30 Kasım 2008, Pazar 11:24:09

Eclipse de iflasın eşiğinde

Hava taksicilik sektöründe öncü olması beklenen 4 yolcu kapasiteli Very Light jet(çok hafif jet) üreticisi Eclipse Aviation Corparation, iflasdan korunma yasasında faydalanmak üzere geçtiğimiz hafta ABD federal mahkemesine başvurdu.

1988 yılında eski bir Microsolft çalışanı Bay Raburm tarafından ve en düşük maliyetli jet uçağını üreten Eclipse firmasına, Bill Gates de ortak. Yüksek performanslı bu jetlerin liste fiyatı 1 milyon 500 bin veya  1 milyon 750 bin dolar civarında.

2007 yılında gökyüzündeki yerini alması beklenen jetler için sıkıntılar aslında AB otoritelerinden  tasarım sertifikasyonu almakta zorlandığında başlamıştı. Geçtiğimiz haziran ayında yapılan test esnasında motorların pilot komutuna cevap vermemesi süregelen tersliklerin üzerine tuz biber ekti.

En önemli müşterisi Dayjet hava taksi şirketinin batmasıda Eclipse projesini derinden yaraladı. Şu anda toplam 2.000 uçaklık siparişi olmasına rağmen ,eğer Eclipse devlet desteği almazsa bazı yatırımcıları ciddi zararlara uğratacak gözüküyor. Havataksi işine girmek için neredeyse gün sayan Atasay Kuyumculuk’un sahibi  Cihan Kamer için de konu çok büyük önem arz ediyor.

Zira şirketin Eclipse firmasına 100’ü kesin olmak üzere opsiyonlarıyla birlikte 180 uçaklık siparişi var. 2 pilot 4 yolcu kapasiteli uçak ile ülkesel bölgesel hava taksicilik yapmak üzere iyi de  bir iş planları olmasına rağmen, görünüşe göre uçakların gökyüzündeki yerini alması ya beklenenden uzun sürecek ya da gerçekleşmeyecek.

Ülkemizde yüzlerce insana istihdam yatama potansiyeli olan bu projenin gecikmesi gerçekten üzücü. Bu gelişmeler, Richard Bronson’un “Havacılıkta milyoner olabilmenin yolu milyarder olarak başlamaktan geçer” sözünün gerçekliğini hatırlıyor.

Akşam

Eclipse de iflasın eşiğinde

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000