11 Haziran 2012, Pazartesi 16:16:03

EN İYİLER ARASINA GİRDİ

Rusyalı proje mühendisi Aleksandr Filimonov ‘un yaptığı icat, Avrupa komisyonu tarafından verilen yaklaşık 700 bin AVRO tutarında bursa hak kazandı. Avrupa komisyonu eksperler kurulu bu projeyi “Havacılık-uzay teknolojileri” konulu onlarca proje arasında seçti...

Bu uçma aracı için havaalanına gerek yok. Hibrit uçakta uçağa, helikoptere, güdümlü balona ve hava yastıklı bota özgü nitelikleri birleşti. Sibirya’daki Tümen kentinden proje mühendisi tarafından icat edilen uçağın ilk denemesi 1990lı yıllarda gerçekleşti.  Yeni tip uçak Sibirya’daki Yamburg doğalgaz yatağına  büyük boyutlu malların taşınması için icat edildi.

Aleksandr Filimonov’un anlattığına göre yeni tip uçak az çok düz olan her çeşit düzeye iniş yapmak ve havalanmak yeteneğindedir. Karla veya buzla kaplı alan, ya da  bir havuz söz konusu olabilir. “Bella” adı verilen ilk uçak deneme sırasında karla kaplı tarladan kalkış yaptı.  Hava koşulları bu uçak için  bir engel olamaz

“Bella” uçağı 200-300 ton ağırlığında prefabrike ev blokları taşımada, orman yangınları söndürmede, doğal ve teknogen kazaların sonuçlarını kaldırmada ve arazide devriye uçuşları gerçekleştirmede kullanılabilir.

Bu uçağın tasarımını hazırlıyanlar, yeni uçağın Rusya’nın Kuzey Kutup, Sibirya ve Uzak Doğu bölgelerinin koşullarında çok elverişli uçma aracı olacağı kanısındadırlar. Birincisi, bu bölgelerde havalanlarının iyi durumda bulundurulmasına çok büyük harcamalar yapılıyor. İkincisi, sözü geçen bölgelerde göl, nehir, bataklık ve tarlalar  biçiminde pekçok doğal düz iniş-kalkış alanları bulunuyor. “Bella” uçağının bir üstünlüğü daha vardır: o da, çok   küçük yakıt sarfiyatı. Bu model uçak, AN-2 en hafif Sovyet kargo uçağına kıyasla bir kaç kat daha az yakıt tüketiyor.

Şimdilik  deneme olarak iki kişilik uçak yapıldı. Aynı zamanda beş kişilik uçağın tasarımı üzerindeki çalışmalar tamamlandı. “Bella” uçağı dış görünüşte  “uçan tabağa” veya çok şişmanlanan uçağa benziyor. “Uçan kanat” şeması temelinde yapılan uçağın gelişmiş kuyruk takımı ve ön kısmında pilotlar ve yolcular için kabin vardır.

Avrupa komisyonu tarafından burs,”Bella” uçağının uçuş olanaklarının Avrupa Birliğinin standartlarına göre eksperler tarafından değerlendirilmesi için verildi. Bu uçağın tasarımcısı, bu sayede deneme olarak birkaç uçağın yapılabileceğini umıyor. (Turkish.ruvr)

EN İYİLER ARASINA GİRDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000