15 Ekim 2009, Perşembe 07:33:05

Enkaza ulaşıldı

Sinop'ta düşen insansız hava aracının enkazına ulaşıldı. Jandarma enkazın çevresinde kuş uçurtmuyor...
  • 4. 5. de düşecek yazılım türk ama gps kontorlü bizde değil...
  • Sinop'a gittiniz mi? Şehirde trafik ışıkları bile yok. İnsanlar çok iyiler ve inanılmaz vatanseverler. Bence neden bu.

Yazılım ve tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan Türkiye'nin ilk 6.5 metre boyundaki insansız casus uçaklarının ikincisi de düştü. "Taktik (Geliştirme) İnsansız Hava Aracı Projesi'' kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri için bir firma tarafından üretilen uçaklardan ikincisi demo uçuşu sırasında Sinop'un Erfelek ilçesinde düştü. İlçeye bağlı Salı köyünde bir kiraz bahçesine düşen uçak, köylüler arasında paniğe yol açtı. Olay yerine ilk jandarma ulaşırken, uçağın kanadı yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulundu. Bulunan kanat traktörle köylüler ve jandarma tarafından uçağın enkazının bulunduğu alana getirildi.

Olayı gören Salı Köyü Muhtar Yardımcısı Mustafa Başdağ, uçağın ilk olarak sağ kanadının koptuğunu söyledi. Başdağ, "Çocuklarla kestane topluyorduk. Gökyüzünde bir uçak sesi duydum. Havaya baktığımda uçağın sağ kanadının koptuğunu ve fırladığını gördüm. Kanat yaklaşık 3 kilometre ileriye savruldu. Uçak havada 'u' çizerek olduğu yere düştü ve çarpmadan kaynaklanan büyük bir gürültü duyduk. Olay yerine yaklaşık bir saat sonra ulaşabildim" dedi.

30 Eylül tarihinde deneme uçuşları sırasında AR-ÇALDIRAN adlı insansız hava aracı da yine Erfelek ilçesinde düşmüştü.  
 

İNSANSIZ HAVA ARACI KAZALARINA CHP'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop'ta düşen insansız hava araçları konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) yazılı soru önergesi verdi.
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop'ta iki ayrı uçak kazasıyla sonuçlanan 'insansız hava aracı deneme uçuşlarının sivillerin yaşadığı bölgede yapılmasına tepki gösterdi. Altay, konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül tarafından yanıtlanması istemiyle bugün TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Soru önergesinde bu tür denemelerin sivile kapalı askeri yasak bölgelerde yapıldığı bilinen bir gerçek olduğunu belirten Altay, Sinop'un bir askeri yasak bölge gibi değerlendirilerek bölgede yaşayan insanların hayatıyla kumar oynanmasının hangi taktik ve askeri stratejiyle açıklanabileceğini sordu. Altay verdiği önergede şöyle dedi:

"Silahlı Kuvvetlerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurmak için çalışmalarını yoğunlaştırdığı İnsansız Hava Aracı Projesi'nin uygulama alanı ilimiz Sinop olarak belirlenmiştir. İki periyotluk süreçte gerçekleştirilen deneme uçuşlarının ilkinde 28 Eylül-2 Ekim 2009 tarihleri arasındaki fiili uçuşlu gösterimler sırasında, 30 Eylül 2009 tarihinde uçak Erfelek ilçesinde bir petrol istasyonuna 250 metre mesafeye düşmüştür. Aynı kapsamda 12-16 Ekim 2009 tarihleri arasında planlanan fiili uçuşlu gösterim esnasında ise 13 Ekim 2009 tarihinde yine Erfelek ilçesi Güven köyüne uçak düşmüştür. Büyük bir şans eseri can kaybı yaşanmamakla birlikte, bölge halkı arasında büyük bir panik havası oluşmuştur. Fiili uçuşlu gösterim (demo) için Sinop'un seçilmesinin özel ya da stratejik bir gerekçesi var mıdır? Bir eğitim-kültür ve turizm kenti iddiasına sahip Sinop'un hükümetinizce bir enerji adasına çevrilerek ithal kömüre kaynaklı termik santraller, nükleer santral ve nükleer atık depolarıyla donatılarak insansızlaştırılma sürecinin pilot uygulamasına, insansız hava araçları denemeleriyle mi başlatılmıştır?"

Altay, soru önergesinde ayrıca, "Deneme uçuşları ile ilgili olarak bölge halkının bilgilendirilmemesinin etik, siyasi, stratejik bir gerekçesi var mıdır? Bölge halkı tarafından şiddetli tepkilerin hızla yoğunlaştığı bu çalışmaları durdurmayı düşünmüyor musunuz?" sorularını yöneltti.

Enkaza ulaşıldı

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
4. 5. de düşecek yazılım türk ama gps kontorlü bizde değil...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sinop'a gittiniz mi? Şehirde trafik ışıkları bile yok. İnsanlar çok iyiler ve inanılmaz vatanseverler. Bence neden bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000