01 Aralık 2016, Perşembe 11:14:33

'Düşüyoruz, yardım edin'

Kolombiya'da final maçına giden futbol takımının yok olduğu uçak kazasında pilotun kuleyle konuşma kayıtları ortaya çıktı.
  • Ucus muhendisi denilen bir sahis var yakit kontrolu hidrolik kontrolu elekrik sistemi yani cokpitte bulunan butun indikatorlerin kontroluyla mukeleftir, Demeki dusen. Ucaktaki sahislar Kimse ilgilenmemis ucak Kendi basina terkedilmis, sonradan farkina varincayakadar isisten gecmis
  • konu ile ilgili olanda olmayanda yorum yapmış.Ölenleri Allah affetsin kalanlara sabır versin.Burda bizi ilgilendiren olayın nasıl olduğu elktrik arızası olsa bile bu tür uçaklarda yedek sistemler var siz bütün elektrik sistemini kaybetseniz de iyi bir muhakeme ile minumum sarfiyat ile yakıtı boşaltmadan sadece kontrol kulesi ile temas kurarak iniş yapabilirsiniz o anki şartları iyi değerlendirecek bir kaptan ve ona tam destek verecek uyanık bir yardımcı olmalı bu yüzden pilotaj çok önemli.
  • Yetkili olarak bu ucaklarin bakiminda hizmet vermis biri olarak hic sevmedigim calismasi zor ve teknik olarak siradisi bir ucak oldugunu soylemeliyim.Ucak alana 3-4 dk mesafede ve 15 km uzakta acil durum bildirdikten sonra 13 dk. 20000ft de hold circle yaptiriliyor.Dispatch raporunda reserve yakiti olmadigi goruluyor.Ucak 22.18' de kalkip bir bacak yaparak 02.50 civarinda yakiti bitmis generatorleri ve motorlari off olmus durumda goz gore gore dusuyor.Pilot hatasi,kule hatasi,operasyon hatasi, yanlis kararlar bu aci sonucu getiriyor. Saygilar
  • THY de ucan bir SIVIL F/O olarak yaziyorum.Oncelikle ,ucus oncesi dispatch tarafindan hazirlanan ucus planinda toplam yakit miktari kacti ? Eger dispatch in hesap yaptigi yakit dogruysa ,bu yakit kaptanlar tarafindan alindi mi,yoksa eksik mi alindi? (Short cut falan yapariz ,hava da hallederiz vs ... gibi aceleyle mi hareket edildi.) Eger eksik yakit alinmak istendiyse kaptan tarafindan ve 2 .pilot arkadas burda devreye girmediyse ,havacilgin az gelismis bolgelerde oldugu gibi,burada da CRM eksikligi kendini gostermistir.(cogu zaman bizim ulkemizde oldugu gibi.) (Malum, asiga da ki yorumu yapan asker abimiz gibiler genelde yolcu ucagini yatirir tahtitler,gerekirse cole bile indirebilir ,o zihniyettedirler.) Kalkitiktan sonra ucus boyunca yarimsar saate bir yakit kontrolu yapmak hayati onem tasir ozellikle bu tarz limitlerde yakit durumu soz konusuysa ve atc 7 dk bekleme verdiginde bunu neye dayanip kabul ettiler. Her kazadan sonra klasik pilotaj hatasi demek bence marifet degil,pilotaj hatasi bir sonuctur ve bu sonucu olusturan etkenler nelerdir bu ciddi sekilde arastirilmalidir.yil 2016 da boyle basit gorunen bir hatanin altinda eminim ki cok daha buyuk nedenler vardir .ayrica bugun dunyanin baska bir yerinde ayni kaza olsaydi ,inaniyorum ki olen pilotlarda benzer seyler yazacaklardi. Olan bir kazanin arkasindan yazmak kolay onemlu olan birdaha tekrarlanmamasini saglayacak cozumler bulabilmekte.
  • Habere bak, yorum lara bak gercekden siz pilotmusunuz? Ben hic turk okulunua gitmedim fakat haberi iyi kotu cozdum, yani simdi sizler tahsillI insanlarmisiniz? Simdi anliyorum Hollandanin ortaokulu 4uncu derecisile turkiyede direk universiteye girebildigini. Ortada olmus insanlari var utanin. Turkiyedeki sivil pilot okulundan gelen birtane pilot bile almam, sirketlerin yerinde olsam,zaten torpiliniz olmasa taksi soforlugu bile yapamassiniz Allah Turk Yolcularini koruSun.
  • Vectores vectores! Cok üzücü bir olay. Resmen intihar ucusu
  • Uçuş eğitimini çok önem verilmesi gerekiyor. Ne yaptığını bilen ve kurallara göre uçak kullanan pilotlar yetiştirilmeli ve eğitilmelidir . Havayolu şirketleri ve zengin İnsanlar çok yüksek fiyatlarda olan uçakları alıyorlar veya kiralayıp kullanıyorlar. Kimse uçağına aldığı pilotları sorgulamıyor ? Bu pilot iyi midir? Kötümü dür? Ben pilotları eğiten merkezine kimi yönetici diye atadım diye . Bu tarz şirketlerde Kazalar hep devam eder.
  • Yakıt sizdirmasi olamazmi? ? Bir şekilde kanattan akmis olabilir..Belkide istenen yakıt miktarını bir rakam hatasiyla eksik doldurmus olabiller. ..
  • JIG 3.1.14.'mi yaşandı acaba. Yakıt çı arkadaşlar olabilirmi..
  • Pilotaj hatası yıl olmuş 2016 yakıt yetirsizliğinden uçak düşüyor çok ilginç umarım böyle acı Kazalar tekrar yaşanmaz tüm uçucu ekiplere kırımsız emniyetli uçuşlar diliyorum ,saygılar . Ayrımcılığı bırakalım jöleli gözlüklü pilot demekle olmuyor özgeçmisine bakmak lazım bilmeden konusmak karalamaktır ,saygılar .

Kolombiya'da final maçına giden futbol takımının yok olduğu uçak kazasında pilotun kuleyle konuşma kayıtları ortaya çıktı. Yakıtın bittiğini, elektriklerin çalışmadığını söyleyen pilot çığlıklar atıyor.

Brezilya futbol takımı Chapecoense'nin Kolombiya'ya yaptığı final yolculuğu faciayla sona erdi. Bolivya'dan kalkan uçak Medellin'deki havalimanına kilometreler kala dağa çakıldı ve uçaktaki futbol takımı, yöneticiler, gazeteciler öldü.

Yalnızca altı kişinin sağ kurtulduğu kazada uçağın neden düştüğü araştırılıyor. Kule ile pilot Miguel Alejandro Quiroga Murakami'nin son dakikalarda yaptığı konuşmalar da yayınlandı.

Bolivyalı pilot önce kuleye GPS'in çalışmadığını söylüyor ve 'Ne olduğunu anlamıyorum' diyor.

Peşinden tüm elektronik sisteminin arızalandığını iki kez tekrarlıyor ve inişe devam etmek için radar yardımı istiyor.

Bir sonraki cümle 'Şimdi radarla kontağım yok' oluyor ve yeniden inişe devam etmek çırpınıyor.

Çığlıklar atarak 'Düşüyoruz. Yardım edin! Bize pist için uçuş bilgilerini verin! Uçuş bilgilerini verin!' diyen pilot Quiroga'nın kayıtlara geçen son sözleri, '1000 feet'teyiz' oluyor.

DÜŞÜŞ NEDENİ YAKITIN BİTMESİ

Dün akşam, Kolombiya dağlarında 71 kişiye mezar olan uçağın yakıtının bitmesi nedeniyle düştüğü açıklanmıştı. Kolombiya sivil havacılık yetkilileri, yakıtı havada tükenen uçağın yere çakıldığını doğruladı ve olayın soruşturulduğunu duyurdu.

İngiliz The Guardian gazetesi, bu haberin Chapecoense taraftarlarını kızdırdığını bildiriyor. Takımın kadın destekçilerinden Nataly Ferranti, "Öfke hissediyorum. Hayatlar bitti, Chapecoense bitti" sözleriyle duygularını anlattı.

'Düşüyoruz, yardım edin'

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

Rio ~ 7 yıl önce
Ucus muhendisi denilen bir sahis var yakit kontrolu hidrolik kontrolu elekrik sistemi yani cokpitte bulunan butun indikatorlerin kontroluyla mukeleftir, Demeki dusen. Ucaktaki sahislar Kimse ilgilenmemis ucak Kendi basina terkedilmis, sonradan farkina varincayakadar isisten gecmis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 7 yıl önce
konu ile ilgili olanda olmayanda yorum yapmış.Ölenleri Allah affetsin kalanlara sabır versin.Burda bizi ilgilendiren olayın nasıl olduğu elktrik arızası olsa bile bu tür uçaklarda yedek sistemler var siz bütün elektrik sistemini kaybetseniz de iyi bir muhakeme ile minumum sarfiyat ile yakıtı boşaltmadan sadece kontrol kulesi ile temas kurarak iniş yapabilirsiniz o anki şartları iyi değerlendirecek bir kaptan ve ona tam destek verecek uyanık bir yardımcı olmalı bu yüzden pilotaj çok önemli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviator ~ 7 yıl önce
Yetkili olarak bu ucaklarin bakiminda hizmet vermis biri olarak hic sevmedigim calismasi zor ve teknik olarak siradisi bir ucak oldugunu soylemeliyim.Ucak alana 3-4 dk mesafede ve 15 km uzakta acil durum bildirdikten sonra 13 dk. 20000ft de hold circle yaptiriliyor.Dispatch raporunda reserve yakiti olmadigi goruluyor.Ucak 22.18' de kalkip bir bacak yaparak 02.50 civarinda yakiti bitmis generatorleri ve motorlari off olmus durumda goz gore gore dusuyor.Pilot hatasi,kule hatasi,operasyon hatasi, yanlis kararlar bu aci sonucu getiriyor. Saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serhat ~ 7 yıl önce
THY de ucan bir SIVIL F/O olarak yaziyorum.Oncelikle ,ucus oncesi dispatch tarafindan hazirlanan ucus planinda toplam yakit miktari kacti ? Eger dispatch in hesap yaptigi yakit dogruysa ,bu yakit kaptanlar tarafindan alindi mi,yoksa eksik mi alindi? (Short cut falan yapariz ,hava da hallederiz vs ... gibi aceleyle mi hareket edildi.) Eger eksik yakit alinmak istendiyse kaptan tarafindan ve 2 .pilot arkadas burda devreye girmediyse ,havacilgin az gelismis bolgelerde oldugu gibi,burada da CRM eksikligi kendini gostermistir.(cogu zaman bizim ulkemizde oldugu gibi.) (Malum, asiga da ki yorumu yapan asker abimiz gibiler genelde yolcu ucagini yatirir tahtitler,gerekirse cole bile indirebilir ,o zihniyettedirler.) Kalkitiktan sonra ucus boyunca yarimsar saate bir yakit kontrolu yapmak hayati onem tasir ozellikle bu tarz limitlerde yakit durumu soz konusuysa ve atc 7 dk bekleme verdiginde bunu neye dayanip kabul ettiler. Her kazadan sonra klasik pilotaj hatasi demek bence marifet degil,pilotaj hatasi bir sonuctur ve bu sonucu olusturan etkenler nelerdir bu ciddi sekilde arastirilmalidir.yil 2016 da boyle basit gorunen bir hatanin altinda eminim ki cok daha buyuk nedenler vardir .ayrica bugun dunyanin baska bir yerinde ayni kaza olsaydi ,inaniyorum ki olen pilotlarda benzer seyler yazacaklardi. Olan bir kazanin arkasindan yazmak kolay onemlu olan birdaha tekrarlanmamasini saglayacak cozumler bulabilmekte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ZorAdam ~ 7 yıl önce
Hocam doğru söylüyorsunuz ama elektrik sorunu olduğu söyleniyor bence bu yakıtlık bir durum değil ilk önce gps gidiyor daha sonrada bütün mekanik teknik bir personel olarak şunu söylemeliyim kör uçuş yapan bir uçak düşünün pilot elinden geleni yapmış olmalı kaza yerimi ve rotasını kontrol ettiği iseniz arkasındaki dağdan sonra alçalmış veya çakılmış ben içe büyük ihtimal manuel iniş yapmaya çalıştı kulede yardım edemeyince kaza oldu ders çıkartılıp tekrar yaşanmaması için uğraşılmalı ve çalışılmalı
Bir merak eden. ~ 7 yıl önce
Bu uçağın holding yakıtı, contingency yakıtı, alternate yakıtı yokmuydu yani. Bu yakıtları almadan uçabilir mi? Yasal bir durum mu?
Gurbetci ~ 7 yıl önce
Habere bak, yorum lara bak gercekden siz pilotmusunuz? Ben hic turk okulunua gitmedim fakat haberi iyi kotu cozdum, yani simdi sizler tahsillI insanlarmisiniz? Simdi anliyorum Hollandanin ortaokulu 4uncu derecisile turkiyede direk universiteye girebildigini. Ortada olmus insanlari var utanin. Turkiyedeki sivil pilot okulundan gelen birtane pilot bile almam, sirketlerin yerinde olsam,zaten torpiliniz olmasa taksi soforlugu bile yapamassiniz Allah Turk Yolcularini koruSun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurbetçi ~ 7 yıl önce
Orda yüzünüze bakmıyolar , buraya gelince havanızdan geçilmiyo :) biz neyin ne olduğunu biliyoruz gurbet kuşu sen ameleliğe devam et
Gurbetçi ~ 7 yıl önce
Orada 2.sınıfsın. sen neyin derdinde yada peşindesin gurbetçi kardeş.
ZorAdam ~ 7 yıl önce
Gurbetçiye bak çay demle bizdeki teknik ve uçuş bilgisi kat kat daha iyidir Avrupadan bunu böyle bil iki dil biliyoruz diye artislenip bir şey yapamadan giden KLM teknikleride gördük biz
Hiç türk okuluna gitmemiş ~ 7 yıl önce
Unutma Aziz SENCER türk okullarına giderek nobeli aldı. Sen hollanda okullarına gittin de ne aldın?
Yeni Gurbetçi ~ 7 yıl önce
Gurbetçilere laf sokan bütün süperzekalara gelsin: bütün yıl tatili bekliyorlar, konuşmaları ile hareketleri ile dalga geçiyorsunuz.yurt dışında 2. sınıf oldugunu söylüyor, amele diyor kendi egolarınızı tatmin ediyorsunuz. Bence aglanacak halinize baska insanları ezerek gülüyorsunuz. Emin olun artık eskisi gibi gurbetçiler ikinci sınıf falan degil. Asıl o bilgisayarların arkasından insan ezmeye alışan sizler ikinci sınıfsınız. Şayet kendinizi üçüncü dünya ülkesi olan bir ülkenin vatandaşı olarak görmek istemiyorsanız, biraz gelişin. Beyinlerde gelişin. İnsan ezmeyi, başkalarını kötülemeyi, emek cürütmeyi, tas koymayı, dedikodu yapmayı, fitneligi fesatlıgı herseyi en cok siz biliyorsunuz,Üstüne alınan alınsın. Cahil insan ile ikinci sınıf insanı farklı. Cahil heryerde cahil, cahilin türkcesi egede de zayıf,mardinde de, berlinde de. Bugün temsil ettigim standın önüne zengin türk Milfleri geldi,bagıra bagıra birbirleri ile konusuyorlardı,istanbuldan christmas için gelmişler, ne utandım be
Yeni Gurbetçi ~ 7 yıl önce
Gurbetçilere laf sokan bütün süperzekalara gelsin: bütün yıl tatili bekliyorlar, konuşmaları ile hareketleri ile dalga geçiyorsunuz.yurt dışında 2. sınıf oldugunu söylüyor, amele diyor kendi egolarınızı tatmin ediyorsunuz. Bence aglanacak halinize baska insanları ezerek gülüyorsunuz. Emin olun artık eskisi gibi gurbetçiler ikinci sınıf falan degil. Asıl o bilgisayarların arkasından insan ezmeye alışan sizler ikinci sınıfsınız. Şayet kendinizi üçüncü dünya ülkesi olan bir ülkenin vatandaşı olarak görmek istemiyorsanız, biraz gelişin. Beyinlerde gelişin. İnsan ezmeyi, başkalarını kötülemeyi, emek cürütmeyi, tas koymayı, dedikodu yapmayı, fitneligi fesatlıgı herseyi en cok siz biliyorsunuz,Üstüne alınan alınsın. Cahil insan ile ikinci sınıf insanı farklı. Cahil heryerde cahil, cahilin türkcesi egede de zayıf,mardinde de, berlinde de. Bugün temsil ettigim standın önüne zengin türk Milfleri geldi,bagıra bagıra birbirleri ile konusuyorlardı,istanbuldan christmas için gelmişler, ne utandım be
bir grbetci daha ~ 7 yıl önce
gurbetcilere laf atiyorsunuz, once kendinize bakin. Ordaki Turkler Turkleri bile sevmezler, tepeden bakarlar insanlara. burda her Turk biribiriyle iyi anlasir, baris ve birlik halindeler! sanki taniyosun burdaki insanlari, asil sizin gibilere bakmazlar!
private pilot ~ 7 yıl önce
taharetsiz avrupanın saçma kültürüne maruz kalıp çıktığınız kabı beğenmemenizden iğreniyorum.
gr ~ 7 yıl önce
turkiye turkleri camagacina bile modernlik derler.... kafaya bak. hatirlatim yil 2016 yer tuvaletleri hala kulanilmakta. x
Gurbetci ~ 7 yıl önce
GazianTepde dogdum, hollandada buyudum ve yasadim Hollanda Almanya ve danimarkada pilot egitimimi yapdim ve almanyada business jet CL 604de ucuyorum sukur avrupalilarda torpil ve yalakalik yok hersey medeniyet ve ciddiyetle yani bilek gucule.Bu turkiyede babasi kaptan olanlar is buluyorda obur ahmet mehmetin cocugu neden sag koltukda oturamiyor acaba? Cok tesaduf,iste gercek irkci ve ayirdim yapanlar sizlersiniz birbirinizi ezen hor goren.Su an askeri turk pilotlari haric hepiniz hak etmediginiz yerdesiniz torpil pilotcuklari.
Seniorita ~ 7 yıl önce
Vectores vectores! Cok üzücü bir olay. Resmen intihar ucusu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gurbetciye yanit ~ 7 yıl önce
Gurbetci kardes bende avrupa da yasiyorum ve egitim sistemini de yeterli sayilacak Kadar biliyorum sen bilimsel bir aciklama yapta bizde hollanda da 4 Sinif ogrencisi ne biliyor mus ogrenelim.. Allah Kaza da olenlerin yakinlarina sabir versin insallah Allah tan dilegim Boyle kazalar bir daha yasanmaz saygilar ..
grb ~ 7 yıl önce
yasamis olsaydin bilirdin egtim sistemini!
Uçuş eğitimi ~ 7 yıl önce
Uçuş eğitimini çok önem verilmesi gerekiyor. Ne yaptığını bilen ve kurallara göre uçak kullanan pilotlar yetiştirilmeli ve eğitilmelidir . Havayolu şirketleri ve zengin İnsanlar çok yüksek fiyatlarda olan uçakları alıyorlar veya kiralayıp kullanıyorlar. Kimse uçağına aldığı pilotları sorgulamıyor ? Bu pilot iyi midir? Kötümü dür? Ben pilotları eğiten merkezine kimi yönetici diye atadım diye . Bu tarz şirketlerde Kazalar hep devam eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sipahi ~ 7 yıl önce
Türkçe yerlerde geziyor. Bir kere "mi" soru edatına gelen çekim ekleri ayrılmaz. "mü dür" diye bir kullanım yok. "Uçuş eğitimine" önem verirsin. Yönelme ekinin kullanım şeklini ilkokul üçüncü sınıfta gösteriyorlar. Noktalaman rezil durumda. Soru olmayan cümlenin sonuna soru işareti koymuş, onu da doğru yere koymamışsın. Noktalama işaretleri sonuna getirildikleri kelimeye ya da eke yapışık olmalı. Cümlenin orta yerinde özel olmayan bir ismi büyük harfle başlatamazsın. Sonra "bu ülke neden gelişmiyor" diye çırpınıyorlar.
Türkçe dersi ~ 7 yıl önce
Burası okul değil; havacılık" sitesi.;Siz neyin peşindesiniz- Sipahi Bey+
Guzel yorumlamissiniz. ~ 7 yıl önce
Türkçe yazmayı bilmeyenin eleştirisi de o kadar olur zaten!
S ~ 7 yıl önce
Bu sadece pilot hatasi degil yakit bitmis bun ucusu planlayanlar ve ucagin yakitini ayarlayan koyanlarda suc var bunu baza alirsak pilot egitimiyle alakali bir durum degil bu kaza ornegi
chocolate ~ 7 yıl önce
cikolata yiyin nese yerine gelir
09 ~ 7 yıl önce
Yakıt sizdirmasi olamazmi? ? Bir şekilde kanattan akmis olabilir..Belkide istenen yakıt miktarını bir rakam hatasiyla eksik doldurmus olabiller. ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cevap ~ 7 yıl önce
Dostum yakit sizdirmasi olsa ucak cok daha once duserdi. Ucak maksimum yakitla maksimum limitine gidip dusuyor. Geriye tek sonuc kaliyor. Ya pilot yakitin bittiğinin farkında degil ya da yakit göstergesi bozuk
ismail ~ 7 yıl önce
JIG 3.1.14.'mi yaşandı acaba. Yakıt çı arkadaşlar olabilirmi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aeroman ~ 7 yıl önce
Pilotaj hatası yıl olmuş 2016 yakıt yetirsizliğinden uçak düşüyor çok ilginç umarım böyle acı Kazalar tekrar yaşanmaz tüm uçucu ekiplere kırımsız emniyetli uçuşlar diliyorum ,saygılar . Ayrımcılığı bırakalım jöleli gözlüklü pilot demekle olmuyor özgeçmisine bakmak lazım bilmeden konusmak karalamaktır ,saygılar .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000