18 Ağustos 2009, Salı 14:38:20

Eclipse uçtu gitti!

Eclipse 500 ismiyle çok hafif jet sınıfında iş jeti üreten ancak mali krize girerek iflasını açıklayan Eclipse Aviaton’un yeni sahibi belli oldu.
  • Bir yere gittiği yok. Alfred Mann zaten batmadan önceki Yönetim Kurulu Başkanı idi ve de en fazla yatırımı yapandı. Bir de ETIRC uzantısı vardı, Atasay'la birlikte uçuracaklardı. 2007 den 2009 a uçak çok hafif amma havalanması zor oluyor. Kaç yıl geçti. Dreamliner sanki! Bakalım sonunda yumurtadan ne çıkacak. İzlemeye değer!

Önce iflas koruma programına alınan ve hemen arkasından iflas eden Eclipse Aviation’un 17 Ağustos’ta “Varlık Satışı” şeklinde gerçekleşen ihalesini Fortune 500 listesinde de yer alan Alfred Mann’in sahibi olduğu  Eclipse Aerospace LLC isimli yatırımcı grup kazandı. İhaleyle ilgilenen Ekim Alptekin ve Alphan Manas’ın kurmuş olduğu Eclipse Global ise ihaleye girmeyerek Alfred Mann’i destekledi.

Eclipse Aviation’u satın almak istediklerini, bu yüzden Türk iş hayatının önemli isimleri ile de görüştüklerini söyleyen Brightwell Holdings BV’nin sahibi Alphan Manas bekledikleri ilgiyi bulamadıklarını söyledi. Manas, “Bir uçağın ABD ve Avrupa uçuş izinlerini alması için yaklaşık 8-10 yıl ve 1 milyar dolar yatırım gerekiyor. Türkiye’den gelen desteğin şahsım ve Ekim Alptekin ile sınırlı kalması ve haliyle teknolojinin Türkiye’ye gelmesinin kesinleşmemesi üzücüdür” dedi.

Eclipse 500’ün en büyük müşterisinin 180 uçaklık sipariş ile Myjet olduğunu hatırlatan iş adamı Ekim Alptekin de Amerika’da gerçekleşen bu ihalede Türk işadamlarının önemli rol oynamasının Türkiye’nin havacılık konusunda yakaladığı konumun bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Alptekin, uçağın Türkiye’de üretilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.

Eclipse Aviation tarafından iflas edene kadar 260 adedi teslim edilen Eclipse 500 modeli, ABD ve Avrupa Birliği Sivil Havacılık otoritelerine bağlı coğrafyalarda uçuş izinlerini almıştı. “Friction Stir Welding” adı verilen ve ilk defa uçaklarda seri üretim yapılmasını sağlayan teknoloji için bazı ülkelere ihraç lisansı alınabileceği kesin değildi. Ayrıca ihale için belirlenen sürenin kısıtlı olması Fransız, Çin ve Rus firmaları dışında bazı Amerikalı şirketlerin de devre dışı kalmasına neden oldu.

(HT Ekonomi)

Eclipse uçtu gitti!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Bir yere gittiği yok. Alfred Mann zaten batmadan önceki Yönetim Kurulu Başkanı idi ve de en fazla yatırımı yapandı. Bir de ETIRC uzantısı vardı, Atasay'la birlikte uçuracaklardı. 2007 den 2009 a uçak çok hafif amma havalanması zor oluyor. Kaç yıl geçti. Dreamliner sanki! Bakalım sonunda yumurtadan ne çıkacak. İzlemeye değer!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000