22 Nisan 2008, Salı 07:25:11

Efsane pilotun rekoru kırılamadı

Kızıl Baron lakaplı Alman savaş pilotu Manfred von Richthofen 26 yıllık kısa ömründe savaş alanında 80 düşman uçağı düşürdü. Onun rekoru 90 yıl sonra hala kırılamadı.

Savaşlarda gösterdiği başarıdan dolayı oluşturduğu savaş birliğine "Richthofen'ı Uçan Sirki" adı verilmişti. Richthofen Birinci Dünya Savaşı başlarında Alman süvari birliklerinde bir yıl görev yaptı. Daha sonra iki kişilik uçaklarda pilotlara yön buluculuk görevi üstlenen Manfred von Richthofen, ilerleyen yıllarda pilot oldu. 26 yaşında Kanadalı bir pilot tarafından uçağı düşürülerek ölene kadar 80'den fazla uçak düşürerek efsane oldu. Düşürdüğü uçakların bir kısmı iki kişilik, bir kısmı ise tek kişilik olduğu için öldürdüğü insan sayısı tam olarak bilinmiyor.

Manfred von Richthofen hocası Oswald Boelcke'nin taktiklerini geliştirerek kendi uçuş gurubuna da öğretti. 

Sıkıntıdan 'Kızıl Baron' oldu

Günlüğünde yazdığına göre bir gün can sıkıntısından uçağını kırmızıya boyamış ve bu renk sayesinde farkında olmadan düşman pilotlar üzerinde psikolojik baskı kurdu.

Kırmızı uçağı sayesinde düşmanları çok uzak mesafelerden bile onu teşhis edebilmiş, hatta aralarında savaşmadan kaçanlar bile olduğu söylenir. Karşılaştığı düşman uçaklarını önce düelloya davet eder, adil bir çarpışmadan sonra da düşürürdü. Bu yüzden düşmanları tarafından nefret edilmekten çok saygı duyuldu. Bazı pilotların onunla çarpışmaktansa uçaklarını yere çakıp intihar ettiği öne sürülür. Richtofen soylu bir aileden geliyordu. kımızı renkli Fokker DR 1 uçağı nedeniyle Kızıl Baron unvanını almıştı, öldüğü sırada 26 yaşındaydı.

Kızıl Baron 21 Nisan 1918 günü sabah saat 10:30 civarında tüfekle açılan ateş sonucu vurulmasına rağmen uçağını yere indirmeyi başardı. Kızıl Baron'u kimin öldürdüğüne dair tartışmalar halen sürmektedir. Ölümünden sonra Fransa'da "düşmanları" tarafından tam ve eksiksiz bir askeri törenle gömüldü. 1925 yılında Almanya'ya naklinden sonra tekrar askeri törenle toprağa verildi.

"Kızıl Baron"u, adına 1970'de bir de kahramanlık filmi bile çekilen Kanadalı pilot Roy Brown değil, yerden havaya ateş açan ve uçağı düşürdüğünü öğrenemeden, 1925 yılında sokaklarda açlık ve sefalet içinde ölen Avustralyalı er Sony Evans düşürmüştü.

Efsane pilotun rekoru kırılamadı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000