10 Aralık 2009, Perşembe 15:03:40

Ercan Havalimanı özelleştirilmeli...

Kıbrıs Postası yazarlarından Mete Tümerkan, KKTC'nin dışa açılan tek kapısı olan Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte Tümerkan'ın o yazısı...
  • BİZ BUNNARI 6 AYDIR SÖYLERİK DE , KİMSE UMURSAMAZ...... JETONNARI YENİ DÜŞER HEPİSİNİN. 74 DEN SONRA KIPRIZ' A SÜRÜYNAN GARADENİZLİ GİTTİYDİ , ACEP ONDANDIR ? : =)))
  • Ercan airport özelleştirilmesi için ilk önce KKTC' nin tanınması gerekiyor uluslararası platformda diyelimki özelleştirildi peki ihaleyi alan firma gidip hangi firma ile anlaşabilir zaten uçuş yapan firmalar belli hepsi türkiyeden.. ercan airport en yoğun günlerini tatillerde ve bayramlarda geçirmektedir bence ihaleyi alan firmanın havalimanın performansından etkileceğini sanmıyorum ...
  • Katılmamak mümküm değil.Ercan Havalimanıyla beraber KTHY'nin de özelleşmesi gerekir.

Ercan Havaalanı’nı mevcut haliyle ve işletme mantığıyla tutarak bu ülke ekonomisine artı değer yaratmasını kimse beklemesin.

Ercan Havaalanı’nın geleceğinin nasıl olması gerektiğini tartışmaya açmalıyız.

Dünyada havacılık sektörü ciddi anlamda ekonomik faaliyetlere artı değer katar bir noktaya gelmişken biz bunu uzaktan izlemeye devam edemeyiz.

Neden mi?

Çünkü dünyada havaalanlarının özelleştirilmesine gidildi ya da gidiliyor.

Havaalanları, değişen ve gelişen dünyadaki ekonomik  koşullara ve havacılık alanında yaşananlara paralel olarak büyük önem kazandı.

Dünyada, havaalanlarının artan hava trafiğine yanıt vermekte yetersiz kalması, bir süre sonra hükümetleri, “biz bu işi yapamayız” noktasına getirdi.

Daha çok trafiğe daha iyi hizmet ve alt yapı yatırımlarının gerekeceği düşüncesiyle  hükümetler aklın yolunu seçerek havaalanlarını özelleştirme yoluna gitti.

Böylece,  özel teşebbüsün devreye girmesiyle bir yandan havacılık sektöründe yaşanan hızlı büyümeye yanıt verebilecek kapasite ve insanların beklediği daha iyi hizmet koşulları sağlanırken, diğer yandan da yapılan özelleştirmeyle kamuya ciddi bir girdi yaratıldı.

Yani, devletler kıt kamu kaynaklarını verimsiz bir şekilde kullanmak ve durumlarını zorlaştırmak yerine, ülkeye yeni yatırım finansmanı da sağlayacak bir düşünce ile havaalanı özelleştirme yöntemini geliştirdiler.

Aslında bu yöntem bir yerde havayolu ulaştırmasında yaşanan serbestleşme, kural azaltma ve havayolu şirketlerinin özelleştirilmesini takiben gündeme geldi.

Ve dünyanın bir çok ülkesinde, ülkenin sosyal, ekonomik ve siyasal durum ve hedeflerine bağlı olarak bazı farklılıklarla da olsa bir şekilde gerçekleşti ya da özelleştirmeye dönük çalışmalar devam ediyor.
 
Bugün özellikle İstanbul Atatürk Hava Limanı buna en iyi örneklerden biri.

Mevcut yapısı ve işletme anlayışıyla Ercan Havaalanı bu ülke ekonomisine her geçen gün birşeyler kaybettirmenin yanısıra sadece ek külfet getirmektedir.

Ercan Havaalanında verilmekte olan hizmetler yetersizdir.

En basiti doğru düzgün bir anons yapılamamakta, standart diye nitelenebilecek diğer hizmetler dünya koşullarında yolcu ve uçaklara sunulamamaktadır.

Hükümetin Ercan’ı günün koşullarına uyarlama yaklaşımı ile aktarabileceği kaynaklar da ciddi büyüme ve gelişme trendi içinde olan havacılık sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarakn ortaya çıkan beklentilere yanıt verecek boyutta değildir.

O halde bu iş bu şekliye daha fazla devam edemez.

Havacılık sektöründe yaşanan ve yaşanması öngörülen bilimsel verileri bir yana koyun, insan çıplak gözle mevut Ercan Havaalanı ve onu işletmekte olduğumuz sistemle devam edilemeyeceğini görür.

Bir şekilde biz de artık havaalanının özelleştirilmesi konusunu tartışmaya başlayabilmeliyiz.

Ülkenin zaten kıt olan kamu kaynaklarına finansman yaratacak önemli bir açılımı beraberinde getirecek özelleştirmeyi gündemimizin ön sırasına almalıyız.

Bu konuda hükümet adım atmak durumundadır.

Havacılık, gelecek dönemlerde de büyeceğine kesin gözüyle bakılan bir sektördür.

Örneğin, Avrupa için yapılan trafik tahminleri bölgede havayolu trafiğinin 1998 yılında 541 milyon yolcu seviyesinden 2015 yılına kadar ikiye katlanarak 1.101 milyon yolcu seviyesine ulaşacağı konuşulmaktadır.

Dolayısıyla  dünyada yaşanması öngürülen bu büyümeyi dikkate almak durumundayız.

Daha çağdaş, daha kaliteli, etkin, hızlı ve iyi hizmet verecek bir havaalanına gereksinimiz vardır.

Bunu başta Bakan Hasan Taçoy olmak üzere ilgili herkes de seslendirmektedir.

O halde yapılması gereken yapılmalı ve havaalanını daha çağdaş bir yapıya kavuşturacak süreci Bakan Taçoy başlatma kararlılığını göstermelidir.

Günümüzde ekonomik, sosyal ve siyasal anlamdaki gelişmeler artık bizim de bu konudaki duruşlarımızı gözden geçirmemizi gerektirmektedir.

Hava alanı için gereken yatırımlardaki rakamın yüksekliği, işletme maliyetlerinin her geçen gün artmakta olması, özetle kamu kesiminin özelleştirmeyi tercih etmesini akılcı bir yol olarak ortaya çıkarmaktadır.

O halde bu konuyu tartışmaktan korkmayalım, bunu olsun yapalım.

Mete TÜMERKAN
Kıbrıs Postası

Ercan Havalimanı özelleştirilmeli...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
BİZ BUNNARI 6 AYDIR SÖYLERİK DE , KİMSE UMURSAMAZ...... JETONNARI YENİ DÜŞER HEPİSİNİN. 74 DEN SONRA KIPRIZ' A SÜRÜYNAN GARADENİZLİ GİTTİYDİ , ACEP ONDANDIR ? : =)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ercan airport özelleştirilmesi için ilk önce KKTC' nin tanınması gerekiyor uluslararası platformda diyelimki özelleştirildi peki ihaleyi alan firma gidip hangi firma ile anlaşabilir zaten uçuş yapan firmalar belli hepsi türkiyeden.. ercan airport en yoğun günlerini tatillerde ve bayramlarda geçirmektedir bence ihaleyi alan firmanın havalimanın performansından etkileceğini sanmıyorum ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Katılmamak mümküm değil.Ercan Havalimanıyla beraber KTHY'nin de özelleşmesi gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000