23 Eylül 2013, Pazartesi 17:29:44

EMEK MECLİSİ SEÇİM KURULU'NDAN NE TALEP ETTİ?

Emek Meclisi, yaklaşan Hava İş Olağan Genel Kurulu öncesinde Bakırköy İlçe Seçim Kurulu'na bir başvuruda bulundu...
  • UÇUŞ İŞLETMENİN TEMSİLİYETİNİ ŞU ANA KADAR DÜZGÜN VE YASAL BİR ŞEKİLDE İLK DEVA DİLE GETİREN GURUP EMEK MECLİSİ OLDU.TEBRİKLER.DEMOKRASİYE İNANMAK GEREKİR.SENDİKANIN BU TALEBE UYGUN DAVRANMASI LAZIM.DİĞER MUHALEFET GURUPLARI UYUYORMU NEDEN DESTEK OLMUYORLAR BU ÖNERİYE.BİZ OYLARIMIZI UÇUŞTA VEYA YATIDA OLDUĞUMUZ İÇİN KULLANAMIYORUZ.BU SESE KULAK VERİLMELİ.
  • GENEL MERKEZDEKİ yöenticilerin dikkatine, antalya şube başkanınız ben genel merkez atilay açinin adayı değilim.bube başkanları bildirisine zorla imza attım diyerek oy toplamaya çalışıyor.görülüyorki antalya personeli % 95 oranında sendika ağalıgına son vermek istiyor.şube başkanınız ise kendince bir yol bulmuş kim delege adayı olma istiyorsa olsun diyor.gökkuşagının gecen dönemki şube başkan adayını üst delege gösteriyor bilgilerinize
  • istanbulda bunlar olurken lütfen birazda anadoludki üyeleri dinleyin. şube başkanlıklarına başvurup üye listesi intendiğinde elimizde yok deniyor.şube genel kurullarının hangi tarihde yapılacagını belirlerinken şube başkanlarının fikri bile alınmamış (kendileri öyle diyor) izmir ve antalya ilkk toplantı günleri kurban bayramı tatilinin başlangıçları olan 12-13 ekimde. çogunluk saglanamazsa izmirde hafta içinde ama antalya da 19 ekimde yine kurban bayramı tatilinin hemen sonunda.tatil yogunluğu ile birçok çalışan iş yerini bırakıp seçime katılmasın diye yada normal mesaideki birçok insan kurban bayrımı tatiline memleketlerine yada ailelerinin yanıda gideceği tarihde. uyan artık hava-iş üyeleri UYAN 25 yıldır ağalıklarını sürdürenler biz seçileleimde sonu ne olursa olsun diyorlar.hatta antalya şube başkanı siz beni seiçinde istanbula seçilecek deleğe kim olursa olsun zaten ben mevcut yönetimi desteklemiyorum.şube başkanları bildirisinede zorla imza attım diyor.
  • Evet doğru talep doğru başvuru,Sendika yönetimi bunu dikkate alarak uçuş işletme seçimini 3 gün yapmalıdır.Bravo emek meclisi herkes dedikodu yapıyor siz çalışıyorsunuz.
  • Bu secimlerin tek galibi havais olacak.buyurun gorun...
  • sayin ali gulcicek,burada istedigini yaptiriyorsun yazdiriyorsun kalemsorlere..ama adin h.t ile aniliyor..bununla ilgili ne diyeceksin..baskan olursan berabermi yoneteceksin sendikayi..
  • şimdi görücez samimiyeti..
  • şirketin sendikasından sendika mı olur.aklımızı basınçtan yitirmedik tamamen. asla oyum yok!
  • Sendika başkanlığını iki dönem ile sınırlandırmak olacak.Koltuk ağalığına son verilecek.
  • Atilay ağa tutuşmaya başlamıştır.Kolay değil 29 yıllık hanedanlık bitmek üzere.Başkanlığa hangi grup gelirse ilk olarak bizden toplanan aidatların en ince noktasına kadar hesabını sorsun.Aidatlar nerelerde iç edildi.Bizler zaten ahirette soracağız ama adalette burda sorsun.Silkeleyin arkadaşlar Atilay ağa düşecek az kaldı.

Hava İş Sendikası yönetimine talip gruplardan Emek Meclisi, yaklaşan 27. Olağan Genel Kurul öncesinde Bakırköy İlçe Seçim Kurulu'na bir başvuruda bulunarak, uçucu personelin çalışma koşulları nedeniyle delege ve genel kurul seçimlerinde oy kullanamama tehlikesinin olduğu ve bu nedenle de oy kullanma süresinin 1 günden 3-4 güne çıkarılmasını talep etti.

Emek Meclisi, Bakırköy İlçe Kurulu'na şu başvuruyu yaptı:

Üyesi bulunduğumuz Türkiye Sivil Havacılık Sendikası(Hava-İş)  27. Olağan Genel Kurulu 07-08.Aralık 2013 tarihlerinde yapılacaktır. Anayasamızın, seçme ve seçilme hakkının vazgeçilmez, devredilmez bir hak olduğunu belirttiği ve güvence altına aldığı bilinmektedir. Ancak söz konusu Sendika Genel Kurulu  öncesinde gerek sendika Tüzüğü ve gerekse Genel Kurul delege seçimi Yönetmeliği üzerinde yapılan inceleme, söz konusu  anayasal hakkımızı tehdit eden bazı hükümlerin var olduğunu göstermektedir.

Bilindiği gibi, gerek pilotlar ve gerekse kabin memurları çoğunlukla normal mesai gün ve saatlerinde görev yapmamakta, mesaileri gece saatleri ve  tatil günlerinde de devam etmektedir. Bu itibarla, Sendika yönetiminin takdirine bırakılan “seçim gününü, yerini ve saatini belirleme” yetkisinin normal çalışma düzeni ile sınırlı tutulması halinde,  uçuş görevinde bulunacak olan birçok sendika üyesinin seçme hakkını kullanamayacağı tartışmasızdır.

Bu açıdan bakıldığında, Genel Kurul Delege Seçimi Yönetmeliğinin 5. Maddesinde yar alan ve “Delege seçimlerine nezaret edecek Seçim Kurullarının oluşturulması için tüm üyelere 2 gün önceden çağrı yapılacağına” ilişkin  düzenlemenin birçok uçuş personelinin sandık Kuruluna girme hakkını engelleyeceği düşünülmektedir.

Ancak daha vahim olan ise, uçucu personelin Delege Seçimlerinde oy kullanamama ihtimalidir. Yukarıda belirtilen  Yönetmeliğin 7. Maddesinde “İşyerlerinde Genel Kurul Delege Seçimlerine katılacak o işyeri sendika üyelerinin listesi ve o işyerinin delege sayısı Sendika Temsilcileri tarafından en az 3 gün önce işyerleri ilan tahtasına asılarak üyelere duyurulur. Herhangi bir sebeple listede ismi bulunmayan üye bu ilan müddeti içinde temsilcilik nezdinde Genel Merkeze itirazda bulunur. Yapılan inceleme ile de gereken düzeltme yapılır ve üyenin adı listelere eklenir.” Denilmektedir.

Görüldüğü gibi, delege seçiminin yapılmasının ilan edilmesi, üye listelerinin askıya çıkarılması 3 gün ile sınırlanmakta, böylece bu süre zarfında uçuş görevine başlayan, uçuş görevinde bulunan yani en az 3 günlük uçuş görevine giden çok sayıda pilot ve kabin memurunun “listeleri inceleme, itiraz etme, itirazının sonucunu alma ve oy kullanma” süreci kısa bir süreye sıkıştırılarak zorlaştırılmakta ve bir hakkın kullanımı tehdit edilmektedir. Bunun dışında kısa uçuşlarda görevli olup da dinlenme süreleri mesai saatleri dışına denk gelen meslektaşlarımızın da  listeleri inceleyip itirazda bulunmak isteseler dahi mesai dışında işyeri temsilcisine nasıl ulaşıp itirazda bulunacakları ve bunu takip edecekleri de tartışmalıdır. Seçim işlerine açıklık getirmesi gereken bir Yönetmelikte itiraz mekanizmasını kolaylaştıracak yol ve yöntemlere yer vermek bir yana, hangi usül ve merasimle yapılacağının dahi açıklanmaması son derece düşündürücüdür.

Diğer bir husus ise, mesai ve çalışma şartları bakımından ayrı bir düzene tabi olan uçuş personelinin oy kullanma süresinin 1 gün ile sınırlandırılmasıdır. Bu durumda, yaklaşık 9000 civarındaki uçuş personelinden sadece oy kullanma saatleri içinde İstanbul’da bulunacak olanlar oy kullanabilecek, bu durumda da seçme hakkı engellendiği gibi, temsil kabiliyetinin de sınırlı kalması sonucu ile karşılaşılacaktır. Genel seçimlerde dahi sınır kapılarında 1 ay süre ile oy verme mümkün iken, çalışma koşulları gereği büyük bir bölümü görevde olacak uçucu personelin sadece küçük bir bölümünün oy kullanmasına olanak verecek tarzda “oy kullanma süresini 1 gün ile sınırlamak” demokratik ve anayasal bir hakkın kullanımının da engellenmesi anlamına gelecektir.

Üstelik anılan yönetmelikte sadece oy kullanma gün ve saatinin değil yerinin de Sendika yönetimince belirlenmesi kuşkuları daha da artırmaktadır. Sendika yönetiminin , uçucular için oy verme yerini görev yeri kabul edilebilecek havalimanları yerine, halen grev mahalli olarak kullanılan Genel Müdürlük binasının çevresine sandık kurmasına ilişkin duyumlar belirtilen haklı endişeleri artırmaktadır.

SONUÇ:

Yukarıda arz olunan hususlar çerçevesinde, mesai, görev ve dinlenme süreleri bakımından farklı koşullara ve düzenlemelere tabi olan uçuş personelinin durumu dikkate alınarak, üye listelerinin delege seçiminden en az 1 hafta öncesinde askıya çıkartılması, itiraz mekanizmasının basitleştirilerek açıklığa kavuşturulması, uçuş personeli için oy verme yerlerinin Havalimanlarındaki Ekip Dinlenme Odaları olarak tespiti  ve oy verme süresinin en az 3 veya 4 gün olarak belirlenmesinin anayasal haklarımızı kullanmayı kolaylaştıracağı gibi  daha demokratik ve yüksek katılımlı bir seçimi mümkün kılacağı düşüncesiyle gerekli tedbirlerin alınmasını arz ve talep ederiz.

EMEK MECLİSİ SEÇİM KURULU'NDAN NE TALEP ETTİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

uçuş ~ 11 yıl önce
UÇUŞ İŞLETMENİN TEMSİLİYETİNİ ŞU ANA KADAR DÜZGÜN VE YASAL BİR ŞEKİLDE İLK DEVA DİLE GETİREN GURUP EMEK MECLİSİ OLDU.TEBRİKLER.DEMOKRASİYE İNANMAK GEREKİR.SENDİKANIN BU TALEBE UYGUN DAVRANMASI LAZIM.DİĞER MUHALEFET GURUPLARI UYUYORMU NEDEN DESTEK OLMUYORLAR BU ÖNERİYE.BİZ OYLARIMIZI UÇUŞTA VEYA YATIDA OLDUĞUMUZ İÇİN KULLANAMIYORUZ.BU SESE KULAK VERİLMELİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ANADOLU ~ 11 yıl önce
GENEL MERKEZDEKİ yöenticilerin dikkatine, antalya şube başkanınız ben genel merkez atilay açinin adayı değilim.bube başkanları bildirisine zorla imza attım diyerek oy toplamaya çalışıyor.görülüyorki antalya personeli % 95 oranında sendika ağalıgına son vermek istiyor.şube başkanınız ise kendince bir yol bulmuş kim delege adayı olma istiyorsa olsun diyor.gökkuşagının gecen dönemki şube başkan adayını üst delege gösteriyor bilgilerinize

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anadolu ~ 11 yıl önce
istanbulda bunlar olurken lütfen birazda anadoludki üyeleri dinleyin. şube başkanlıklarına başvurup üye listesi intendiğinde elimizde yok deniyor.şube genel kurullarının hangi tarihde yapılacagını belirlerinken şube başkanlarının fikri bile alınmamış (kendileri öyle diyor) izmir ve antalya ilkk toplantı günleri kurban bayramı tatilinin başlangıçları olan 12-13 ekimde. çogunluk saglanamazsa izmirde hafta içinde ama antalya da 19 ekimde yine kurban bayramı tatilinin hemen sonunda.tatil yogunluğu ile birçok çalışan iş yerini bırakıp seçime katılmasın diye yada normal mesaideki birçok insan kurban bayrımı tatiline memleketlerine yada ailelerinin yanıda gideceği tarihde. uyan artık hava-iş üyeleri UYAN 25 yıldır ağalıklarını sürdürenler biz seçileleimde sonu ne olursa olsun diyorlar.hatta antalya şube başkanı siz beni seiçinde istanbula seçilecek deleğe kim olursa olsun zaten ben mevcut yönetimi desteklemiyorum.şube başkanları bildirisinede zorla imza attım diyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/A ~ 11 yıl önce
Evet doğru talep doğru başvuru,Sendika yönetimi bunu dikkate alarak uçuş işletme seçimini 3 gün yapmalıdır.Bravo emek meclisi herkes dedikodu yapıyor siz çalışıyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzman ~ 11 yıl önce
Bu secimlerin tek galibi havais olacak.buyurun gorun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gercek ~ 11 yıl önce
sayin ali gulcicek,burada istedigini yaptiriyorsun yazdiriyorsun kalemsorlere..ama adin h.t ile aniliyor..bununla ilgili ne diyeceksin..baskan olursan berabermi yoneteceksin sendikayi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş İşletme ~ 11 yıl önce
Evet, H.T. Ali Gülçiçek'i 1991 grevinden sonra şimdi de grevde olduğu için tebrik etmiş!?! Öyle desteksiz şeyler ortaya atıyorsunuz ki dedikodudan ve iftiradan öteye geçemiyor. Reform Hareketi'nin ne olduğu ortaya çıkmışken hala işverencileri nerede arıyorsunuz, şaşırıyorum gerçekten. Allah akıl fikir versin.
ka1 ~ 11 yıl önce
şimdi görücez samimiyeti..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wıw ~ 11 yıl önce
şirketin sendikasından sendika mı olur.aklımızı basınçtan yitirmedik tamamen. asla oyum yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Reform hareketi ~ 11 yıl önce
Sendika başkanlığını iki dönem ile sınırlandırmak olacak.Koltuk ağalığına son verilecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
m ~ 11 yıl önce
Atilay ağa tutuşmaya başlamıştır.Kolay değil 29 yıllık hanedanlık bitmek üzere.Başkanlığa hangi grup gelirse ilk olarak bizden toplanan aidatların en ince noktasına kadar hesabını sorsun.Aidatlar nerelerde iç edildi.Bizler zaten ahirette soracağız ama adalette burda sorsun.Silkeleyin arkadaşlar Atilay ağa düşecek az kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000