21 Kasım 2012, Çarşamba 08:29:59

DÜŞÜRÜLEN UÇAKTA "HAYATİ SİSTEM" YOKMUŞ!

Suriye tarafından düşürülen ve pilotlar Hasan Hüseyin Aksoy ile Gökhan Ertan’ın şehit olduğu Türk jeti RF-4’ün kaza kırım raporu tamamlandı. Uçakta MWS radar uyarı sisteminin bulunmadığı belirtildi.
  • Çok iyi bilinmektedir ki bizim toplum olarak modern teknolojiyi anlama, algılama ve kullanma sorunumuz var. En algılaması kıt insanlar için üretilmiş olan iphone gibi komplike telefonları bile kullanmayı beceremez bizim Çok Önemli mevkiilerdeki yöneticilerimiz. Tıpkı 200-300 yıl önceki teknolojik gelişmeleri kavrayamadığından 7 düvel imparatorluğunu parçalatan din ulemaları gibi. İki ilahi ile transa geçip kendini gerçek üstü varlıklar gibi görüyorlar afyon yutmuş gibi oluyorlar bizim fen, ilim, bilim fukarası yöneticiler. Anlamaları için daha çok bedeller öder bu ülke. Ya da ne diyelim, ANLAYACAK OLANLARI İŞBAŞINA GETİRENE KADAR...
  • Bakınız bu bizim yöneticilerin ileri görüş fukaralığının sonucudur.Detayına fazla girmden bende bir iki katkıda bulunayım. Hava araçlarında kendini koruma sisteleri Aktif ve Pasif Sistemler olarak ayrılıyor. Uçağın kendini koruyacak bu sistemlerin işe yaraması için önce bir ikaz sistemine ihtiyacı vardır. 18.5.ve 5.6.1997 de Kuzey Irakta düşürülen her iki helikopterde dahil bir çok hava aracımızda bu yok veya çalışmıyor. 97 deki düşürülmelerden sonra bizim yöneticilerin kafasına dank etmiş olacak ki apar topar helikopterlere bunlar takıldı. Hatta cougarlara 2şer tane. Buradaki Albayın ifade ettiği sistemin özelliklerini bilmemekle birlikte doğruluğuna inanasım geliyor. Hatta yapımdan olsa gerek o uçağın aptal cesareti ile, iki ülke arasında krizi tırmandırsın diye gönderilmiş olabileceğine bile ihtimal vermek istiyorum. Hem kel hem fodul bizimkiler. İnsan Faktöründe yanlız operatör pilotların değil planlayıcı, yönetici, bakımcınında insan olarak katkısı işin içine katılmalı.
  • F-4'leri emekli edemeyiz etmemeliyiz zaten. Çünkü kaynak kodlarıyla istediğimiz gibi oynayıp istediğimiz sistemi entegre edebiliyoruz. Dikkat ederseniz kendi üretimimiz bomba ve füzeler hep F-4'lere entegre edilir.
  • Kursunla indirildi, pantsir sistemi 2 yuzludur. Uzun menzil (fuze)ve kisa menzil (kursun yagmuru). phalanx/goalkeeper vs vs gibi bir sistem.Burdada zaten o eksen daha agir basiyor. Ancak bizim ON basilarimiz tabii daha guzel ve egzotik nedenler verebilir, yerse..
  • F-4 mis gibi uçak. Alman Hava Kuvvetleri bile hala kullanıyor ve uzun bir müddette kullanacak. Emekli etsek yerine neyi kullanacağız? 2020'den önce gelemeyecek gibi görünen F-35'leri mi?
  • Dedikleri yanlış aktarılmış ya da albayımız saçmalamış

Uçağın düşüren füzelerin Rus yapımı Pantsir S1 veya BUK M2 olabileceği vurgulanırken, vurulan uçakta güdümsüz füzeler ile optik ya da ısı güdümlü füzeleri algılayabilen MWS radar uyarı sisteminin bulunmadığı belirtildi. Savunma kaynakları sistemin maliyetinin uçak başına milyon dolara yakın bir rakam olduğunu belirtiyorlar. Emekli jet pilotları ise MWS’nin pilotlar için hayati rolüne dikkat çekiyorlar.

Füzeleri tespit ediyor

Hava Kuvvetleri’nde 24 yıl uçup Albay rütbesiyle emekli olan Emekli Memduh Kayışbudak, MWS ikaz sisteminin pilotların can simidi olduğunu ancak düşürülen RF-4’lerde bulunmadığı söylüyor. Kayışbudak, MWS sistemi hakkında şu bilgileri veriyor: “Türk savaş uçaklarının tamamında RVR radar ikaz sistemi bulunuyor. Sistem, yerden savaş uçağına kilitlenen radar ve füzeyi tespit edip, kabindeki pilota ikaz uyarısıyla bildiriyor. Yer radarından yansıyan eko dalgaları ve güdümlenen füze RVR tarafından algılanıyor. Ancak diğer füze ikaz sistemi MWS ise F-16’ların bazı modellerinde bulunuyor. MWS sistemi ise radar gereksinimi olmayan omuz veya yerden konuşlu fırlatılan optik füzeleri de tespit ederek ikaz veriyor. Düşürülen Türk jetinde MWS yoktu.”

‘F4’ler emekli edilmeli’

Kayışbudak şöyle devam ediyor: “RVR sistemimlerinde radar ekosu uçağa çarptığında veya üzerinden geçtiğinde radar sistemleri kilitlenen füzenin istikametini, mesafesini tespit ederek pilotu uyarır. MWS sistemi radar gereksinimi olmayan optik güdümlü füzeleri de tespit edip ikaz verir. RF-4 ve F-4’lerin emekliye ayrılması gerekir. MWS sistemlerinin RF-4’lerde olmaması hem teknolojik, hem maddi bir konu. F-16’ların da keşif yapan türleri mevcut. F-4 en fazla yakıt tüketen savaş uçaklarından biri. Günümüz koşulları için verimli değiller.” (Vatan)

DÜŞÜRÜLEN UÇAKTA "HAYATİ SİSTEM" YOKMUŞ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Vebal ( devam) ~ 11 yıl önce
Çok iyi bilinmektedir ki bizim toplum olarak modern teknolojiyi anlama, algılama ve kullanma sorunumuz var. En algılaması kıt insanlar için üretilmiş olan iphone gibi komplike telefonları bile kullanmayı beceremez bizim Çok Önemli mevkiilerdeki yöneticilerimiz. Tıpkı 200-300 yıl önceki teknolojik gelişmeleri kavrayamadığından 7 düvel imparatorluğunu parçalatan din ulemaları gibi. İki ilahi ile transa geçip kendini gerçek üstü varlıklar gibi görüyorlar afyon yutmuş gibi oluyorlar bizim fen, ilim, bilim fukarası yöneticiler. Anlamaları için daha çok bedeller öder bu ülke. Ya da ne diyelim, ANLAYACAK OLANLARI İŞBAŞINA GETİRENE KADAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vebal ~ 11 yıl önce
Bakınız bu bizim yöneticilerin ileri görüş fukaralığının sonucudur.Detayına fazla girmden bende bir iki katkıda bulunayım. Hava araçlarında kendini koruma sisteleri Aktif ve Pasif Sistemler olarak ayrılıyor. Uçağın kendini koruyacak bu sistemlerin işe yaraması için önce bir ikaz sistemine ihtiyacı vardır. 18.5.ve 5.6.1997 de Kuzey Irakta düşürülen her iki helikopterde dahil bir çok hava aracımızda bu yok veya çalışmıyor. 97 deki düşürülmelerden sonra bizim yöneticilerin kafasına dank etmiş olacak ki apar topar helikopterlere bunlar takıldı. Hatta cougarlara 2şer tane. Buradaki Albayın ifade ettiği sistemin özelliklerini bilmemekle birlikte doğruluğuna inanasım geliyor. Hatta yapımdan olsa gerek o uçağın aptal cesareti ile, iki ülke arasında krizi tırmandırsın diye gönderilmiş olabileceğine bile ihtimal vermek istiyorum. Hem kel hem fodul bizimkiler. İnsan Faktöründe yanlız operatör pilotların değil planlayıcı, yönetici, bakımcınında insan olarak katkısı işin içine katılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MEA ~ 11 yıl önce
F-4'leri emekli edemeyiz etmemeliyiz zaten. Çünkü kaynak kodlarıyla istediğimiz gibi oynayıp istediğimiz sistemi entegre edebiliyoruz. Dikkat ederseniz kendi üretimimiz bomba ve füzeler hep F-4'lere entegre edilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yada?...... ~ 11 yıl önce
Kursunla indirildi, pantsir sistemi 2 yuzludur. Uzun menzil (fuze)ve kisa menzil (kursun yagmuru). phalanx/goalkeeper vs vs gibi bir sistem.Burdada zaten o eksen daha agir basiyor. Ancak bizim ON basilarimiz tabii daha guzel ve egzotik nedenler verebilir, yerse..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 11 yıl önce
F-4 mis gibi uçak. Alman Hava Kuvvetleri bile hala kullanıyor ve uzun bir müddette kullanacak. Emekli etsek yerine neyi kullanacağız? 2020'den önce gelemeyecek gibi görünen F-35'leri mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Albay sacmalamış ~ 11 yıl önce
Dedikleri yanlış aktarılmış ya da albayımız saçmalamış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir başka Albay ~ 11 yıl önce
Albayın saçmaladığı yorumuna katılıyorum. Sayın Albayım Hv.K.K.lığından ayrılalı çok olmuş. RF-4 uçakları da dahil olmak üzere birçok modifikasyonlar yapıldı, hakiki şartlarda manevra eğitimleri de veriliyor. Ancak kendisinin de daha iyi bileceği gibi, "keşif görevlerinin doğasında" bu tür riskler daima vardır.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000