19 Nisan 2009, Pazar 08:03:43

Enkaza dokunmayın!

Geçen hafta Balıkesir’deki F-16 kazasından sonra, bölge halkının gazetelerde ellerinde uçak parçalarıyla çekilmiş fotoğrafları yer aldı.
  • F-16 gibi Jet savaş uçaklarının enkazı sadece "Hidrazin" tehlikesi açısından değil ,patlamamış mühimmat yükü açısından da tehlikelidir.Kaza kırı anında eğer pilot yaşıyorsa ve baygın haldeyse yerde sandalyesinden dışarı alınması bile özel eğitimli kurtarma elemanlarına ihtiyaç duyar.Yanlış bir el yaşayan pilotu yerdeyken bile sandalyesinden fırlatmaya neden olabilir.

Benzer görüntüler, Isparta kazasından sonra da yaşanmıştı. İster sivil, isterse de askeri uçak-helikopter kazası olsun, bu parçaların hepsi birer delildir. Kaza kırım ekipleri tarafından detaylı olarak incelenir. Bazı parçalar laboratuvarlara gönderilir. Testler, analizler yapılır. Sonuçlar, başka kazaların olmaması için detaylı olarak raporlanır. Alınacak önlemler, dersler çıkartılır.

Özellikle F-16 gibi uçakların enkazına özel koruyucu teçhizat giyen ekip yaklaşır. Çünkü uçağın içindeki acil durumlarda güç üreten EPU (Emergency Power Unite) olarak adlandırılan sistemin içinde “hidrazin” olarak adlandırılan özel bir sıvı yer alır.

Bu sıvı, vücuda temas ettiğinde veya buharına maruz kalındığında başta kanserojen olmak üzere sağlık açısından zararlı etkilere sahiptir. Kaza olduğunda bu nedenden dolayı kurtarma ekibi kimyasal etkileri önleyen NBC teçhizatı giyerek enkaza müdahale eder.

Hürriyet

Enkaza dokunmayın!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
F-16 gibi Jet savaş uçaklarının enkazı sadece "Hidrazin" tehlikesi açısından değil ,patlamamış mühimmat yükü açısından da tehlikelidir.Kaza kırı anında eğer pilot yaşıyorsa ve baygın haldeyse yerde sandalyesinden dışarı alınması bile özel eğitimli kurtarma elemanlarına ihtiyaç duyar.Yanlış bir el yaşayan pilotu yerdeyken bile sandalyesinden fırlatmaya neden olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000