04 Mayıs 2012, Cuma 08:36:18

ELEKTRİKLİ UÇAK GELİYOR

Amerika kaynaklı bir firma yeni nesil elektrikli-benzinli hibrid bir uçağın üretimine geçmeye hazırlanıyor...
  • O kadar da umutsuz olmamak gerek... Yapılan her deneme ileride torunlarımızın bineceği elektrikli uçağa bir adım daha yaklaşmak demektir diye düşünüyorum....
  • Çok başarılı ve umut vadeden bir haber. Ancak nedense yorum kısmı boş. Tartışma olmayınca ra'bet görmüyor haliyle...
  • elektrigi doldurmak uzun suruyor, elektrigi depolayacak bataryalar bos bile olsa ayni agirliktalar ve cok agirlar. Eletrikli ucak hayal.

 

Amerika kaynaklı bir firma yeni nesil elektrikli-benzinli hibrid bir uçağın üretimine geçmeye hazırlanıyor. Volta Volare GT4 adıyla tasarlanan uçak, dört kişilik tek pervaneli bir model. Uçağın üretiminde kullanılacak olan teknolojiler çok sıra dışı sayılmazlar, ancak bunları başarıyla bir araya getirebilmek ayrı bir başarı.
 
Volta Volare GT4 ana kanatları ve itici pervanesi gövdenin arka kısmında olan bir tasarıma sahip. Gövde tamamen karbon fiberden üretildiğinden çok hafif, ancak elektrik bataryalarının varlığı bu hafifliği dengeliyor. Araçta toplam 236 adet lityum polimer batarya paketi kullanılmış, bunların toplam ağırlığı yaklaşık 400 kilogram civarında tutuyor. Uçak bu bataryalar sayesinde yaklaşık 480 kilometrelik bir menzili sırf elektrik gücüyle uçabiliyor. Uçakta kullanılan elektrik motoru 600 beygir güce çıkabiliyor ve hayli basit, hafif bir yapıya sahip. Bu yüzden de genel bakımı son derece kolay ve ucuz.
 
Öte yandan uçak sırf elektriğe mahkum değil, aynı zamanda bir adet 1,5 litrelik benzinli içten yanmalı motoru da bulunuyor. Bu motor elektrik bataryalarının şarjı belli bir seviyenin altına düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor ve uçağın menzilini 1,600 kilometreye kadar uzatıyor. Uçağın elektrik ya da benzinle yapabileceği son hız yaklaşık saatte 300 kilometre civarında, bu da çoğu benzer uçaktan biraz daha hızlı sayılıyor.
 
Uçağın tasarımcısı olan Volta Volare firması önümüzdeki aylarda uçağın resmi deneme uçuşlarına başlayacak. Üretimin ise bir kaç seneyi bulacağı tahmin ediliyor, çünkü yeni bir uçağın üretim ve uçuş lisanslarını almak hiç kolay değil. Ancak firma yetkilileri şimdiden uçağa büyük ilgi olduğunu belirtiyorlar. Fiyatının yaklaşık 500,000 dolar civarında olması beklenen GT4, eğer başarıyla üretime girebilirse havacılık tarihinde yeni bir sayfa açabilir.
ELEKTRİKLİ UÇAK GELİYOR

Yorumlar

Evet zor ama.. ~ 12 yıl önce
O kadar da umutsuz olmamak gerek... Yapılan her deneme ileride torunlarımızın bineceği elektrikli uçağa bir adım daha yaklaşmak demektir diye düşünüyorum....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne güzel.. ~ 12 yıl önce
Çok başarılı ve umut vadeden bir haber. Ancak nedense yorum kısmı boş. Tartışma olmayınca ra'bet görmüyor haliyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bunlar hayal ~ 12 yıl önce
elektrigi doldurmak uzun suruyor, elektrigi depolayacak bataryalar bos bile olsa ayni agirliktalar ve cok agirlar. Eletrikli ucak hayal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000