01 Mayıs 2016, Pazar 13:09:08

Efsane uçak İstanbul'da

Hitler yönetimindeki Alman Hava Ordusu’nun 2. Dünya Savaşı’nın en güçlü silahı olarak tüm cephelerde görev alan savaş uçağı Messerschmitt Bf (Me) 109-G6 ‘GUSTAV’, İstanbul’da sergilenmeye başladı.
  • Yıllar önce oynadığım MS Combat Flight Simulator'da en sevdiğim uçaktı. Gerçeğini uçurmak kim bilir ne kadar zevkliydi.
  • GUSTAV'in pilotlari asker kökenlimiymis sivil kökenli mi?
  • Super olmus..Hitler'in ucagi ile Sirnak,Hakkari simdi yandi.
  • bizde bizim hürkuş hız rekoru kırdı diyoruz..70 önceki uçağa bak..

Hitler yönetimindeki Alman Hava Ordusu’nun 2. Dünya Savaşı’nın en güçlü silahı olarak tüm cephelerde görev alan savaş uçağı Messerschmitt Bf (Me) 109-G6 ‘GUSTAV’, İstanbul’da sergilenmeye başladı. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde görücüye çıkan efsanevi hava aracı, tek başına 300’den fazla uçak düşürmeyi başardı.

Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle 1 Eylül 1939’da başlayan ve 1945’e kadar devam eden 2. Dünya Savaşı, 1942’de Amerika ve Japonya’nın da savaşa katılmasıyla, gerçek bir dünya savaşına dönüşmüştü. Karadan olduğu kadar havadan da tüm şiddetiyle devam eden savaş, dünya tarihinin en büyük ve en kanlı savaşı olarak tarihe geçti. İşte bu savaşın dikkat çeken ölüm silahlarından biri de hiç kuşkusuz GUSTAV uçağı oldu. Bu tarihi uçak ise düzenlenen törenin ardından dünden itibaren Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

TARİH SORGULANIYOR!

Müze’nin kurucusu Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu, efsanevi savaş uçağını İstanbul’da sergilemekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Tarihte her kritik olayın arkasında ya da devamında bir savaş yaşandığına dikkat çeken Çuhadaroğlu, bu yüzden dünyanın kaderini belirleyen savaş ve tarihi olayların devamlı dikkatini çektiğini dile getiriyor. Çuhadaroğlu, müzenin hayatın bir parçası olan savaşın, toplumları nasıl şekillendirdiğini kanıtlarıyla gösterdiğini ifade ederek, müzeye gelenlerin savaşın çok ötesinde bir tarih göreceğini ve bu dönemleri tekrar araştırıp sorgulayacağını belirtiliyor.

35 BİN GUSTAV ÜRETİLDİ

2. Dünya Savaşı’nın en çok üretilen uçaklarından biri olan GUSTAV, savaş boyunca 35 bin adet üretilmekle kalmayıp en iyi savaş uçaklarından biri olarak gösterildi. Kuvvetli motorları sayesinde çok hızlı tırmanış yapabilen avcı uçağı, hızlı bir hava aracı olmasının yanı sıra iyi bir zırha ve tahribat gücü yüksek silahlara sahip.

Uçak, yekpare tasarıma, kapalı bir kabine ve içeri alınabilen iniş takımlarına da sahip. 85 derece açıyla gövdeye yerleştirilen ve dışa katlanan bu iniş takımları sayesinde kanatlar ise daha sade ve basit bir yapıyla üretilebilmiş ve ciddi bir maliyet avantajı sağlamış. Ancak bu yerleşim, ana iniş takımlarının birbirlerine yakın durmasına ve uçağın karada dengesiz olmasına yol açmış. Birçok havacı ise bu yüzden savaş boyunca iniş ve kalkış kazalarında hayatını kaybetmiş.

Alman avcı uçağının aynı zamanda yüksek irtifa önleme görevleri için optimize edilmiş bir dizaynı bulunuyor. Döneminin tasarımlarıyla kıyaslandığında oldukça küçük boyutlardaki uçağın ağırlığı da, zamanla ilave sistemlerin eklenmesi ve teknik güncellemelerle 1,5 kat artmış ve manevra performansı düşmüş. Bu kayıplar ise artırılan motor gücüyle dengelenmeye çalışılmış.

ESERLER 3 BOYUTLU MODELLENDİ

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, sıra dışı anlatımı ile tarihe merak uyandırmayı amaçlıyor. 1500 metrekarelik alanda 6 katlı binada hizmet sunan Müze’de, geçmişi şekillendiren büyük devletler, olaylar, savaşlar ve dünyanın kaderini belirleyen dönüm noktalarının farklı bir bakış açısıyla yansıtıldığı on binlerce eser sergileniyor. Çağlayan’da Mayıs 2014’de açılan Müze’de, Roma imparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, 1.ve 2. Dünya Savaşı ile Körfez Savaşı gibi dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait askeri ve etnografik eserler yer alıyor. Müzedeki eserler, gerçek veya kurgu ürünü olayların, 3 boyutlu modellenmesi anlamına gelen Diorama tekniği ile görücüye çıkıyor. Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki binasının restore edilmesi ile kurulan müzede, askeri ekipmanlar ve kıyafetler gibi orijinal onbinlerce obje canlandırılıyor.

İstanbul Çağlayan’da Mayıs 2014’de açılan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde, Roma imparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, 1.ve 2. Dünya Savaşı ile Körfez Savaşı gibi dünya tarihine etki eden medeniyet ve olaylara ait askeri ve etnografik eserler sergileniyor. Müzedeki eserler, gerçek veya kurgu ürünü olayların, 3 boyutlu modellenmesi anlamına gelen Diorama tekniği ile görücüye çıkıyor. Çuhadaroğlu Şirketler Grubu’nun İstanbul Çağlayan’daki binasının restore edilmesi ile kurulan müzede, askeri ekipmanlar ve kıyafetler gibi orijinal onbinlerce obje canlandırılıyor.

KUTU… KUTU…KUTU

GENEL ÖZELLİKLERİ

Mürettebat: Bir

Uzunluk: 8.95 m

Kanat açıklığı: 9.925 m

Yükseklik: 2.60 m

Maksimum hız: 640 km/h

Seyir hızı: 590 km/h

Menzil: 850 km (ek depoyla 1000 km)

Mustafa Gün / Zaman



Efsane uçak İstanbul'da

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Volvo ~ 8 yıl önce
Yıllar önce oynadığım MS Combat Flight Simulator'da en sevdiğim uçaktı. Gerçeğini uçurmak kim bilir ne kadar zevkliydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaruri ~ 8 yıl önce
GUSTAV'in pilotlari asker kökenlimiymis sivil kökenli mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sivilmis ~ 8 yıl önce
sabah sabah guldurdun
tarih olmuş ~ 8 yıl önce
Tarih olmuşlar, tüm eski askerler gibi :) kamyon mu sürüyorsun, lüks araba mı, patates mi taşıyosun yolcu mu?
Iste bu. ~ 8 yıl önce
Super olmus..Hitler'in ucagi ile Sirnak,Hakkari simdi yandi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
bizde bizim hürkuş hız rekoru kırdı diyoruz..70 önceki uçağa bak..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zamaninda ~ 8 yıl önce
Zamanında uçak fabrikasını kapattıranlara sor, kapanmasaydı bizim'de böyle uçağımız olurdu
Civacı ~ 8 yıl önce
Kesinlikle rekor olayı çok komikti, eğer havacılık hakkında Bilgin varsa :) Öte yandan Almanlar modern havacılığın yaratıcısı oldular. Bu uçak da bir efsanedir, sürati düşünce slatları otomatik açılır, it dalaşında avantaj sağlar. Boeing aslında Alman, Amerika'ya göç etmiştir. Uzaya, aya giden roketler Amerika'ya göçen Alman bilim adamlarının eseridir.
Hürkuş? ~ 8 yıl önce
Sen bu uçağı hürkuşla kıyaslama. Bu kanıtlanmış bir efsane! p51 cabası :)
büyük lider... ~ 8 yıl önce
Uçak fabrikasını İsmet İnönü kapattırmıştır. Nuri Demirağ için zenginlikten başı dönmüş demiştir. Satışa hazır uçakların ihracatını yasaklamak içinde kanun çıkartmıştır.
CHP ~ 8 yıl önce
CHP'li Şemsettin Günaltay dönemin başbakanıdır, İnönü cumhurbaşkanıdır. 15 Mart 1950 yılında çıkarılan 5591 sayılı yasa ile Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü şeklinde kurulan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü bünyesine alınmıştır. Örneğin, THK-5A hafif nakliye uçağı üretimi gerçekleştirerek, söz konusu uçağın ambülans versiyonunu Danimarka’ya ihraç eden Türk Hava Kurumu (THK) uçak fabrikası MKEK’ye devredilmiştir. Allah vizyon sahibi kişileri başımıza getirsin.
büyük lider'e ~ 8 yıl önce
Bilmeden konuşan cahil, önce biraz oku, bilgi edin, ondan sonra konuş. Cahil efendilerin gibi atıp tutma!. Etimesgut uçak fabrikası 1950'de kapatıldığında İnönü Başbakan değildi. Bu fabrikalar “Amerikan yardımından bedava uçak almak dururken uçak fabrikanıza sipariş verirsem yarın bu millet beni asar.” diyen dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı ve onun gibi ABD-İngiliz-Fransız rüşveti yiyen vatan hainleri tarafından kapatılmıştır. Bak bakalım kimler hangi yabancı firmalar adına ne girişimler yapmışlar o zaman.
kim yapmış/bozmuş ~ 8 yıl önce
SSM websitesinden: 15 Mart 1950 yılında çıkarılan 5591 sayılı yasa ile Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü şeklinde kurulan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü bünyesine alınmıştır. Başbakan: Şemsettin Günaltay, Cumhurbaşkanı: İsmet İnönü
Volvo ~ 8 yıl önce
Okuyun, okutun: Bir Tayyarecinin Anıları, Vecihi HÜrkuş, Yapı Kredi Yayınları.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000