türk Hava Kuvvetleri’nde 5 kadın F-16 pilotu görev yapıyor...
  • ARGO KELIMELER KULANAN YADA BAYAN ASKERIMIZE DIL UZATAN KIMVARSA ANLADINIZ SIZ ONU
  • Konu ile alakanız yok, yabancı pilota takmışsınız kafayı.. Yabancı pilot senden daha iyi ingilizce konuşuyorsa ve senden daha deneyimli ise o işi alır.. Bu kadar basit bugün pilot olup yabancı havayollarında çalışan Türk Pilotlar var.. Onlar için ne diyeceksiniz ? Size Lufthansa ya da Air France gibi bir havayolu gel çalış dese tepkiniz ne olacak ?.. Siz nasıl yabancı bir havayolu çağırdığında gidecekseniz, Milli havayolları da aynı şekilde yabancı pilotlara iş verecektir. Dünya böyle.. Küresel bir iş yapıyorsunuz. Mentalite olarak kendinizi geliştirmeye çalışın bence.
  • TURKIYEDEKI HAVACILIKLA ILGILI OLARAK BIR SURU OYNANAN OYUNLAR MEVCUT. YABANCILAR BENIM ULKEMDE CIRIT ATIYOR BEN IS BULAMAZKEN, YABANCI ELINI KOLUNU SALLAYIP IS BULUYOR. USTELIK HICBIR SORGU SUHAL SORULMADAN. BUNLARI ARASTIRIN. MAGAZIN HABERLERI YAPMAYI BIRAKIN. BIZIM MAGAZIN HABERLERINE IHTIYACIMIZ YOK. BIZIM HAKLARIMIZI SIZINTILARIMIZI DILE GETIRECEK PLARTFORMLARA IHTIYACIMIZ VAR. BUNLARIN UZERINE DUSUN. BEN SIZE BIRAZ ORNEK VEREYIM, AMBULAS UCAK IHALELERINDE DONEN OYUNLARI VE PERSONEL SIKINTILARINI ARASTIRIN BIRAZ, YABANCI PILOTLARIN HERGECEN GUN NASIL ULKEMIZDE ARTIGINI ARASTIRIN, SUAN ISCIZ OLAN SAYILARI GITGIDE ARTAN TURK PİLOTLARIN SORUNLARINI ARASTIRIN, KENDI ULKEMDE ZENCI GIBI MUAMELE GORMENIN NASIL BIR DURUM OLDUGUNU ARASTIRIN, SAYGILARIMLA
  • Gerçeklere dönelim bunu yapıyorum şunu yapıyırum şuyum buyum bırakın bunları yav,gerçeklere dönün kardeşim araba kullanmaktan kolaymış görüyoruz trafikte bayanları 3 saniye içinde trafiğin anasını ağlatıyorlar,yabancı pilotlara el atın beyler bırakın bu işleri yapacak tabiki görevi o yapacak seve seve
  • burcu bnb ıle 192.fılo da beraber calışmıştık ozaman ustgm dı.ben teknısyen dım cok basarılı bır ucucuydu.basarılarının devamını dılerım.
  • Bir Balıkesir'li olarak göklerimizin bayanlara teslim edilmesi kadar doğru bir karar olamaz.Her iş alanında bayanların gösterdiği hassasiyet bilinen bir gerçektir. Osmanlı da denildiği gibi yolunuz açık kılıcınız keskin olsun.
  • yetim hakkıymış sevsinler ! sanki uçağı kaçırıp hurdacıya satanlar olduda. bu makina, allah yapısı değil düşebilir. kurtaracağını sanıp mefta olmaya hiç değmez. hem dünyanın en pahalı petrolüne boşunamı para ödüyoruz bizler ...
  • Hep istediğim bir meslekti ama kısmet olmadı. Okurken bu yazıyı içim sızladı ama ne bir f16 pilotu olamabildim nede cessna.... Allah herkese gönlündeki mesleği nasip etsin!
  • Haber yanlis AB üyesi Yunanistanda Tûrkiye gibi birkaç kadin jet pilotu var. Larissa hava üssünde RF4E Pahantom pilotu Yohanna ve Kalamata T2E ve T6 uçaklarinda uçan birtanesi genç ve çok güzel olarak 4-5 kadin pilot var.
  • Okurken hafiften ağladım desem yeridir. Kalbim sizlerle sevgili arkadaşlar... Umarım bir KIZ çocuğuna sahip olurum ve onu sizin gibi yetiştirebilirim. Ben de sizleri 36.000 ft lerden selamlıyorum. Kazasız, belasız , her daim başarılı uçuşlar dilerim...

Bu kadın savaşçılardan en kıdemlisi Binbaşı Burcu Şahinkaya. THK’nın gözde filolarından 132. Hançer Filo’ya bağlı uçuyor. Yüzbaşı Züleyha Dombay ise Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde görevli

Yetim hakkı var bu uçaklarda

Binbaşı Burcu Şahinkaya Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan en kıdemi F-16 savaş pilotu. Konya’da bulunan ve Türk Hava Kuvvetleri’nin (THK) en gözde filolarından biri olan 132. Hançer Filo’ya bağlı uçuyor. Günümüzde THK’da 5 kadın F-16 pilotu var. Dördü faal olarak uçuyor, biri ise Hava Harp Okulu’nda eğitmenlik yapıyor. Burcu Binbaşı, çocukluğundan beri Fantom (F-4) sesleriyle büyümüş.

2.200 saat uçtum

Eskişehirli olduğu için 1. Taktik Hava Üssü birçok çocuk gibi onun da gelecek hayallerinin şekillenmesini sağlamış: “Çocukken önce hayalim doktor olmaktı, ama Eskişehir’de büyüdüğüm için sürekli uçak sesi kulaklarımda vardı. Burada her çocuk uçak sesine aşinadır ve kalbinin bir köşesinde de havacılık yatar. Ben de pilotluğu seçtim sonradan. Harbiye’den mezun olunca önce F-5, daha sonra da F-16’da uçmaya başladım. 2.200 saat uçuş yaptım. Artık takım lideri ve öğretmen pilotum.”

Biz daha dayanıklıyız

“Kadın savaş pilotu olmak zor mu?” sorumuza kadınların kas yapısının erkeklere göre daha avantajlı olduğunu söylüyor 34 yaşındaki Burcu Binbaşı: “Kadınlar G kuvvetine daha dayanıklı, F-16, 9 şiddetinde G kuvvetini çekebilen bir uçak ve ben hiç rahatsız olmadım bu kuvvetten. Kendime iyi bakıyorum. Savaş pilotları yemesine, içmesine, uyku saatine dikkat eder. Çünkü çok ciddi performans gerekiyor.”

Oğlum adını hak etti

Burcu Binbaşı, Ege Denizi üstünde gerçekleştirdiği çok sayıda uçuş nedeniyle oğlunun adını Ege Tuna koymuş. “Oğlum ismini hak etti” diyor ve ekliyor: “Şu an Ege Tuna 7 yaşında, eşim de F-16 pilotu. Ege’nin arkadaşlarının çok hoşuna gidiyor bizim savaş pilotu olmamız. Hepsi Türk yıldızı olmak istiyor.”

Bir kadın pilot şehit oldu

Burcu Binbaşı, NATO konsepti çerçevesinde görevlere katılmış. Hem eğitim tatbikat hem de gerçek görevlere iştirak etmiş: “Bugüne kadar yaklaşık 400 kadın, mavi üniformayı giyme şerefine nail oldu. Maalesef bir kadın F-5 pilotu arkadaşımız da eğitim sırasında şehit oldu.” 2 bin 200 saat uçuşta sayısını hatırlamadığı kadar tehlikeler de atlattığını söylüyor Burcu Binbaşı. “Ciddi riske girsem de yapmam gerekenler belli. En fazla uçağı terk ederim ki etmek zorunda kalmadım. Yetim hakkı var o uçaklarda, son dakikaya kadar uçağımı korurum ama pilotun da kurtulması gerekli bir noktadan sonra.”

Benim uçağım kızım gibidir

34 yaşındaki Züleyha Yüzbaşı, Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde F-16 pilotu. Saatte 1800 km hıza ulaşan ‘Savaşan Şahin’ F-16’yla, 10 yılı aşkın süredir göklerde süzülüyor. 191. Filo’da dörtlü kol lideri olarak uçan ve bugüne kadar birçok görevi başarıyla tamamlayan kadın F-16 pilotu, yeteneğiyle hem komutanlarına, hem de erkek meslektaşlarına adeta nazire yapıyor. Mesleğine aşkla bağlı olduğunu belirten Dombay, kendisi gibi F-16 pilotu olan Rasim Dombay’la evli. Eşi de kendisiyle aynı kışlada, 192. Filo’da görev yapıyor. Züleyha Yüzbaşı bir yandan 2.5 yaşındaki oğlu İlter’i yetiştiriyor, bir yandan F-16’yla “Vatan Nöbeti” tutuyor...

F-16 çok zarif ve hırçın

“F-16 çok zarif, güzel ve çok hırçın bir savaş uçağı. O kadar güven veren bir yapısı var ki. Onunla en zorlu görevlerin bile üstesinden gelirsiniz. Taaruz veya savunma amaçlı hiç farketmez. F-16 sizin için hepsini halledecek donanıma sahiptir. Uçuş öncesi uçağıma selam verip, kokpite geçince onunla konuşurum. Aramızda özel bir bağ vardır. Jet sesi özgürlüğün sesidir. O sesi duymadığımda mutsuz oluyorum. F-16’da tıpkı gemiler gibi ‘She’ yani kadındır. Kabindeki sesli uyarı sisteminin anonsları Kety adındaki bir kadının sesinden yapılır. Uçağım benim kızım gibidir. ”

Erkeklerden kalır yanım yok

“Göreve başlarken gözümü kırpmadan canımı ortaya koyacağıma dair yemin ettim. F-16’yla 1.800 saatlik uçuşum var. Bana verilen her görevi başarıyla tamamladım. Erkek pilotlardan geri kalmam söz konusu bile değil. Hepimiz aynı seviyedeyiz. Türk savaş pilotu için görev kutsaldır. İçimizdeki heyecan ve sevgi hiç azalmaz. Bu bağlılık Türk savaş pilotlarını yabancılardan yetenekli kılıyor. AB üyesi Yunanistan’da bile kadın jet pilotu bulunmuyor.”

Uçuştan inip ev işi yapıyorum

“Her sabah yedide kalkıyorum. Nöbet veya görev varsa saatler değişiyor. Yarım saat içinde oğlumu hazırlayıp kreşe gönderiyorum. Sonrasında doğruca karargah mesaisi başlıyor. Tatbikatlarda günlerce evimden uzak kaldığım oluyor. Uçuşlardan sonra ev işleri başlıyor. Eşime, oğluma vakit ayırıyorum. Gece 11 gibi ev işleri ancak bitiyor.”

Araba kullanmaktan kolay

“F-16 kullanmak araba kullanmaktan daha kolay geliyor. Araç kullanmayı sevmiyorum. F-16’dan inip arabaya binmek pilotların isteyeceği bir şey değil. Trafikteki kargaşa ve disiplinsizliğe alışkın değilim.”

Bir F-16 pilotu nasıl yetişiyor?

Kadın F-16 pilotları hangi aşamalardan geçtiklerini şöyle anlatıyorlar:

- ÖSS’de Hava Harp Okulu’na girmeye hak kazandık.

- 2 aylık zorlu ve çok sıkı bir dizi sağlık muayenesi yapıldı. Fiziksel testler, psikomotor testi, mülakatlar sonrasında intibak eğitimine kabul edildik.

- Bu test ve eğitimler okula kabul edilmek için zorlu bir süreçti. Her gün vatana millete bağlı olduğunuzun test edildiği zorlu bir eğitimden geçtikten sonra Harbiye’ye girebildik.

- Dört sene sonunda birimiz endüstri mühendisliği, bir diğerimiz ise elektronik mühendisliği diplomasıyla iki genç teğmen olarak mezun olduk. Harp Okulu’ndan mezun olanların iki uzmanlık alanı yani diploması bulunur.

- Mezun olduktan sonra tekrar sağlık muayenesi ve sınıflandırma için testlere girdik ve uçuş okuluna seçildik.

- İzmir Çiğili’de başlangıç, temel ve tekamül uçuş eğitimlerini tamamlayıp, uçuş, planör, parasail eğitimi aldık.

- Önce F-5 pilotu olduk, sonrasında da F-16’yla uçmaya başladık.”

"F-16 ÇOK ZARİF VE HIRÇIN"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

BU HABERE YORUM YAPIP DA ~ 11 yıl önce
ARGO KELIMELER KULANAN YADA BAYAN ASKERIMIZE DIL UZATAN KIMVARSA ANLADINIZ SIZ ONU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Konu ile alakanız yok, yabancı pilota takmışsınız kafayı.. Yabancı pilot senden daha iyi ingilizce konuşuyorsa ve senden daha deneyimli ise o işi alır.. Bu kadar basit bugün pilot olup yabancı havayollarında çalışan Türk Pilotlar var.. Onlar için ne diyeceksiniz ? Size Lufthansa ya da Air France gibi bir havayolu gel çalış dese tepkiniz ne olacak ?.. Siz nasıl yabancı bir havayolu çağırdığında gidecekseniz, Milli havayolları da aynı şekilde yabancı pilotlara iş verecektir. Dünya böyle.. Küresel bir iş yapıyorsunuz. Mentalite olarak kendinizi geliştirmeye çalışın bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAYIN AIRPORT YETKILILERI ~ 11 yıl önce
TURKIYEDEKI HAVACILIKLA ILGILI OLARAK BIR SURU OYNANAN OYUNLAR MEVCUT. YABANCILAR BENIM ULKEMDE CIRIT ATIYOR BEN IS BULAMAZKEN, YABANCI ELINI KOLUNU SALLAYIP IS BULUYOR. USTELIK HICBIR SORGU SUHAL SORULMADAN. BUNLARI ARASTIRIN. MAGAZIN HABERLERI YAPMAYI BIRAKIN. BIZIM MAGAZIN HABERLERINE IHTIYACIMIZ YOK. BIZIM HAKLARIMIZI SIZINTILARIMIZI DILE GETIRECEK PLARTFORMLARA IHTIYACIMIZ VAR. BUNLARIN UZERINE DUSUN. BEN SIZE BIRAZ ORNEK VEREYIM, AMBULAS UCAK IHALELERINDE DONEN OYUNLARI VE PERSONEL SIKINTILARINI ARASTIRIN BIRAZ, YABANCI PILOTLARIN HERGECEN GUN NASIL ULKEMIZDE ARTIGINI ARASTIRIN, SUAN ISCIZ OLAN SAYILARI GITGIDE ARTAN TURK PİLOTLARIN SORUNLARINI ARASTIRIN, KENDI ULKEMDE ZENCI GIBI MUAMELE GORMENIN NASIL BIR DURUM OLDUGUNU ARASTIRIN, SAYGILARIMLA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
miş,muş, um ~ 11 yıl önce
Gerçeklere dönelim bunu yapıyorum şunu yapıyırum şuyum buyum bırakın bunları yav,gerçeklere dönün kardeşim araba kullanmaktan kolaymış görüyoruz trafikte bayanları 3 saniye içinde trafiğin anasını ağlatıyorlar,yabancı pilotlara el atın beyler bırakın bu işleri yapacak tabiki görevi o yapacak seve seve

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
yarın bır gun hepsı bu sevdalarını unutur, saglık tan bır bahane bulur havayollarına gecmer. bız bu yazıları cok gorduk.
Huseyın Ozkan ~ 11 yıl önce
burcu bnb ıle 192.fılo da beraber calışmıştık ozaman ustgm dı.ben teknısyen dım cok basarılı bır ucucuydu.basarılarının devamını dılerım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan Öncül ~ 11 yıl önce
Bir Balıkesir'li olarak göklerimizin bayanlara teslim edilmesi kadar doğru bir karar olamaz.Her iş alanında bayanların gösterdiği hassasiyet bilinen bir gerçektir. Osmanlı da denildiği gibi yolunuz açık kılıcınız keskin olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ! ~ 11 yıl önce
yetim hakkıymış sevsinler ! sanki uçağı kaçırıp hurdacıya satanlar olduda. bu makina, allah yapısı değil düşebilir. kurtaracağını sanıp mefta olmaya hiç değmez. hem dünyanın en pahalı petrolüne boşunamı para ödüyoruz bizler ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F16 pilotu olmak ayrıcalıktır. ~ 11 yıl önce
Hep istediğim bir meslekti ama kısmet olmadı. Okurken bu yazıyı içim sızladı ama ne bir f16 pilotu olamabildim nede cessna.... Allah herkese gönlündeki mesleği nasip etsin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KADIN PILOT ~ 11 yıl önce
Haber yanlis AB üyesi Yunanistanda Tûrkiye gibi birkaç kadin jet pilotu var. Larissa hava üssünde RF4E Pahantom pilotu Yohanna ve Kalamata T2E ve T6 uçaklarinda uçan birtanesi genç ve çok güzel olarak 4-5 kadin pilot var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurur Duyuyorum ~ 11 yıl önce
Okurken hafiften ağladım desem yeridir. Kalbim sizlerle sevgili arkadaşlar... Umarım bir KIZ çocuğuna sahip olurum ve onu sizin gibi yetiştirebilirim. Ben de sizleri 36.000 ft lerden selamlıyorum. Kazasız, belasız , her daim başarılı uçuşlar dilerim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000