21 Ekim 2011, Cuma 16:45:12

ECLIPSE 550 NE ZAMAN GELİYOR?

EA Havacılık, Eclipse 550 modelinin 2013'te piyasaya çıkacağını belirtti.
  • Sence bir multi engine jet motoru tek motor bir pistondan sadece 5-6 kat yakitla ucabilir mi? mantikli mi?
  • Cessna'nın uçamaması normaldir, çünkü yaktığı yakıt avgas. Jet motorlu uçaklarda ise Jet A-1 denilen yakıt kullanıyor.Piston motorlu uçakların kullandığı avgasın fiyatı, jetA-1'in neredeyse 5-6 katı. Bu yüzden olabilir mi acaba ?
  • Valla ucuyor :)
  • 200 dolarlik yakitla c172 ucmuyor, bu "jet" nasil ucacak? eksipsin sirketin kacinci batisi, kacinci el degistirisi? proje saglam olsa amerikalilar bize verir mi? Çok soru var çoook.
  • Tasarımı yabancı, üretim yeri yabancı ve sadece birkaç parçası Türkiye'de gitme yapılan bir uçağa yerli dersek biraz komik duruma düşeriz.
  • Manşete bak, adamın açıklaması başlığı tekzip ediyor. Bıktık bu şark kurnazı gazeteciliktenyaa!
Dünyanın ilk hafif jet üreticisi Eclipse Aviation’un iflasının ardından, K.Ekim Alptekin ile ortakları tarafından satın alınan ve adı Eclipse Aerospace olarak değiştirilen şirket, 2013 yılından itibaren çok hafif çift motorlu jet Eclipse 550’nin de üretimine başlıyor.
 
EA Havacılık A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı K. Ekim Alptekin ile Eclipse Aerospace Yönetim Kurulu Üyesi Ken Ross, Les Ottoman Otel’de yapılan basın toplantısında Eclipse Aerospace’nin ortaklığını duyurdu. 
 
"TÜRK GİRİŞİMCİLİĞİNİN KANITIDIR"
 
Sikorsky’nin Eclipse Aerospace’ye yaptığı sermaye yatırım işleminin tamamlandığını belirten K. Ekim Alptekin, Eclipse Aerospace mühendisleri ve teknik ekibinin bilgi ve tecrübesinin Sikorsky’nin kaynakları ile birleşmesinin havacılık dünyasında yeni bir sayfa açtığını söyledi. Bu ortaklıkla Eclipse Aerospace’nin, Sikorsky’nin küresel tedarik zinciri ve parça dağıtım sistemi gibi geniş altyapı imkanlarından da faydalanma olanağına sahip olduğunu ifade eden Alptekin "Bu ortaklık Türk girişimciliğinin son yıllarda ne kadar geliştiğinin bir kanıtıdır. Türk sermayesiyle tekrar hayata geçen Eclipse, Sikorsky’nin de desteğiyle üretime geçip pazarını hızla büyütecektir. Havacılık dünyasında yeni bir dev oluşuyor" dedi. 
 
Eclipse Aviation’un daha önceki sahiplerinin yanlış yönetimi sonucu iflas ettiğini kaydeden K. Ekim Alptekin, şirketi satın alma sürecini şöyle anlattı:
 
"Şirkette yatırımlarımız vardı. Fabrika iflas edince, ’kaybımızı telafi edebilir miyiz?’ diye Amerika Birleşik Devletleri’ne gittim. Mahkeme, fabrikanın ihale yoluyla satılmasına karar verdi. Başlangıçta rakibimiz olan başka yatırımcılarla birlikte piyasa değeri 1.5 milyar dolar olan fabrikayı, 2009 yılında 40 milyon dolara aldık. Bu sayede, yüzde yüz yerli olmasa da bir Türk firması da uçak yapım işine girmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Türk grubunun uçak şirketine ortak olması azımsanacak bir şey değildir."
 
Eclipse Aviation’u aldıktan sonra ilk iş olarak üretimi duran fabrikayı işler hale getirdiklerini söyleyen Alptekin, "Fabrikanın büyük eksikleri vardı. Onları tamamladık. Çünkü satıştan dolayı bize geçen 260 uçağı tekrar hazır hale getirmek ve uçurmak hedefimiz vardı. Uçaklara yeni parçalar ekledik. Bazı parçaların eksikliği yüzünden uçaklar belirli bir yükseklikten yukarıya çıkamıyordu. Bu eksiklikleri tamamlayıp sorunu ortadan kaldırdık" diye konuştu.
 
Şimdilik ayda 2-3 jet üretebildiklerini ifade eden K. Ekim Alptekin, seri üretime geçtikten sonra bu sayının yılda 100 uçak olarak hedeflendiğini belirtti. Alptekin, Sikorsky ile ortaklıktan sonra 2013 yılından itibaren çift motorlu hafif jet Eclipse 550’nin üretileceği müjdesini verdi.
 
Uçak parçalarının bir kısmının Türkiye’de üretileceğini kaydeden Alptekin "Yüzde yüz olmasa da uçak yapımında kullanılan bazı önemli parçalar Eskişehir’de üretilecek. Umarım yakın zamanda yüzde yüz yerli yapım uçak yapabiliriz. Şu an için yüzde yüz uçak üretemiyor olsak da E. A. Havacılık A. Ş. Olarak Atatürk Havalimanı’nda kurduğu ilk Eclipse Aerospace Platin Servis Merkezi ile Eclipse 500 sahiplerine, bakım, onarım ve geliştirme hizmetleri sunuyoruz. Hatta ünlü Haribo Şirketi başkanı ve eski F1 pilotu Ralf Schumacher jetlerini bize getiriyor" dedi. 
 
ECLIPSE 550 NE ZAMAN GELİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
Sence bir multi engine jet motoru tek motor bir pistondan sadece 5-6 kat yakitla ucabilir mi? mantikli mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Cessna'nın uçamaması normaldir, çünkü yaktığı yakıt avgas. Jet motorlu uçaklarda ise Jet A-1 denilen yakıt kullanıyor.Piston motorlu uçakların kullandığı avgasın fiyatı, jetA-1'in neredeyse 5-6 katı. Bu yüzden olabilir mi acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Valla ucuyor :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
200 dolarlik yakitla c172 ucmuyor, bu "jet" nasil ucacak? eksipsin sirketin kacinci batisi, kacinci el degistirisi? proje saglam olsa amerikalilar bize verir mi? Çok soru var çoook.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tasarımı yabancı, üretim yeri yabancı ve sadece birkaç parçası Türkiye'de gitme yapılan bir uçağa yerli dersek biraz komik duruma düşeriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Manşete bak, adamın açıklaması başlığı tekzip ediyor. Bıktık bu şark kurnazı gazeteciliktenyaa!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000