29 Mayıs 2008, Perşembe 01:01:05

ETS'den uçak yolcularına öneriler

Etstur Kalite Güvence ve Müşteri İlişkileri Müdürü Ayşıl Arıcı, organize turlarla seyahat eden tatilcilerin uçak ulaşımı sırasında en sık yaşadığı sıkıntıların önüne geçebilmek için bazı tavsiyelerde bulundu.

Kalite Güvence ve Müşteri İlişkileri Müdürü Ayşıl Arıcı, yılda yüz binlerce tatilcinin geribildirimlerinin değerlendirildiği Etstur’un verilerine göre yolculuk öncesi konularda şu tavsiyelerde bulundu:

* Konaklama ile birlikte satın aldığınız ulaşımlarda, acentenizden iptal /değişiklik şartlarını ve kontuarların kapanma sürelerini mutlaka öğrenin ve belge isteyin.

* Yolculuğa çıkmadan önce bagajınız, cüzdanınız, kimliğinizin ve acentenizden teslim edilen seyahat belgelerin yanınızda olduğundan emin olun.

* Yolcuların havalimanına varmadan önce gerçekleşen uçuşlarındaki gecikmeye   “saat değişikliği” alanda meydana gelene ise “Rötar” ismi verilir. Gecikmeler nedeni ile ileteceğiniz talepleriniz öncesinde, konaklama ile birlikte satın alınan ulaşımınızın tarifeli ya da özel sefer mi, olduğunu açıklayan belgeleri kontrol edin.

* Havalimanına ulaşsanız dahi güvenlik noktalarında bekleyebileceğinizi öngörerek, alana varış saatinizle uçuş saatiniz arasındaki süreyi doğru ayarlayın.

* Havalimanı kontrol noktalarında “Laptop (Dizüstü bilgisayar)” gibi bazı elektronik cihazlarınızın uçuş müsaadesi için çalıştırılması isteneceğinden şarjlı olduklarından emin olun.

* Uçak kabul işlemleri sırasında bekleme süresini en aza indirmek için acentenizden Self check-in veya bagajsız durumlarda, ilgili bagajsız check-in kolaylıkları hakkında bilgi isteyin.

* Biletinizi alırken isim bilgilerinizin nüfus kâğıdınızdan farklı veya anlam değişikliği olmadığını kontrol edin aksi halde ücret ödeyerek yeni bilet almanız gerekecektir.

* Kıbrıs uçuşlarında nüfus kâğıdının dışında kimlik kabul edilmez. Pasaportla K.K.T.C girişi yapılmak istenildiğinde, vize sıkıntısı yaşanma olasılığı bulunan ülkeler hakkında acentenize danışın.

* Yolcu başına kurallara uygun boyuttaki 1 el bagajı kabin içine alınır. Bu boyut uçak tipine göre değişiklik gösterebilir. Uçuş güvenliğiniz için, bagajınızın alınması yönünde görevlilere ısrar etmeyin.

* Bagaj limitini geçen eşyalar için belirli oranlarda ücret alınır. Bu nedenle acentenizden, ilgili havayolunun ve uçak bileti sınıfınızın bagaj limitinizi öğrenin. Güvenlik nedeni ile valize konması veya kabine alınması yasak olan eşyalar hakkında bilgi isteyin.

* Seferde müsaitlik olsa dahi evcil hayvanların uçuşlarında sayı sınırlaması bulunduğundan, rezervasyonunuzu erken yaptırın.

* Bagaj gecikmesi, zararı veya kaybının telafisi için havalimanından ayrılmadan önce mutlaka tutanak tutturun.

* Hamile yolcular uçuşun gerçekleşeceği tarihte kaç haftalık hamile olacaklarını acentelerine bildirerek uçuş kabul şartlarını veya rapor gerekliliğini öğrenmelidirler. Uçakla seyahat etmekte sakınca olmadığının açıklandığı raporun 7 günden eski olmaması gerekir.

* Check-in işlemleri sırasında koltuk konumu tercihinizi belirtin, memnuniyetinizin sağlanması için gayret gösterilecektir. Ancak alana geç gelmeniz nedeni ile kalan koltuklar verilebileceği gibi uçuş güvenliğiniz için yolcuların kabin içine dengeli dağıtılmasını sağlayan sistem tarafından da otomatik yerleştirilebileceğinizi bilin.

* Çocuklu yolcuların uçak içi havalandırmanın serin gelmesi ihtimaline karşılık yanlarında hafif bir giysi bulundurmaları rahat bir yolculuk sağlar. Bebekli yolcuların, uçakta ikram verilmeyeceği ihtimaline karşılık tedarikli olması faydalı olacaktır. Uçuş öncesi, sırası ve sonrasında da her zaman olduğu gibi bol sıvı tüketilmesi çocukların koşullara daha kolay adapte olmalarına imkan tanır.

* Özellikle yurtdışı ve Kıbrıs uçuşlarında evli olsalar dahi ebeveynlerden birinin çocuk yolcuyla birlikte uçmaması halinde, uçuşta bulunmayan ebeveynden muaffakatname alınması şartına dikkat edilmesi gerekir.

* Engelli yolcular; bagajın yanı sıra tekerlekli sandalyelerinin de ücretsiz taşınması, check-in işlemlerinin yapılması veya destek alan hizmetleri hakkında acentelerinden bilgi isteyerek uçacakları havayoluna karar vermelidirler. Engeliniz nedeni ile uçuş sorunu yaşamamak için engelli misafirlere yönelik özel servis veren acenteleri tercih edin.

ETS'den uçak yolcularına öneriler

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000