15 Eylül 2012, Cumartesi 08:50:57

ERCAN HAVALİMANI İÇİN KİRALIK AÇIKLAMASI

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, özelleştirme kapsamında bulunan Ercan Havalimanı’nın iddia edildiği gibi satılmayacağını, 25 yıllığına işletme hakkının devredileceğini söyledi...
  • HAVACILIKLLA UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ OLMAYAN HER 2 AYDA BİR HAVAYOLU KURAN NAMI DEĞER ( UÇAN HAMZA ) YOLUN AÇIK OLSUN YENİ KAZ BULMUŞSUN YOL BAKALIM ! ! !

 

Saner, “biz Ercan havalimanını kimseye devretmiyoruz, satmıyoruz. Aksine bu değerlerden ülkenin daha çok kazanç sağlaması için imkan yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner bugün düzenlediği basın toplantısında Ercan Havaalanı’yla ilgili iddiaları yanıtladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda yer alan toplantıda, Bakanlık Müsteşarı Suat Yeldener, Bakanlık Müdürü Hasan Arkol ile Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Hasan Topaloğlu hazır bulundu.

İHALE SÜRESİ 27 EYLÜL’E KADAR UZATILDI

Ercan Havalimanı’yla ilgili spekülasyonların ihaleye çıkılmadan önce başladığına işaret eden Saner, ihalenin tamamen KKTC’de açıldığını, 27 Ağustos’ta sona erecek son başvuru süresinin dünya finans sektörünün yaz tatili ve yayımlanan zeyilnameler nedeniyle 27 Eylül’e kadar uzatıldığını söyledi.

“TC’DEN CİDDİ KATKILAR ALDIK”

İhale için 27 Ağustos tarihine kadar 6, ihale süresinin uzatılması sonrasında ise 1 kişiden  daha müracaat dosyası alındığını ifade eden Bakan Saner, Ercan Havalimanı özelleştirmesi için bir takım çalışmalar yaptıklarını ve bu süreçte Türkiye’den hem devlet, hem de özelden ciddi katkılar aldıklarını anlattı.

Bakan Saner, dünyadan ve Akdeniz’den havaalanı özelleştirmeleri konusunda ayrıntılı örnekler verdi.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Ercan Havalimanı konusundaki iddialarını eleştiren Bakan Hamza Ersan Saner, “2008 yılında KKTC hükümetleri GSM operatörlerini özelleştirirken, bunların devlete kalacağını söyleyerek, tamamen devlet elinden çıkartmıştı. Şu anda bu konuyu eleştiren kişilerin o dönemde iktidarda olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

Ercan Devlet Havaalanı’nın gelir ve gider tablosuna bakıldığında 2010 yılındaki toplam gelirinin 36 milyon TL, giderinin 37 Milyon TL olduğunu bu sebeple de senenin 1 milyon TL eksiyle kapatıldığını ifade eden Saner, 2011 yılında ise toplam gelirin 51,3 Milyon TL, toplam giderin 39 milyon TL olduğunu ve ilk kez geçen yıl 12,3 Milyon TL kar elde ettiğini kaydetti.
Saner, Ercan Havalanın cirosunun tarihinde 30 milyon Euro’ya ulaşmadığını vurguladı.

NASIL BİR HAVAALANI OLACAK

Mevcut hali 21 bin metre kare büyüklüğündeki alanın 152 bin metrekareye çıkarılacağını, 62 check in bankosu, 24 pasaport kontrol noktası, 756 araçlık kapalı park yeri, 76 araçlık otobüs park yeri ve 8 körük yapılacağını, yeni Ercan Havalimanı’nda uçakların petrolü körük altındaki mekanizmadan alacağına, terminal binasına gidişin ise 600 metre uzunluğundaki tünel yolla sağlanacağına dikkat çeken Saner, “yeni havalimanında modern ülkelerde görülen her türlü hizmet yer alacaktır” dedi.

Mevcut aprona körük konulmasının uçak alanını kullanma şansını üçte bir oranına düşüreceğine de işaret eden Bakan Saner, yeni Ercan’da 8 körüğün hizmet verebileceğini söyledi.

Ercan Havaalanı ihalesinin sırf politika yapılmak amacıyla eleştirildiği görüşünü dile getiren Saner, ihaleyi alan şirketin KKTC Maliye Bakanlığı’na 100 milyon Euro artı KDV ile 116 Milyon Euro ödeme yapacağını söyledi.

BİZ BURAYI 25 YILDA 10 MİLYON EURO’YA KİRALAMIŞ DEĞİLİZ

İhalenin yatırım miktarının 250 Milyon Euro olmasının beklendiğine dikkat çeken Bakan Saner, “biz burayı 25 yılda 10 milyon Euro’ya kiralamış değiliz” dedi.

Saner, “biz sadece havalimanlarından elde edilecek cirodan devlete verilecek kar payının ne olacağını belirlemek için ihaleye çıktık. Bizim bu ihalede yarıştırdığımız, devlete cirodan kimin ne kadar ödeyeceğinin belirlenmesi olayıdır. Havalimanın sabit bir ücrette kiralanması yerine, gelir kaybına uğramayalım endişesiyle işletme hakkı yöntemini ciro paylaşımı üzerindeki yüzdeliğe dayandırdık” şeklinde konutu.

Yolcu ve ciro arttığı sürece devletin gelirlerinin artacağına dikkat çeken Bakan Hamza Ersan Saner, bazı açıklamalarda çalışanların büyük bir kısmının işsiz kalacağının ifade edildiğini, bunun da doğru olmadığını söyledi.

İhale şartnamesinde yer alan kilit personel dışındaki herkesin KKTC vatandaşı olmak zorunda olduğunu belirten Bakan Saner, KKTC emniyet makamlarının onaylamadığı hiç kimsenin burada görev yapmasının mümkün olmadığını vurguladı

CİRO PAYLAŞIMI

Görevli şirketin ciro paylaşım bedelini her üç aylık dönem için, takip eden ayın 15’ine kadar idarenin göstereceği hesaba peşin olarak ödeyeceğini belirten Bakan Saner, “kesin hesaplaşma her işletme yılının Nisan ayının son günü yapılacak” dedi.

İLK ÖDEME İŞLETME BAŞLANGICINDAN 48 AY SONRA

Ciro paylaşımın işletme başlangıç tarihinden 48 ay sonra gerçekleştirileceğine dikkat çeken Saner, ilk dört yılın yatırım yılı olması nedeniyle ilk ödemenin 48 ay sonra yapılacağını belirtti.

Saner, ihale süresini eleştirenlere de dünya ülkelerinden örnekler verdi.

Saner, ihaleye yerli yatırımcıların katılabilmesi için, KKTC vatandaşlarının yüzde 10 hisse bulundurma şartı koştuklarını belirterek, bu miktarın daha fazla olabileceğine işaret etti.

Devletin Ercan havalimanında tam bir denetleyici makam olduğunun şartnamede ortaya koyulduğunu belirten Bakan Saner, Sivil Havacılık Dairesi’nin izni olmadan Ercan Devlet Havalimanı içindeki hareketlerin mümkün olmadığını, fiyatların özel şirket tarafından belirlenecek olmasına rağmen, Sivil Havacılık Dairesi ve ilgili Bakanlık onayı alınmadan  yapılamayacağını kaydetti.

Ercan Devlet Havalimanı’nın projelerinin ülke koşullarına uygun olmadığı ve vizelendirilmediğine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Bakan Hamza Ersan Saner, projenin “Mimari Avam Proje” olduğunu kaydetti.

Bakan Saner ihale tamamlanır tamamlanmaz Ercan Havalimanı için 7 tane komisyon kurulacağına dikkat çekerek, bu komisyonların için Anavatan Türkiye’den destek alacaklarını söyledi.

Projenin çok büyük olduğunu vurgulayan Bakan Saner, proje konusunda bazı hatalar yapmış olabileceklerini ancak bu basit hataların büyütülerek basınla paylaşmanın doğru olmadığını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Bakan Hamza Ersan Saner, projenin asrın projesi Türkiye’den su getirme projesiyle yarıştığını sözlerine ekledi. (Gündem Kıbrıs)

ERCAN HAVALİMANI İÇİN KİRALIK AÇIKLAMASI

Yorumlar

UÇAN HAMZA DEVREDE ! ! ! ~ 12 yıl önce
HAVACILIKLLA UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ OLMAYAN HER 2 AYDA BİR HAVAYOLU KURAN NAMI DEĞER ( UÇAN HAMZA ) YOLUN AÇIK OLSUN YENİ KAZ BULMUŞSUN YOL BAKALIM ! ! !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000