22 Temmuz 2008, Salı 15:17:34

En kapsamlı uçak pisti Manavgat'a yapıldı

Çevre ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde yangın söndürmede en kapsamlı ve nitelikli uçak pistini Antalya'nın Manavgat ilçesine yaptı.
  • Ulualan nerededir? Kızılağaç mevkiinde bir toprak pist bulunuyor, acaba o pist mi sözkonusu olan?

Çevre ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde yangın söndürmede en kapsamlı ve nitelikli uçak pistini Antalya'nın Manavgat ilçesine yaptı. Manavgat Ulualan mevkiine yapılan 800 metre uzunluğunda 25 metre genişliğindeki piste 10'ar dakika aralıklarla 5 yangın söndürme uçağının arka arkaya iniş yapabileceği ifade edildi. Yapımı bitme aşamasına gelen piste, 4 gün sonra Antalya'da konuşlanan 5 Türk Hava Kurumu(THK) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 3 Anfibik yangın söndürme uçağı test uçuşu gerçekleştirecek. 

Ulualan mevkiine yapılan uçak pistinin toplam maliyetinin 400 bin YTL olduğunu belirten Manavgat Orman İşletme Müdürü Burhan Çavaş, Akdeniz Bölgesi'nde olası orman yangınlarında Türk kuşu uçaklarının iniş kalkış ve yakıt ikmal alanının Manavgat olacağını ifade etti. 20 gün gibi kısa sürede yapımını gerçekleştirdikleri pist alanına anfibik uçakların da yakıt ikmali ve su alımı için iniş yapabileceğini ifade eden Çavaş, Antalya'nın doğu bölgesinde çıkan orman yangınlarında hava müdahale merkezinin Manavgat olduğunu kaydetti. Pilot Ahmet Ünügür ile birlikte hava alanındaki çalışmaları yerinde takip eden Çavaş, çalışmanın birkaç gün için tamamlanacağını söyledi. Çavaş, "Bakanlığımız yangın söndürmede en kapsamlı uçak pisti alanını Manavgat'a yaptı. Pist alanına büyük uçaklar da iniş yapabilecek. Özellikle pist alanını anfibik uçakların da denizde rahat su alabilmesine yönelik dizayn ettik. Pist alanının plan ve projesini dünya stantdartlarında dizayn ettik. Kurumumuzun böyle bir pist alanının küçük modeli Çanakkale'de var. Fakat zemini toprak. Pist alanını yapımında Karayollarının büyük katkısı olduğu. Pist alanını kurumlar arası dayanışmasıyla yaptık"diye konuştu.

Pist alanının asfaltlama çalışması 60 kişilik bir ekiple 10 günde yaptıklarını belirten MÖN İnşaat Teknik Proje Sorumlusu Ali Rüzgar, pist alanına aynı anda 5 Türk kuşu uçağının inebileceğini, 5 dakika içinde su ikmalini tamamlayarak uçuş yapabileceğini ifade etti. Pist alanı sıcak asfalt sıkıştırmasını AB normlarına göre yaptıklarını anlatan Rüzgar, uçakların iniş anında kanatlarını yere çarpmaması için bazı alanların egim çizgisi yaptıklarını söyledi. Rüzgar, şöyle konuştu: "Orman yangınları için yaptığımız pist alanın bir çok AB ülkesine model olacağına inanıyorum. Pistin modern dizaynıyla orman yangınlarında müdahale sürecini kısalttık. Uçaklar rahat bir şekilde sularını alıp kalkış yapacak"

Aynı yerdeki pist alanın toprak olmasından ötürü kalkışlarda tehlike arz ettiğini belirten pilot Ahmet Ünügür, yeni yapılan ikmal alanıyla uçaklarına 5 dakika içinde 2 ton su dolumu yapılabileceğini ifade etti. Ünügür, pist alanını aynı zamanda ormanlık ve zirai alanların ilaçlamasında yakıt ve ilaç ikmali içinde kullanacaklarını sözlerine ekledi.

 

En kapsamlı uçak pisti Manavgat'a yapıldı

Yorumlar

Cenap ~ 16 yıl önce
Ulualan nerededir? Kızılağaç mevkiinde bir toprak pist bulunuyor, acaba o pist mi sözkonusu olan?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000