10 Aralık 2011, Cumartesi 08:39:04

ESKİŞEHİR'İ "YERLİ UÇAK" HEYECANI SARDI

Milli Savunma Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın kenti ziyaretinde ilk yerli otomobil ''Devrim''in üretildiği Eskişehir'de ilk yerli uçak hayali sardı!
  • uçak üreticileri motordan iniş takımına her komponenti kendileri üretiyorlar değil mi:)) yazmadan önce az bir düsünseniz..
  • Uçak üretmek de problem yok, asıl problem en ufak sorunda çözüme mi gideceksin yoksa bu projeyi mi bırakacaksınız? Bizim ve bu coğrafyanın en temel patolojik karakteri budur. Pire için yorgan yakmak gibi problemlerin çözümünü aramaktan çok, problemi büyüttüğümüzü özetleyen atasözlerimiz bundan var. Uçak 2-3 ay üretimi geciksin hemen bazı gereksizler projeyi kötülemeye başlar.
  • ehhh işte kapasite bu kadar ...fazla söze gerek yok...birde uçak yapacaksınız bu kafayla ...komedesiniz valla
  • motorunu üretme, navigation sistemlerini üretme, iniş takımlarını üretme.... ürettiğimiz otomobiller gibi uçak üreteceğiz. kandırıyorlar milleti. uzayada birara astronot gönjderecekti bunlar torpille.
  • sizin orda uçak üretiliyormu yada bisiklet
  • Viko izmire gel seni Bisan' a götüreyim. Bisiklet fabrikası dedin ya.
  • yaa önce bir yerli bisiklet yapında görelim...atan atana yiyen çok nasıl olsa
  • Bu işi de muhtemelen Konya - Kayseri - Adapazarı' ndan birine verirler.
Milli Savunma Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın kenti ziyaretinde ilk yerli otomobil ''Devrim''in üretildiği Eskişehir'de ilk yerli uçağın da üretilebileceğini ifade etmesi bölgedeki sanayicileri ve tüccarları heyecanlandırdı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan, yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın Eskişehir'de yaptığı açıklamanın kendilerini fazlasıyla heyecanlandırdığını dile getirerek, ilk yerli uçağı üretme fırsatının Eskişehir'in birlikteliği açısında da önemli bir sınav olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin üreteceği ilk yerli uçağın üretim yeri olarak Eskişehir'in düşünülmesinin son derece isabetli bir karar olduğunu vurgulayan Karacan, ETO'nun bu kararın kesinleşmesi yolunda atılacak her türlü adım ve çalışmanın bizzat içinde yer alacağını söyledi.

Karacan, ülkenin ilk yerli otomobilini üretme başarısını gösteren Eskişehir'in ilk yerli uçağını yapabilecek teknik ve teorik altyapıya sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmek, Eskişehir için bugüne kadar ortaya çıkmış fırsatların en önemlisi olmakla birlikte, bu fırsat kentin yarınlarını da güvence altına alacak bir nitelik taşımaktadır. Geçmişte bazı nedenlerden dolayı birtakım fırsatları değerlendiremeyen Eskişehir, tüm olumlu özelliklerine rağmen bugün hak ettiği konumda bulunmamakta ve bu durum da ister istemez kent adına bazı memnuniyetsizliklere neden olmaktadır. Ülkenin yerli uçağını üretme fırsatı, sebep ne olursa olsun kaybedilecek bir fırsat değildir. Bu kentte yaşayan herkes, böyle bir fırsatın değerlendirilmesi adına varını yoğunu ortaya koymalıdır.''

Geçmişten bu yana, ülkede birçok ilklere imza atan Eskişehir'in, ilk yerli uçak üretimi konusunda da bir ilki gerçekleştirebilecek yegane kent olduğunu bildiren Karacan, ''Eskişehir'in en büyük mesleki ve sivil toplum örgütü olan ETO, kentimize hem katma değer hem de büyük bir prestij kazandıracak olan böylesine bir yatırımın gerçekleşmesi için, elindeki tüm imkanlarını seferber etmeye hazırdır'' dedi.

''5 milyon metrekarelik alan bu yatırımlar için tahsis edildi''

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir de kentteki geçmişi 85 yıl önceye dayanan havacılık sektörünün Eskişehir sanayisinde en önemli faaliyet alanlarından biri haline geldiğini söyledi.

Havacılık sektöründe faaliyet gösteren ESO üyelerinin sektörde büyük işlere imza attığını belirten Özaydemir, ESO olarak havacılık sektörü için projeler ürettiklerini ve bu konuda sanayicileri desteklediğini kaydetti.

Özaydemir, ESO'nun 2005-2006 yıllarında bilimadamları ve sanayicilerle düzenlediği geleceğe yönelik strateji çalışmalarında Eskişehir'in öne çıkacak sektörlerinden biri olarak savunma ve havacılık sektörünü belirlediklerini anımsatarak, şunları bildirdi:

''İlk olarak havacılık alanından ana sanayi ve yan sanayi olarak çalışan firma sayısını artırmak, ilimizdeki mevcut ve çok iyi eğitime sahip yetişmiş insan gücü kaynağını değerlendirmek amacıyla Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi'nin kurulmasına yönelik çalışmalar başlattık.

Bu amaçla Eskişehir-Ankara karayolu üzerinde OSB'ye ait toplam 5 milyon metrekarelik bir alan bu yatırımlar için tahsis edildi. Bölgenin kuruluşu için çalışmalar hala daha devam etmektedir.

Böyle bir bölgenin kurulmasının yanı sıra sektördeki gelişim için kümelenme modelini önemseyen ve bu konuda yoğun çalışmalar yapan odamız, Eskişehir Havacılık Kümesi'nin kurulmasına da öncülük etti.

Kentimizde bulunan havacılık firmalarını bir araya getiren küme, Eskişehir havacılık endüstrisini uluslararası platformlarda tanıtma, hibe ve fon kaynaklarına ulaşma, ortak satın alma, lojistik, Ar-Ge merkezi ve üretim konularında daha profesyonel bir yaklaşımla hareket edebilme kabiliyeti sağlayacaktır.

Elbette bu kurumsal kimliğin kazanılmasıyla birlikte Eskişehir havacılık sanayi hem ulusal hem de uluslararası alanda rakiplerine karşı bir adım önde olma şansını yakalayacaktır.''

''Eskişehir yerli uçak üretiminde başarılı olacaktır''

Özaydemir, 2000 yılında havacılık sanayi konusunda üretim yapan firmaların toplam ihracatlarının 55 milyon dolar olduğunu, 2010 yılı sonunda bu rakamın 300 milyon dolara ulaştığını ifade ederek, ''2010 yılında odamız üyesi kuruluşların toplam ihracatlarının 1.7 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, toplam ihracatın yüzde 18'inin havacılık sanayi ürünlerinden oluştuğu görülmektedir. Bu sektörde ise yaklaşık 3 bin işçi istihdam edilmektedir'' dedi.

Cumhuriyet'in 100. yılında Eskişehir'den gerçekleştirilecek havacılık sanayi ihracatının 1 milyar doların üzerine çıkmasının hedeflendiğini anlatan Özaydemir, ''Ülkemizin havacılık alanında önemli işler başaran kentimiz bilgi birikimi, sanayi yatırımları ve devletimizin de desteğiyle yerli uçak yapma konusunda da başarılı olacaktır. Yeter ki devletimizin desteği sanayicilerimizin yanında olsun. Bizler, ülkemiz için çelik kartallar üretmeye hazırız'' diye konuştu.
ESKİŞEHİR'İ "YERLİ UÇAK" HEYECANI SARDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 12 yıl önce
uçak üreticileri motordan iniş takımına her komponenti kendileri üretiyorlar değil mi:)) yazmadan önce az bir düsünseniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Uçak üretmek de problem yok, asıl problem en ufak sorunda çözüme mi gideceksin yoksa bu projeyi mi bırakacaksınız? Bizim ve bu coğrafyanın en temel patolojik karakteri budur. Pire için yorgan yakmak gibi problemlerin çözümünü aramaktan çok, problemi büyüttüğümüzü özetleyen atasözlerimiz bundan var. Uçak 2-3 ay üretimi geciksin hemen bazı gereksizler projeyi kötülemeye başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ehhh işte kapasite bu kadar ...fazla söze gerek yok...birde uçak yapacaksınız bu kafayla ...komedesiniz valla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
motorunu üretme, navigation sistemlerini üretme, iniş takımlarını üretme.... ürettiğimiz otomobiller gibi uçak üreteceğiz. kandırıyorlar milleti. uzayada birara astronot gönjderecekti bunlar torpille.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sizin orda uçak üretiliyormu yada bisiklet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Viko izmire gel seni Bisan' a götüreyim. Bisiklet fabrikası dedin ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yaa önce bir yerli bisiklet yapında görelim...atan atana yiyen çok nasıl olsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu işi de muhtemelen Konya - Kayseri - Adapazarı' ndan birine verirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000