10 Mayıs 2011, Salı 12:55:28

EN YÜKSEK KARBONMONOKSİT PİLOTUN KANINDA ÇIKTI

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeni belgeler bulundu. Ölenlerin kanındaki karbonmonoksit ikinci otopside ortaya çıktı.
  • Belli (hatta insana bir ömür gibi gelmesine sebep veren) zaman dilimince süren korku, endişe, panik ve türevlerinde salgılanan yüksek adrenalinin de kandaki bu değerleri fizyonomi ve diğer özelliklere bağlı olarak arttırdığı bilimseldir. Bu olasılık da var!
  • Bu helikopterin kabin ısıtması motorun etrafından dolaşan ayrı bir hatta sahip borularla elde edilen sıcak havanın kabine üflenmesiyle sağlanır. Bu nedenle uçuş esnasında veya kaza anında kabin içine egzos havası girmiş olabilir. Bu hava araçlarında pilotun görebileceği şekilde karbonmoksit olup olmadığını gösteren küçük bir gösterge bulunur, tabi üç aylık olan bu göstergenin helikopterde bulunup bulunmadığı, varsa güncel olup olmadığı bilinmediğinden sağlıklı bir yorum yapmak oldukça zordurç

Kazada ölenlerin kanlarında rastlanan yüksek miktarda karbonmonoksit gazının, ilk otopside değil, ikinci otopside çıktığı anlaşıldı. İlk otopside, 'temiz' raporu verilirken DDK'nın yaptırdığı ikinci incelemede gerçek ortaya çıktı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, en yüksek karbonmonoksit, pilotun kanında çıktı. Merhum BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili çarpıcı belgeler ortaya çıktı. Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin kanlarında olduğu iddia edilen zehirli gaza ait otopsi belgeleri yayımlandı. Kazadan sonra yapılan otopside helikopterdekilerin kanlarında herhangi bir olağan dışı duruma rastlanmazken, Devlet Denetleme Kurulu'nun isteği üzerine tekrar edilen otopside özellikle pilot Kaya İstektepe'nin kanında yüksek miktarda karbonmonoksite rastlandı.

Zaman Gazetesi muhabiri Emre Soncan'ın kaleme aldığı ve bugün piyasaya çıkan 'Keş Dağı'nda Bir Alperen' isimli kitapta, her iki otopsi raporuna da yer veriliyor. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, 30 Mart 2009'da Adli Tıp Kurumu Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı'na Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölüm sebebini sordu.

Yazıcıoğlu'nun kan, iç organ parçaları ve idrarında yapılan toksikolojik incelemede herhangi bir olağan dışı duruma rastlanmadı. Yazıcıoğlu'nun ve yanındakilerin kanında CO (karbonmonoksit) bulunmadığı açık bir şekilde dile getirildi. Fakat DDK olaya el koyduktan sonra bu kez kazada hayatını kaybedenlerin kan örnekleri İstanbul'a gönderildi. Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesi'nin yaptığı incelemeler ortaya bambaşka bir sonuç çıkardı. Yazıcıoğlu ve olayda hayatını kaybedenlerin kanında yüksek miktarda karbonmonoksit bulundu.

Muhsin Yazıcıoğlu'na ait kan örneğinde yüzde 13,1 karbonmonoksit, pilot Kaya İstektepe'de yüzde 26,6, Erhan Üstündağ'da 21,8, Yüksel Yancı'da yüzde 8,5, İsmail Güneş'te yüzde 27,0 CO ve Murat Çelikkaya'da yüzde 10,1 karbonmonoksit bulunduğu tespit edildi. Normalde kanda, yüzde 0,5 ila 3 oranında karbonmonoksit bulunuyor. Fakat Yazıcıoğlu'nun kanında yüzde 13,1 oranında bulunması dikkat çekti. Bu seviyedeki karbonmonoksit tek başına ölüme sebebiyet vermiyor. Fakat uzman raporlarına göre ölüm sürecini hızlandırıyor. Yüzde 20'nin üzerindeki karbonmonoksit oranı 'akut zehirlenme' başlangıcı olarak kabul ediliyor. 20-50 arası ise 'ağır akut zehirlenme' teşhisine giriyor. Bu anlamda pilot Kaya İstektepe'nin kanındaki yüzde 26,6 oranı yüksek bir oran. Pilotun helikopterin kontrolünü kaybetmesine, bu zehirlenmenin sonucu ortaya çıkan aşırı baş ağrısı ve zonklamanın sebep olmuş olabileceği belirtiliyor.

DDK raporunda, karbonmonoksitin, kaza sonrası çıkan yangından kaynaklanabileceğinin akıllara geldiği belirtilirken otopsi raporunda ölenlerin bronşlarında herhangi bir partiküle veya yanma izine rastlanmamasının bu ihtimali ortadan kaldırdığı değerlendiriliyor. Kitapta, bazı devlet görevlilerinin, helikoptere karbonmonoksit gazı salabilecek bir tablet konulmuş olabileceği yönündeki değerlendirmesi de yer alıyor.

MİT, YAZICIOĞLU'NU TAKİP EDİYORDU

Zaman Kitap'tan çıkan çalışmada yer alan bilgilere göre, Yazıcıoğlu, hayatını kaybetmeden önce Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından da takip ediliyordu. Telefonlarının dinlendiğini anlayan Yazıcıoğlu, şüphelerini gidermek için bir partiliye telefon etti. Ertesi gün Çukurambar'da bir pastanede buluşup önemli bir konuyu konuşacaklarını söyledi. Bir gün sonra pastanede buluştular. Az sonra, arkalarındaki masaya başka bir kişi oturdu. Yazıcıoğlu arkasına dönüp adamın kolunu tuttu ve "Gardaş, kimsin sen?" diye sordu. Masadaki adam kimliğini gösterdi: Üzerinde 'MİT' yazıyordu.

İşte Skymap IIIC cihazının enkazdaki görüntüsü:

Kazadan sonra uçuş bilgilerini muhafaza eden Argus 5000 CE ve Skymap IIIC cihazları enkazdan çalındı. Daha önce Argus 5000 CE'nin görüntüsü basına yansımıştı. Kitapta ilk kez Skymap IIIC'nin de çalınmadan önce enkazdaki son görüntüsüne yer veriliyor. Kitapta, yıllarca helikopter kullanan pilotların ortak görüşü şu şekilde belirtiliyor: "Kaza yapan helikopter, eğer herhangi bir hava aracının müdahalesiyle düşürüldüyse ortadan kaldırılması gereken ilk cihazlar bunlardır. Çünkü uçuş bilgilerini muhafaza eder. Helikopterde ani bir alçalma veya yükselme olduysa gösterir."

EN YÜKSEK KARBONMONOKSİT PİLOTUN KANINDA ÇIKTI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Belli (hatta insana bir ömür gibi gelmesine sebep veren) zaman dilimince süren korku, endişe, panik ve türevlerinde salgılanan yüksek adrenalinin de kandaki bu değerleri fizyonomi ve diğer özelliklere bağlı olarak arttırdığı bilimseldir. Bu olasılık da var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu helikopterin kabin ısıtması motorun etrafından dolaşan ayrı bir hatta sahip borularla elde edilen sıcak havanın kabine üflenmesiyle sağlanır. Bu nedenle uçuş esnasında veya kaza anında kabin içine egzos havası girmiş olabilir. Bu hava araçlarında pilotun görebileceği şekilde karbonmoksit olup olmadığını gösteren küçük bir gösterge bulunur, tabi üç aylık olan bu göstergenin helikopterde bulunup bulunmadığı, varsa güncel olup olmadığı bilinmediğinden sağlıklı bir yorum yapmak oldukça zordurç

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000