31 Ağustos 2009, Pazartesi 15:57:59

Ege semalarında tansiyon düşecek mi?

Türkiye ile Yunanistan bilirkişi ve uzmanları, NATO bünyesinde Ege'deki uçuşlar konusunda müzakereler başlatmaya hazırlanıyor.
  • Ayıdan post yunandan dost olmaz

Gelecek ay başlatılacak müzakelerde öncesi NATO, hazırladığı yeni Ege modelinin benimsenmesini talep ediyor.

"NATO, Ege'de Türk uçuşlarını 'yasallaştırma' amacında" savunmasında bulunan Yunan Ta Nea gazetesi, NATO ve ABD'nin Ege'de tansiyonu düşürmek için arabulucu olmak istediklerini yazdı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Atina ve Ankara temaslarında, Türk ve Yunan tarafının Ege'de tansiyonu düşürmeleri için NATO ve ABD'nin arabulucu rolü arayışını dile getirdi.

Rasmussen, "Türk-Yunan ilişkilerindeki gerilimin İttifak'ın bölgedeki işleyişinde sorunlara neden olduğu" görüşünü Türk ve Yunan tarafına aktardı. NATO'nun üzerinde çalışarak uygulamaya koymayı düşündüğü yeni Ege modeline göre, Türkiye, Ege'de bazı uçakların uçuşlarına ilişkin bilgi verecek. Bu bilgi Yunan Sivil Havacılık Dairesi'ne değil, NATO'nun Larisa'daki Hava Üssü Merkezi'ne aktarılacak. Bu yolun, Türk uçuşlarının İttifak'ın amaçları (tatbikat vs.) doğrultusunda yapıldığı gerekçesiyle tercih edileceği kaydediliyor. Ramsussen, Atina'dan önerileri benimsemesini talep etti ve öneri sürecinin Ege'de gerilimi düşürmeye katkı yapacağını dile getirdi.

Atina, NATO'nun Ege modeli konusunda soru işaretleri bulunduğu ve Ege'nin idaresinin NATO'ya kayacağı endişelerini dile getiriyor. Savunma Bakanlığı, Ege'de gerilim kaynaklarının başka sebepler olduğu görüşünü ileri sürüyor. Brüksel'de uzmanlar ile bilirkişiler arasında ve "teknik konularda" görüşmeler yapılmasını tavsiye ediyor. Yunan diplomatik ve askeri analistlere göre ise bu girişim, Ege'nin yönetim yolunu NATO hakemliği ile himayesine açtığı için sakıncalı.

ABD'Lİ DİPLOMAT ATİNA VE ANKARA'YI ZİYARET EDECEK

Washington, "Ege'de gerilim ve tansiyonu düşürme gereği" ve "Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesi" konularını açıkça gündeme getirecek bir ismi iki ülke başkentine gönderiyor. Yarın Atina ve sonrasında Ankara'da temaslarda bulunacak olan Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs konularından sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcı Vekili Tina Kaidanow, Kosova başta olmak üzere Balkanları çok yakından bilen tecrübeli bir diplomat. Azerbaycan Büyükelçiliği görevine getirilen Matthew Bryza'nın yerini alan Kaidanow, başta Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Savunma Bakanı Evangelos Meymerakis'in yanı sıra bir dizi görüşmeler yapacak. 

Öger Türk Tur

Ege semalarında tansiyon düşecek mi?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ayıdan post yunandan dost olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000