03 Temmuz 2011, Pazar 07:50:02

"EN UYGUN ŞEHİR KONYA"

Konya Üniversitesi, MÜSİAD, KTO, KSO ile Mimarlar ve Mühendisler grubunun işbirliğinde düzenlenen “Uçak sanayindeki gelişmeler ve Konya sanayi” konulu konferans MÜSİAD toplantı salonunda gerçekleşti...
“Uçak sanayindeki gelişmeler ve Konya sanayi” konulu konferansın açılış konuşmasını MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Lütfi Şimşek yaptı. Türkiye’nin çift haneli büyüme rakamlarını yakaladığı bu günlerde havacılık sektörünün önemli bir yeri olacağını belirten Dr. Şimşek, “Bu kadar hızla büyüyen bir sektörde Konya’nın da sadece kullanım değil, üretim alanında da kendini geliştirmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
 
KONYA ÜNİVERSİTESİ’NDE UÇAK MÜHENDİSLİĞİ OLACAK
 
Daha sonra kürsüye gelen Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Konya Üniversitesi havacılık ve uzay alanında uçak mühendisliği fakültesi ile yer alacaktır. Bu sayede Konya’nın havacılık ve uzay üssü olması gündeme gelecektir.

Bu konuda önemli araştırmalar ve bilimsel akademisyenler Konya’dan yetiştirilecektir” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi. Konferansta uçak sanayi ve Konya hakkında görüşlerini dile getiren İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Emekli Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel, “Konya, Millî Mücadelede, 1.İnönü muharebesinde orduyu mağlûbiyetten kurtaran ilk uçağın yapılıp hizmete verildiği şehirdir. Nihayet bugünkü konumuz açısından, Konya, benim için, 25 senedir, Leyla’sını arayan Mecnun gibi, kapı kapı dolaşarak, ilgililere önemini anlatmaya çalıştığım; ama bir türlü anlatamadığım Uçak Yapımı konusunda konuşma yapmam için talep gelen ilk şehirdir” dedi.

Dünya’nın uçak yapımı konusunda hızla geliştiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, “ Dünya ilk nesil uçak 2.Dünya Savaşını takiben, ABD’de de sivil amaçlı jet uçakları için harekete geçilmiş; İngilizlerin aksine, ABD Boeing firması, önce, sivil nakliye uçağı ile benzerliği çok fazla olan B-47 bombardıman uçağını dizayn ederek prototip yer ve uçuş testlerini tamamlayarak başlamıştır. 2 nesil uçakları ise ABD, İngiltere ve Ruslar üretmiştir. Bunları da, geniş gövdeli uçaklar takip etmiştir. Rus uçakları, hemen daima, bir-iki sene aralıkla Batı’da yapılan uçakların taklidi olarak ortaya konmuştur. Son nesilde ise Aibus A380 uçağının yapımına son testlerine kadar 12 milyar dolar para harcamış ve bu uçakları 280 milyon dolara satmaktadır” dedi.
 
İNSANSIZ HAVA UÇAKLARI
 
Havacılıkta yaşanan güncel sorunlar hakkında görüşlerini de belirten Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel insansız hava uçağı imalatı meselesinde yanlışlıkların olduğunu ifade ederek, “Türk yapımı insansız hava araçlarının, Heron’lara nazaran dörtte bir fiyata mal olacağı haberleri yazılı medyaya sık sık yer aldı. Bunun hesabını (dizaynını), hangi bilgi ve tecrübe ile kim veya kimler yaptı? Bunları kim -hangi kurum veya kuruluş- inceledi ve sertifika verdi? gibi sualler sorulmadı, konu enine boyuna sorgulanmadı.” dedi. Türkiye’nin havacılık sanayinde geride kaldığını söyleyen Prof Dr. Yüksel, “Aerodinamik ve Yapısal dizayn için eleman, Prototipi imal edecek eleman ile araç-gereç, Yer ve uçuş testlerini yapacak eleman, Sonuca göre tadilât yapacak eleman, Bu elemanları yetiştirecek usta-uzman eleman, Tecrübe birikimi ve arşiv ve Sertifika verecek daire (olsa bile) eleman yok.

Biz bunların hepsini yapabilecek iken 27 Mayıs ve 28 Şubatta teknik altyapımıza kürtaj yapılmıştır” şeklinde konuştu. Prof Dr. Yüksel konferansının sonunda; Konyalı sanayicilerin uçak sektörü yer alması için Özel teşebbüs olarak bir şirket ve bir vakıf kurması. Konya üniversitesi Uçak bölümü fakültesine uçak mühendisi kökenli öğretim elemanlarını getirerek bir akademik güç olması önerisinde bulundu. Konferansın sonunda Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Lütfi Şimşek Prof. Dr. Ahmet Nuri Yüksel’e konferansın anısına hediye takdim etti.
"EN UYGUN ŞEHİR KONYA"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000