11 Temmuz 2008, Cuma 12:29:34

EN DEĞERLİ UÇAĞIN ŞAŞIRTAN DÜŞÜŞÜ!

Dünyanın en gelişmiş bombardıman uçağı B-2, hatalı veri girişi yüzünden uçuş bilgisayarının "kafasının karışması" sonucu düştü...

Dünyanın en gelişmiş bombardıman uçağı B-2'lerden biri olan “Kansas Ruhu”nun “ıslanan algılayıcılarının gönderdiği bilgilerin uçuş bilgisayarının kafasını karıştırması sonucu düştüğü” belirlendi.

1.4 milyar dolarlık uçakta uçuş kontrol sistemini (FCS) yöneten dört bilgisayar bulunuyor. Bu sistemler,  sensörlerden gelen bilgileri toplayarak bunu uçağın sağlıklı bir şekilde uçurulmasında kullanıyor. FCS'yi besleyen 24 basınç sensöründen 3'ünün ıslanması sonucu yanlış ölçüm yapıldı. Söz konusu üç algılayıcıdaki nem  uçağın, hava basıncı değerlerini yanlış okumasına neden oldu.

Ortaya çıkan ölçüm farkı küçüktü ama bu FCS'nin “kafasını  karıştırmasına” yetti. Bunun üzerine bilgisayar uçağın kontrolünü ele  aldı ve pilotların kontrolü ele almak istemesine de izin vermeyerek  zamanından önce kalkışı başlattı. “Kansas Ruhu” isimli uçak, 23 Şubat  2008'de Guam adasındaki Andersen Hava Üssünden kalkışı sırasında yere  çakıldı, pilotlar ise fırlatma koltukları sayesinde hayatta kaldı.

Bu arada, kazadan yaklaşık iki yıl önce bir uçak mühendisi,  algılayıcıları ayarlamaya başlamadan önce sistemdeki suyun dışarı  atılması için ısı kullanılması gerektiği uyarısında bulunduğu  belirtiliyor. Havacılık çevrelerinde, “bazı yer bakım personeli  tarafından uygulanan bu yöntem kullanılsaydı uçağın düşüşünün  engellenebileceği” tartışmaları yaşanıyor. “Bu  yöntem/önerinin, elektronik posta ile tüm üslere resmi olarak  dağıtılsaydı B-2 düşmeyecekti.

B-2 gibi dev uçaklar, büyüklükleri dolayısıyla genellikle hangar dışında  nemli ve yağışlı havayla çok sık karşı karşıya kalabiliyor.
        
B-2 bombardıman uçakları
        
“B-2 Spirit” olarak da bilinen B-2, nükleer ve konvansiyonel silah  taşıma kapasiteli, çok rollü, radara yakalanmama özelliği olan bombardıman uçaklarına verilen genel ad. B-2'ler yaklaşık 1.4 milyar dolar ile şu ana dek üretilen en pahalı uçak olarak tanımlanıyor.

Radara yakalanmama teknolojisi sayesinde daha önceki uçakların başaramadığı görünmeden düşman hedeflerini bombalama görevlerini başarabilen B-2'lerden Amerikan Hava Kuvvetleri'nin elinde şu anda 20 adet bulunuyor.

uçak

uçak

uçak

uçak

uçak

EN DEĞERLİ UÇAĞIN ŞAŞIRTAN DÜŞÜŞÜ!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000