18 Ağustos 2014, Pazartesi 10:05:57

ESENBOĞA ÜZERİNDE “KRİTİK” DAKİKALAR!

Esenboğa Havalimanı üzerindeki kuş sürüsü nedeniyle hava trafiği aksadı. Bütün uçuşlar beklemeye alınırken, Esenboğa Havalimanı’na iniş yapacak olan uçaklar ise havada tur attırıldı. Havada tur atan 3 Anadolujet uçağı yakıt kritiğin girdi. Uçaklar mecburen başka meydanlara yönlendirildi. İşte detaylar.
  • Dispatch/pilot:alinan yakitin %5 i kendini tasimak icin yakilir ucak tam yuklu ise zfw agirligi vardir (yakitsiz agirligi) basinc holding point irtifasi ve hava sicakligi onemlidir bu hesaplamalar actual hesaplanmalidir verilen tabii ki kitabii bilgilerdir jet motorlu ucaklar icin 30 propeller ucaklar icin 1 saattir en az degerler bunlardir havacilikta genelde uygulananlar 1500' irtifa 1 saat hold seklindedir.
  • Ofiste oturup 'pilotlat mali kulfeti dusunmeden ekstra yakit almak isterler :(' demek ne kolay degil mi. Ucucular sizin gibiler cok iyi bilir genelde neden bahsettiginizden haberiniz olmaz :((
  • Ülkemizde uygulanan SHT OPS (ve EU OPS) kurallarına göre yakıt alımı "Varış meydanına gidiş yakıtı" + "bu yakıtın %5'i (şartlar yerine getirilmiş ise %3'ü ya da en az 5 dk. bekleme yakıtı)" + "Yedek meydana gidiş yakıtı" + "Yedek meydan üzerinde 30 dk. bekleme yakıtı" şeklinde yapılır. Bu yakıtlara ek olarak kalkış öncesinde yerde geçen sürenin yani "taksi" işleminin yakıtı hesaplanır ve ana yakıta eklenir. Eğer dispeçer ya da sorumlu kaptan pilot gerek görmüş ise üsttekilere ek olarak "ekstra" yakıt alınabilir. Haberde yer alan 13 dk'lık yakıtımız kaldı ibaresi işte bu ekstra alınan yakıt ile yapılabilecek bekleme süresini belirtir ki hemen hemen 500 kg'dur. Bu süre dolduğunda uçağın artık Ankara semalarında bekleme yapacak imkanı kalmaz, kurallar gereği yedek meydanına yönelir ve oraya iner. Bazı pilotlar yılda bir ya da iki kere olan bu tarz hadiseleri örnek gösterip sürekli ekstra yakıt almak isterler ancak taşıdıkları/yaktıkları bu fazlalıkların maddi götürüsünü düşünmezler :(
  • O yakıt 1 saat değil 45 dakika ilk başta onu ögren , kalkan uçak 0 ekstra alırsa aynen bu şekilde hiç bekleyemeden divert eder :)
  • Arkadaşlar yakıt planlaması konusunda hatalı bilgiler vermişler. Yakıt planlaması şu şekilde yapılır. Gidiş meydanı için gereken yakıt+ %3-5 ( dk olarak ta hesaplanabilir) contingency+ dest alternate yakıtı ve dest alt de 1500ft irtifada 30 dk lık bekleme yakıtı. Ve de apu taxi yakıtı elbette. Bunun dışında gidiş meydanında meteorolojik olarak bir negatiflik durumu veya beklentisi veya yoğun trafik durumu var ise önceden belirlenmiş miktarlarda extra yakıt alınır. Bunun dışında bir yakıt alınmaz. Kuş sürüsü geçişi de öngörülmesi çok zor bir durumdur. Gidiş meydanına varıldığında sorumlu kaptan hesabını yapar ve ne kadar bekleme yapabileceğini bulur. Bekleme daha uzun sürerse de yedek meydanına gider. Bunların hepsi eğitimi hesabı kitabı yapılan normal durumlardır. Yakıt kritiği olarak tanımlanabilecek durum ise uçağın bir sebeple planlı gidiş meydanına varış yakıtının yetmemesi durumu olabilir. Ayrıca yapılan ekonomi yorumlarının haberle ne alakası var yahu?
  • Dispatch/pilot gidilecek meydana olan yakit alinir en az 1 saat 1500feet(yaklasik 450m) te bekleme yakiti alinir. ek olarak alternatif havalimanina gidilecek yakit ve buradada 1 saat 1500feet te bekleme yakiti alinir bu toplam yakitin % 5 i kadar yakit ilave edilir (contengency fuel) allinir ve indikten sonra belirli bir miktardan az ki genelde 1 saatlik yakit olabilir(reserv fuel) yakit kalmak zorundadir baska meydana girmek icin gereken minimum miktar a yaklasti ise ve meydanin ne zaman inise acilacagi belli degil ise pilanda belirlenen meydana gidilir skinti yok yanii guvenli ucuslar.....
  • Etimesgut havalimani uygun degilmi inmek icin pist mi kucuk?ya da askeri oldugu icin mi inilmiyor?
  • Az yakit al.. Az yakit al!! Sonra boyle oluyor!! Al işte standard 500 kg fazla!!!
  • 13 dklık kalan yakıt uçağın alternatif olan hava alanına gideceği yakıt miktarı harincideki yakıttır. Pilot hatası yoktur. Saygılar.
  • Kritik vatandaş siz hangi ülkede yaşıyorsunuz ? TCMB döviz rezervi 130 milyar USD.

Ankara Esenboğa Havalimanı’na sabah saatlerinde bir uçağın kuş sürüsüne çarpması ve pist üzerinde bulunan kuşlar nedeniyle hava trafiği alt üst oldu. Hava trafiğini olumsuz etkileyen bu durum nedeniyle bütün uçuşlar askıya alındı.

Ankara’ya gelen uçakların inişleri de “Kuş sürüsü var. Havada tur atın” talimatı ile durduruldu. Havada tur atmaya başlayan uçaklar Esenboğa kulesinden gelecek iniş talimatını beklerken Türk Hava Yolları’nın alt markası olan Anadolujet’e ait 3 uçak yakıt kritiğine girdi. Yakıt kritiğine giren Anadolujet uçakları başka meydanlara yönlendirildi.

AirportHaber'in edindiği bilgiye göre; Anadolujet’in TK7157 sefer sayılı Bodrum-Ankara ile TK7001 sefer sayılı İzmir-Ankara uçuşunu gerçekleştiren yolcu uçakları Nevşehir-Kapadokya Havalimanı'na yönlendirildi. Esenboğa üzerindeki kuş sürüsü nedeniyle Ankara'ya iniş yapamayan ve yakıt kritiğine girdiği belirtilen TK7077 sefer sayılı Erzurum-Ankara uçağı da Kayseri Havalimanı'na yönlendirildi.

Kuş sürüsüne girmesi engellenen uçakların tehlikeli durum yaşaması engellenirken, gecikmelerin en aza indirilmesi için yoğun aba sarf ediliyor.

İŞTE O KRİTİK ANLAR







©AirportHaber.com ÖZEL

ESENBOĞA ÜZERİNDE “KRİTİK” DAKİKALAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dispatch/pilot:alinan yakitin %5 i kendini tasimak icin yakilir ucak tam yuklu ise zfw agirligi vardir (yakitsiz agirligi) basinc holding point irtifasi ve hava sicakligi onemlidir bu hesaplamalar actual hesaplanmalidir verilen tabii ki kitabii bilgilerdir jet motorlu ucaklar icin 30 propeller ucaklar icin 1 saattir en az degerler bunlardir havacilikta genelde uygulananlar 1500' irtifa 1 saat hold seklindedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ofiste oturup 'pilotlat mali kulfeti dusunmeden ekstra yakit almak isterler :(' demek ne kolay degil mi. Ucucular sizin gibiler cok iyi bilir genelde neden bahsettiginizden haberiniz olmaz :((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot'a ~ 10 yıl önce
Ofiste oturduğumu nereden biliyorsunuz da bol keseden yazıyorsunuz (cevap vermeyin merak etmiyorum). Bende sizin gibileri iyi bilirim. Dün yağmur vardı, geçen hafta rüzgar vardı, bir önceki uçuşta cb gördük, bu uçak çok yakıyor, tırmanma vermişler ama tırmanamıyoruz vb. vb. hep bir gerekçeniz ve suçlayacak bir hedefiniz vardır. İğneyi kendimize çuvaldızı ofistekilere batıralım belki faydası olur !
Yakıt Mantığı ~ 10 yıl önce
Ülkemizde uygulanan SHT OPS (ve EU OPS) kurallarına göre yakıt alımı "Varış meydanına gidiş yakıtı" + "bu yakıtın %5'i (şartlar yerine getirilmiş ise %3'ü ya da en az 5 dk. bekleme yakıtı)" + "Yedek meydana gidiş yakıtı" + "Yedek meydan üzerinde 30 dk. bekleme yakıtı" şeklinde yapılır. Bu yakıtlara ek olarak kalkış öncesinde yerde geçen sürenin yani "taksi" işleminin yakıtı hesaplanır ve ana yakıta eklenir. Eğer dispeçer ya da sorumlu kaptan pilot gerek görmüş ise üsttekilere ek olarak "ekstra" yakıt alınabilir. Haberde yer alan 13 dk'lık yakıtımız kaldı ibaresi işte bu ekstra alınan yakıt ile yapılabilecek bekleme süresini belirtir ki hemen hemen 500 kg'dur. Bu süre dolduğunda uçağın artık Ankara semalarında bekleme yapacak imkanı kalmaz, kurallar gereği yedek meydanına yönelir ve oraya iner. Bazı pilotlar yılda bir ya da iki kere olan bu tarz hadiseleri örnek gösterip sürekli ekstra yakıt almak isterler ancak taşıdıkları/yaktıkları bu fazlalıkların maddi götürüsünü düşünmezler :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tabanca ~ 10 yıl önce
O yakıt 1 saat değil 45 dakika ilk başta onu ögren , kalkan uçak 0 ekstra alırsa aynen bu şekilde hiç bekleyemeden divert eder :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt. Kenan Kallavi ~ 10 yıl önce
Arkadaşlar yakıt planlaması konusunda hatalı bilgiler vermişler. Yakıt planlaması şu şekilde yapılır. Gidiş meydanı için gereken yakıt+ %3-5 ( dk olarak ta hesaplanabilir) contingency+ dest alternate yakıtı ve dest alt de 1500ft irtifada 30 dk lık bekleme yakıtı. Ve de apu taxi yakıtı elbette. Bunun dışında gidiş meydanında meteorolojik olarak bir negatiflik durumu veya beklentisi veya yoğun trafik durumu var ise önceden belirlenmiş miktarlarda extra yakıt alınır. Bunun dışında bir yakıt alınmaz. Kuş sürüsü geçişi de öngörülmesi çok zor bir durumdur. Gidiş meydanına varıldığında sorumlu kaptan hesabını yapar ve ne kadar bekleme yapabileceğini bulur. Bekleme daha uzun sürerse de yedek meydanına gider. Bunların hepsi eğitimi hesabı kitabı yapılan normal durumlardır. Yakıt kritiği olarak tanımlanabilecek durum ise uçağın bir sebeple planlı gidiş meydanına varış yakıtının yetmemesi durumu olabilir. Ayrıca yapılan ekonomi yorumlarının haberle ne alakası var yahu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dispatch/pilot gidilecek meydana olan yakit alinir en az 1 saat 1500feet(yaklasik 450m) te bekleme yakiti alinir. ek olarak alternatif havalimanina gidilecek yakit ve buradada 1 saat 1500feet te bekleme yakiti alinir bu toplam yakitin % 5 i kadar yakit ilave edilir (contengency fuel) allinir ve indikten sonra belirli bir miktardan az ki genelde 1 saatlik yakit olabilir(reserv fuel) yakit kalmak zorundadir baska meydana girmek icin gereken minimum miktar a yaklasti ise ve meydanin ne zaman inise acilacagi belli degil ise pilanda belirlenen meydana gidilir skinti yok yanii guvenli ucuslar.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ankarali ~ 10 yıl önce
Etimesgut havalimani uygun degilmi inmek icin pist mi kucuk?ya da askeri oldugu icin mi inilmiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yakittt!!! ~ 10 yıl önce
Az yakit al.. Az yakit al!! Sonra boyle oluyor!! Al işte standard 500 kg fazla!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
13 dklık kalan yakıt uçağın alternatif olan hava alanına gideceği yakıt miktarı harincideki yakıttır. Pilot hatası yoktur. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kritik vatandaş siz hangi ülkede yaşıyorsunuz ? TCMB döviz rezervi 130 milyar USD.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
400 milyar USD ~ 10 yıl önce
Ya siz cidden hiç ekonomi bilmiyorsunuz!!! yurtdışına özel sektör ve kamunun borcu 400 milyar usd ı aşmış. bu para gelirken kim garantör oluyor!!! 130 da yetmez, usd en az 2.4 olmalı
:) ~ 10 yıl önce
Peki dış borcun ne kadar arkadaş ? dışı geçtim iç borcun ne kadar ?
bilgi ~ 10 yıl önce
TC merkez bankası rezervi tamamı nakit olmayan altın stoklarını da kapsayan rakamdır, tamamı merkez bankası kasasında mevcut olan bir para da değildir. TC devletinin hazine garantili özel kesim dış borçları da dahil zaten kısa dönem borçlarını karşılamaktan da uzaktır. bu rakamın 200 milyar dolar olduğu söylenmektedir. piyasadaki likidite darlığının sebebi de budur; gelelim Tc toplam borcuna, bu rakam 2014 rakamları ile toplam 700 milyar dolar civarındadır, 2012 rakamları 565 milyar dolar idi; kamunun iç+dış 568 milyar TL özel sektör dış borcu 226 milyar dolar olarak görülmektedir. hata noksan oranlamasında kaynağı belirsiz olan 100 milyar dolar fazlası bir sıcak para olduğu da bilinmektedir. borsa veya finans ya da banka sektörlerinde stok olarak tutulan bu paranın kaynağı yabancı sermayedir. üretimde kullanılmadığı faiz oranları ile kazandırılan bir kaynaktır. aynı yıl cari açığı, 50 milyar dolar,dış ticaret açığı 84 mlyar dolar civarındadır. rakamlar böyle. tablo da bu.
oynama ~ 10 yıl önce
130 milyar dolar rakami zaten epeyce bir oynama ile elde edilen rakam, gercek reserve 70-80 milyar dolardir.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000