09 Ekim 2009, Cuma 07:21:11

Ege semalarındaki gerginlik AB'ye taşındı!

Avrupa sınır koruma ajansı Frontex’in Ege denizindeki faaliyetleri Ankara-Atina arasında sorun olmaya başladı.
  • Vay be biz neymisiz. Yunan ve AB kafasina gore bir sey yapiyor, ondan sonra uymuyoruz diye sikayet ediyorlar. Isin ilginic telsizlerin frekansida tutmuyormus??? Bizlerde belki Isvec kiyilarinda gocmene karsi kontrol ucuslarina baslayalim.

Ege denizindeki tartışmalı bölgede kaçak göç ile mücadele eden Frontex unsurlarına karşı Türkiye’nin müdahalesini AB’ye taşıyan Yunanistan konuyla ilgili birlik üyesi ülkeleri ve Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirdi.

Yunanistan’ın ayrıca Türkiye’nin Ege denizindeki tartışmalı bölgede bulunan Frontex unsurlarına karşı müdahalesiyle ilgili Ankara'ya bir de nota verdiği bildirildi.

Öte yandan Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesi Frontex’in Türkiye'nin sabit 'Hedefi' olduğunu belirterek Türk Silahlı Kuvvetlerinin Frontex’e müdahale ettiğini yazdı.Gazetenin konuyla ilgili haberi ise şöyle :

“Türkiye'nin telsizle, Frontex gücüne katılan ve yasa dışı göçün engellenmesi amacıyla Doğu Ege'de devriye gezen Avrupa ülkeleri uçaklarına yönelik taciz taktiği sabit hale gelmeye başladı. İsveç uçağı bir kez daha Türklerin tacizinin hedefi oldu. 6 Ekim gece yarısından hemen sonra Midilli adasından havalanan ve daha sonra Bulamaç adası üzerinde seyreden uçağa, sabaha karşı 03.00'te, 03.20'de, 04.33'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin Datça'daki radarlarından sinyal geldi. Sinyalde, uçağın Türk hava sahasında bulunduğu ve bölgeden uzaklaşması gerektiği, aksi takdirde engelleme yapılacağı ifade edildi. Uçağın mürettebatı olaya tepki vermedi ve uçuş, planlandığı gibi tamamlandı.

Askeri kaynaklar, Ankara'nın, radar aracılığıyla Frontex uçaklarını taciz etme taktiğini Ege'deki taleplerini kabul ettirmeye yönelik uygulamalarına dâhil ettiğini ifade ettiler. Radardan gelen mesajın yalnızca Yunanistan'la ilgili olduğu, yani Yunanistan'ın tepki göstermesine neden olmaya yönelik bir hareket olduğu belirtildi.

Aynı kaynaklar, Frontex uçuşlarında kullanılan küçük uçakların askeri uçaklar olmayıp genellikle sivil uçuşlarda kullanılan uçaklar olduğunu, bu yüzden de farklı dalgadan yayın yapan askeri radarların mesajlarını alma sistemine sahip olmadıklarını belirtiyorlar. Böylece, Datça'daki radarın gönderdiği mesajlar Yunan askeri uçaklarına ulaşıyor, ancak Frontex uçaklarının pilotlarına ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor.

Geçen ayların aksine son haftalarda Yunan adaları üzerinden alçak irtifalı uçuşlar gerçekleşmiyor. Ancak Türk uçakları, Atina FIR'ını ve Yunan hava sahasını ihlal etmeye ve Hava Kuvvetleri uçaklarını engelleme çerçevesinde sanal it dalaşlarına yol açmaya devam ediyor.”

(ABhaber)

Ege semalarındaki gerginlik AB'ye taşındı!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Vay be biz neymisiz. Yunan ve AB kafasina gore bir sey yapiyor, ondan sonra uymuyoruz diye sikayet ediyorlar. Isin ilginic telsizlerin frekansida tutmuyormus??? Bizlerde belki Isvec kiyilarinda gocmene karsi kontrol ucuslarina baslayalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000