15 Ekim 2009, Perşembe 07:36:34

Erfelek vakasının nedeni merak ediliyor

Sinop’ta iki casus uçağın peşpeşe düşmesi sonrası, bölgedeki hava akımları da incelenmeye başlandı. Uçakları, Karayel fırtınasının düşürdüğü ihtimali üzerinde de duruluyor...
  • Otomatik iniş ve kalkış mı yapabiliyor. Vay be? Zaten IFR uçuyor. Yükle programı gitsin gelsin....
  • Asıl önemli olan burada bu şartlarda uçurabilmek ki bunu mutlaka başaracaklar.

Sinop’taki ‘’Yerli Heron’’ çalışmalarında, iki casus uçağın peşpeşe düşmesi sonrası, bölgedeki hava akımları da incelenmeye alındı.  Uçakları, bölgede kuvvetli esen ve yükseklerde fırtınaya dönüşen Karayel rüzgarının düşürdüğü ihtimali üzerinde de duruluyor.

İsrail ile 2005 yılında imzalanan 185 milyon dolarlık Heron anlaşması uyarınca 10 adet insansız hava aracının teslimi gecikince, Türkiye ‘’Yerli Heron’’ çalışmalarına hız vermişti. Daha önce Amerikan Radar tesislerine ait ‘’Eşek Havalimanı’’ adı verilen yerde denenen insansız uçaklardan ‘’Çaldıran’’ 1 Ekim günü ‘’Karayel’’ adlı ikinci uçak da 13 Ekim günü düştü.

PROJE DEVAM EDECEK
İki insansız uçağın düşmesine rağmen bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Her iki uçağın da kuyruk kısmının kırıldığı ve bu nedenle düştüğü belirlendi. Uçakların düşmesine ilişkin incelemede, Sinop civarında bu mevsimde etkili olan Karayel rüzgarı da dikkate alınıyor.

Türk İnsansız Hava Aracının (TİHA), 2011'e kadar tamamlanacak. TİHA, gece ve gündüz keşif uçuşları yapabilecek biçimde ve üzerindeki kameralarla görüntü alan SAR sistemine sahip bulunacak. 8 saat havada kalan TİHA, 20 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Keşif, gözetleme, sabit ya da hareketli hedef tespiti, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı kullanılıyor. Türk Mühendislerin eseri olan prototip ilk casus uçak, çizilen rotada otomatik iniş ve kalkış yapıyor. Silahlı Kuvvetlerin yerli insansız casus uçaklardan 24 adet alması öngörülüyor.

Gazeteport

Erfelek vakasının nedeni merak ediliyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Otomatik iniş ve kalkış mı yapabiliyor. Vay be? Zaten IFR uçuyor. Yükle programı gitsin gelsin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Asıl önemli olan burada bu şartlarda uçurabilmek ki bunu mutlaka başaracaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000