11 Haziran 2017, Pazar 10:47:22

Ercan Havalimanı inşaatında sıkıntılar bitmiyor!

T&T şirketini sözleşme gereği Ercan’da kendilerine teslim edilmesi gereken arazinin tamamının verilmemesinden şikayet eden şimdi de, terminal inşaatında kullanılacak vinci 2 aydır gümrükten çıkaramadığını öne sürdü.
  • Madem ki iki "dost " (TC-KKTC) arasinda halen gumruk uygulaniyor guneyden kiralayin. Orda vinc kiralayan bir suru sirket var. Yesil hat ticari antlasmasina gore kolayca kuzeye getirip isinizi bitirdikden sonra yine geri goturebilirsiniz....
  • Konunun KKTC ile ilgisi yok herhalde. Burada sorun yüklenici firma. Her işi hemen halledeyim bu iş devlet işi diye kural kanun tanımamazlık var gibime geliyor. Keşke bu ihaleyi büyük bir firma alsaydı. Kuralına kanununa uygun yapardı ve şimdi de bitmişti. Toplu konut firmasına havalimanı işletme işi verirsen bu sonuçlarada katlanacaksınız.
  • Ne hikmetse T & T sürekli bir bahane buluyor. Hangi yazıyı okusanız hep haklılar. Biri de kalkıp bu limanı 5 senedir bedavadan kullanırken hiç sesiniz çıkmadı demiyor. Ercanı dutyfree dünyası yaptınız. Ve ne yazık ki işletmeden yoksunsunuz. Neden işletme işini Limak, Fraport veya TAV a vermiyorsunuz ? Bırakın her işi uzmanı yapsın. Siz de dutyfree de kasada durursunuz. NAsıl fikir ama... Bu kıyağımı da unutmayın
  • Yıl 2017 bitmedi bu işler. Vince para sıkışmış :)
  • Bürokrasi siyasi iradeye galebe çalıyor.Şu KKTC denilen kabile devleti bir türlü adam olmaz abi.Çare ,ya Türkiye'ye bağlanacaklar yada Rum'un kucağında eriyip gidecekler.

T&T şirketini sözleşme gereği Ercan’da kendilerine teslim edilmesi gereken arazinin tamamının verilmemesinden şikayet eden şimdi de, terminal inşaatında kullanılacak vinci 2 aydır gümrükten çıkaramadığını öne sürdü.

Havadis Gazetesi'nin haberine göre, Ercan Devlet Havaalanı’nın 25 yıllığında imtiyaz haklarına sahip şirket T&T, bir taraftan teslim edilmeyen alanlarda inşaat yapamazken, diğer taraftan da teslimi yapılan alanlarda yürüttüğü inşaatlarda ciddi tıkanıklıklar yaşıyor.

Ülkede olmayan ve yurt dışından kiralanarak “geçici olarak adaya sokulmak istenen” iş makineleri için bakanlar kurulu kararı ile onay olsa da, ilgili dairelerin izin vermemesi nedeniyle özellikli vinç, iki aydır gümrükte bekletiliyor.

T&T, bir taraftan gümrükte bekleyen vinç için kira ödemeye devam ederken, diğer taraftan da inşaatın ilerlemesi için gerekli adımları atamıyor.

T&T’ye inşaat süresinde kullanılmak için kiralanan vinç, Nisan ayından bu yana gümrükte bekletiliyor. Bakanlar Kurulu kararına rağmen, bürokratik engeller ortadan kaldırılamadığı için, inşaat alanında ciddi aksamalar yaşanıyor.

T&T yetkilileri, bir çok alanda uygulanan “geçici ithalat” ile vinçin adaya giriş yapmasını, teminat mektubu verilmesini, eğer vinç adada kalırsa gerekli gümrük işlemlerinin uygulanmasını teklif etse de, Vergi Dairesi yetkilileri, bakanlar kurulundan alınan iznin “yeteri kadar açık” olmadığı gerekçesi ile işlem yapmıyor.  Piyasa değeri 10 milyon TL civarında olan özellikli vinç, ayda yaklaşık 60 bin TL’ye kiralanabiliyor. Mevzuat kira ile gelen makinelere izin verse de, şu anda yapılmak istenen işlem, söz konusu vinci 10 milyon TL gibi bir meblağ üzerinden vergilendirmek.

T&T yetkilileri ise, bu uygulamanın bakanlar kurulu kararına aykırı olduğunu belirterek, teminat  mektuplarının kabul edilmesini istiyor.

Teminat mektubu kabul görmedi

T&T’nin, teminat mektubu verme teklifi reddedilirken, sadece beş aylığına kullanılmak istenen vinç için, gümrük işlemlerinin yapılmasında ısrar ediliyor.

Kira sözleşmeleri ile yurda özel izinle gelen makine ve teçhizat ile ilgili mevzaut, “vergi matrahı üzerinden %15 ücret alınır” derken, kira bedeli ve gümrük masrafları hesaplanıp, ücret tespit edilecek yerde, kira olarak adaya gelen ve geri gitmesi kesin makine için makinenin satış fiyatı üzerinden gümrük masrafları hesaplanarak bir bedel alınmak isteniyor.

Acar: İşlerimiz aksadı

Proje Müdürü Emre Acar, yaptığı açıklamada 10 gündür beklenen vincin gelmemesi nedeniyle yapımına devam edilen terminal binanın inşaatının yavaşladığını kaydetti. Şu an için inşaat alanında çalışan vinçler olduğunu kaydeden Acar, bunlara ek olarak inşaatı 2018’e yetiştirmek amacıyla ek bir kule vinç getirmek istediklerini ifade ederek vincin 10 gündür gümrükte bekletildiğini söyledi.

Acar, “Bu vinci bir türlü gümrükten çıkaramıyoruz. Bizim işleyişimizi ciddi olarak engelliyor. Kule vinçle çalışacak kalıp malzemesi ve ekip de getirttik. Getirdiğimiz ekip vinç gelmediği için çalışamıyor. Bürokratik bir engel olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta bu vinç ticari amaçlı değil, işini bitirince yeniden kiralandığı yer olan Türkiye’ye geri gönderilecek” dedi. 

Ercan Havalimanı inşaatında sıkıntılar bitmiyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Ayyorgi ~ 7 yıl önce
Madem ki iki "dost " (TC-KKTC) arasinda halen gumruk uygulaniyor guneyden kiralayin. Orda vinc kiralayan bir suru sirket var. Yesil hat ticari antlasmasina gore kolayca kuzeye getirip isinizi bitirdikden sonra yine geri goturebilirsiniz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KKTC ~ 7 yıl önce
Konunun KKTC ile ilgisi yok herhalde. Burada sorun yüklenici firma. Her işi hemen halledeyim bu iş devlet işi diye kural kanun tanımamazlık var gibime geliyor. Keşke bu ihaleyi büyük bir firma alsaydı. Kuralına kanununa uygun yapardı ve şimdi de bitmişti. Toplu konut firmasına havalimanı işletme işi verirsen bu sonuçlarada katlanacaksınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KKTC'ye ~ 7 yıl önce
Anladığım kadarı ile KKTC de iş yapmıyorsun. Klavyeden sallamak kolay.
KKTC ~ 7 yıl önce
KKTC ile iş yapmak ayrı işleri kanuni yapmak ayrı. Bir sürü Türk şirketi dünyanın en zorlu coğrafyalarında havalimanı yapıp işletiyor. Kimse bu kadar ağlamadı. Sorun ne biliyor musunuz ? Bilmediğin işe para var diye atlamak.
Bahane ~ 7 yıl önce
Ne hikmetse T & T sürekli bir bahane buluyor. Hangi yazıyı okusanız hep haklılar. Biri de kalkıp bu limanı 5 senedir bedavadan kullanırken hiç sesiniz çıkmadı demiyor. Ercanı dutyfree dünyası yaptınız. Ve ne yazık ki işletmeden yoksunsunuz. Neden işletme işini Limak, Fraport veya TAV a vermiyorsunuz ? Bırakın her işi uzmanı yapsın. Siz de dutyfree de kasada durursunuz. NAsıl fikir ama... Bu kıyağımı da unutmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Corruption ~ 7 yıl önce
Yıl 2017 bitmedi bu işler. Vince para sıkışmış :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vinç ~ 7 yıl önce
Haklısınız gözüken o ki vinç'e para sıkışmış :)
A.B hikayesi ~ 7 yıl önce
Bürokrasi siyasi iradeye galebe çalıyor.Şu KKTC denilen kabile devleti bir türlü adam olmaz abi.Çare ,ya Türkiye'ye bağlanacaklar yada Rum'un kucağında eriyip gidecekler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000