23 Ekim 2013, Çarşamba 07:05:47

ESKİ BAKAN UÇAK ENKAZINA DALIŞ YAPTI

1976 yılında Sapanca’da keşif uçuşu yaptığı sırada göle düşen ve 1 ay önce tesadüfen kanadı bulunan casus uçağının tüm parçalarının bulunması amacıyla gerçekleştirilen ikinci dalışa eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katıldı.
  • Uçağın modeli neymiş ki? U-2 felanmı? Bunca zamandır gizlendiğine göre?

Keşif uçuşu sırasında teknik bir arızadan dolayı Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bulunan Sapanca gölüne düşen uçakla ilgili tüm parçalarının bulunması amacıyla ikinci kez dalış gerçekleştirildi. İlk olarak serbest dalışçı Mahmut Pir tarafından keşfedilen uçağın batığına, su altı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, uçağın parçalarının bulunması konusunda çalışma yapan Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) Başkanı Murat Karakulaç ve profesyonel dalgıçlar dalış yaptı.

Dalış sonrası izlenimleri anlatan, profesyonel dalgıç ve eski devlet bakanlığı görevi yapan Tüzmen, dalışla ilgili, “Gayet güzel, çok deneyimli ve birikimli arkadaşlarla dalışı gerçekleştirdik. Dalış çok güzel geçti çok zevkliydi. Ayrıca burada tarihin gizli kalmış bir bölümünün ortaya çıkarılmasında önemli oldu. Bildiğiniz gibi 1963 yılında Türkiye’ye kazandırılan, fotoğraf ve tamamı ile keşif uçağı. Bu uçak 1972 de düştükten sonra hiç dalış yapılmamış, bilinmeyen ve bulunamamış uçaklardan biri. Arkadaşlarımızın yaptıkları çalışmalar sonucu öncelikle kanadını daha sonrada gövde, motor ve kokpitin olduğu yerler tespit edildi. Bu çerçevede biz de arkadaşlarla birlikte bu dalışı gerçekleştirdik” dedi.

Batığın Sakarya’da dalış turizmi içinde önemli olduğunu belirten Tüzmen, “Zaten şu anda içinde bulunduğumuz parkı görüyorsunuz. Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar sonucu gerçekten insanlarımız için son derece güzel bir alan. Burada, çok derinde olmadığı bir yerde yer alması dolaysı ile serbest dalış içinde tüplü dalışlar dediğimiz dalışlar içinde bu parçalarla beraber günlük dalgıçlarımız için ideal bir dalış yeri haline getirebilir” dedi.

Dalışta görev alan ve engelli dalış eğitmeni olan Ufuk Koçak ise, “Bugün buraya Sapanca Gölü'ndeki uçağı hocalarımla birlikte seyretmek için geldik. Her işin bir acı tarafı var illaki, bu uçağında bir acı hikayesi var. Suyun altında bu uçağı görmekte bizim için çok etkili oldu, çok etkilendik. Aynı zamanda buraya dalarken de suyun ne kadar çok kirlendiğini fark ettik bu da bizim için acı bir şeydi. Dalış deneyimimizi yaşadık tekrar böyle kazalar olmamasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

ESKİ BAKAN UÇAK ENKAZINA DALIŞ YAPTI

Yorumlar

Volvo ~ 10 yıl önce
Uçağın modeli neymiş ki? U-2 felanmı? Bunca zamandır gizlendiğine göre?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTBQ ~ 10 yıl önce
RF-84 F Thunderflash.Hollandadan,1963 Türkiye girişli.1 ağustos 1972 de düştü.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000