20 Aralık 2013, Cuma 08:30:04

DÜŞEN HELİKOPTERE 'TEHLİKE' VURGUSU

Önceki gün düşen ve 4 askerin şehit olduğu helikopter kazası, Ankara’da Kara Havacılık Okulu’nda yerleşim yerleri üzerinde yapılan eğitimlerin tehlikesini tekrar gündeme getirdi.
  • Bitiyorum şu çok bilmiş emekli paşanın yorumlarına. Körfez savaşı zamanında da elinde bir çubuk, duvardaki bir haritayı dürte dürte yorumlar yaptıydı da, hiç bir yorumu tutmadıydı, hani. Helal olsun şu Hürriyet gazetesine de, iki gün sonra ne yorumu ne de yapanı hatırlayan kalacak, ama eminiz bir de danışmanlık ücreti ödemişlerdir bu çok bilen emekli paşaya. Son 10-15 yılda ne o eski anlayış, ne de o anlayışın mümessilleri kaldı görevde. Bilenler ne olduğunu çok iyi biliyorlar artık. Bu Amerikan hayranı paşa, rahmetli Eşref Bitlis'e kazanın olduğu gün neden havanın uçuşa uygun olmadığını söyleyemediğini, gece nöbetten çıkan o Yüzbaşıyı uçsun diye nasıl baskıladığını açıklasın önce. Skorsky çalışanları elbette gelecekler, zira stabilatör yüzünden düşen kaçıncı helikopter bu. Dizayn hatasını artık kabul etmeliler. Halk da korkmasın, ecel gelirse o cana, baş ağrısı bahane. Ha eğer meydanların taşınmadından rant umarı varsa o başka.
  • Yaşanan bir kazanın ardından hep böyle tartışmalar yaşanıyor. Merak ediyorum, bu konuyu açanların hiç vicdanı sızlamıyor mu? Eskiden havayolu taşımacılığı Etimesgut ile yapılırken yetmeyince Esenboğa açıldı, Etimesgut atıl kalmasın diye de Hava Kuvvetlerine ve THK ya bırakıldı. "İsen buga" nın uzaklığı, ulaşım sorunu ortada. Sonra bir ara Rantçı kesim kalkış-iniş istikametlerinde bina dikemiyorlar diye "Bu meydanlar taşınsın" çığlığı atmaya başlamıştı. Anlaşılan o ki, şehitlerin kanı üzerinden yine aynı pilavı ısıtmaya çalışıyorlar. "Ne oldu, Çay yolu ile Etimesgut arasında ucuza kapattığınız arazileri değerlendirme arzularınız mı depreşti?" Bu lafı edenler, benim verdiğim vergilere dokunmadan, yeni meydan yerinin masrafını cepten ödeme delikanlılığını da göstersinler, kabul. Bunların hiçbirşeye kafasının çalışmadığı malum. Meydan Bursa'nın içindeyken kapatıp Yenişehir'e taşıdılar. Sonra nasıl gidip geleceklerini çözmeye çalışıyorlar. Ayıptır yahu, ayıp. Bu ne rezillik.
  • Sayın vatandaş bugüne kadar hangi evin üzerine helikopter düşmüş acaba? Peki esenboğaya yaklaşan koca uçak düşerse ne olacak?
  • Ya skorskyde uctunuzmuda biliyorsunuz meclistekiler bir burnunuzi sokmadiginiz havacilik vardi orayada sokun.
  • Ölenlere allahtan rahmet diliyorum. Kara havacılık okulu yıllar önce Ankaranın en ücra yerinde konumlanmıştı ama şehir büyüyünce merkezede kaldı. Taşınıp taşınmaması tabiki konuşulur ama ölenlerin bir 40'ı çıksın. Bir pilotun çocuğu yakınımın çocuğunun okulunda okuyormuş. Bana anlatırken nasıl duygulandı bilseniz sizde çok duygulanırdınız. Canlarını bu vatan uğruna veren veya gazi olan Kahraman Türk evlatlarına minnetarım. Dumlupınar denizaltısında son sözleri Vatan Sağolsun diyenler sizlerinde ruhunuz şad olsun.
  • mağdem rahatsızsın gidersın ona göre ev alırsın orası sen o evi alırkende vardı eğitim alanına gittikleri yolduda dağdan gelip bağdaki kovmak böyle birşey olsa gerek rahatsız oluyorsan git başka yerden ev al veya tut

Önceki gün düşen ve 4 askerin şehit olduğu helikopter kazası, Ankara’da Kara Havacılık Okulu’nda yerleşim yerleri üzerinde yapılan eğitimlerin tehlikesini tekrar gündeme getirdi. Yetkililer, S-70 helikopterlerinde bulunan radarların yeryüzü şekillerini tespit ettiğini, ancak direk, yüksek gerilim hattı gibi yapıları tespit edemediği için yerleşim yerleri üzerinde yapılan eğitimlerin büyük risk taşıdığını aktardı.

Son kazanın da sisli havada yaşanmasından dolayı bu ihtimal üzerinde duruluyor. Kara Havacılık Okul Komutanlığı’nın Isparta’ya taşınması ile ilgili çalışmalar ise 2 yıldan fazla süredir devam ediyor. Son yaşanan kazanın nedeni için de helikopterin üreticisi ABD’li Sikorsky firması yetkilileri Türkiye’ye gelecek.

BAKIMDAN SONRA TEST

Edinilen bilgiye göre helikopterin bakımı Kara Havacılık Okulu Komutanlığı’ndaki 5 Nolu Ana Bakım Merkezi’nde yapıldı. Ardından da helikopterin seyrinin nasıl olacağını görmek için “tecrübe uçuşu”na çıkılması kararlaştırıldı. 2 astsubay teknisyenin de katıldığı uçuşta yükselme ve alçalma denemeleri yapıldı. Kazanın yoğun sisli havada yapılan bu denemeler esnasında olup olmadığı da netlik kazanacak.

MECLİS GÜNDEMİNE DE GELDİ

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün geçen yıl, Ankara’da evinin üzerinden geçen helikopterlerden duyduğu rahatsızlığı Meclis’te de gündeme getirmişti. Aygün, evinin üzerinden her sabah helikopterlerin geçtiğini, bu durumdan endişe duyduğu için konuyu araştırdığını ve söz konusu helikopterlerin acemi pilotlar tarafından eğitim amacıyla kullanıldığını öğrendiğini belirtti.

"1 AY İÇİNDE BELLİ OLUR"

Kara Havacılık ve Eğitim Komutanlığı’nın eski komutanı emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, kaza kırım raporunun en geç bir ay içinde belli olacağını söyledi.

Kuloğlu, kaza kırım raporunun nasıl hazırlanacağıyla ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Havacıların ‘Anket heyeti’ dediği uzman kişiler bir rapor hazırlar. Bu heyet, uçuş emniyet subayı, tecrübeli helikopter pilotu, tecrübeli teknik eleman ve doktordan oluşur. Anket heyeti raporunu bir hafta içinde hazırlar ve Kara Kuvvetleri Havacılık Dairesi’ne gönderir. Havacılık dairesindeki uzman heyeti ‘Anket heyeti’nin hazırladığı rapor doğrultusunda daha kapsamlı bilgileri içeren kaza kırım raporunu en geç 1 ay içide tamamlar. Türkiye’de uzun zamandan beri kullanıldığı için, Sikorsky helikopterleri ile ilgili ABD’den bir heyet gelmesine gerek yoktur. Kaza kırım raporu doğrultusunda kazanın pilotaj hatasından mı yoksa teknik arızadan mı kaynaklandığı net şekilde ortaya çıkar. Kaza kırım raporu çıkmadan şu an bir şey söylemek doğru yaklaşım olmaz.” (Hürriyet)

DÜŞEN HELİKOPTERE 'TEHLİKE' VURGUSU

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Bir bilen ~ 10 yıl önce
Bitiyorum şu çok bilmiş emekli paşanın yorumlarına. Körfez savaşı zamanında da elinde bir çubuk, duvardaki bir haritayı dürte dürte yorumlar yaptıydı da, hiç bir yorumu tutmadıydı, hani. Helal olsun şu Hürriyet gazetesine de, iki gün sonra ne yorumu ne de yapanı hatırlayan kalacak, ama eminiz bir de danışmanlık ücreti ödemişlerdir bu çok bilen emekli paşaya. Son 10-15 yılda ne o eski anlayış, ne de o anlayışın mümessilleri kaldı görevde. Bilenler ne olduğunu çok iyi biliyorlar artık. Bu Amerikan hayranı paşa, rahmetli Eşref Bitlis'e kazanın olduğu gün neden havanın uçuşa uygun olmadığını söyleyemediğini, gece nöbetten çıkan o Yüzbaşıyı uçsun diye nasıl baskıladığını açıklasın önce. Skorsky çalışanları elbette gelecekler, zira stabilatör yüzünden düşen kaçıncı helikopter bu. Dizayn hatasını artık kabul etmeliler. Halk da korkmasın, ecel gelirse o cana, baş ağrısı bahane. Ha eğer meydanların taşınmadından rant umarı varsa o başka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AntiRantçı ~ 10 yıl önce
Yaşanan bir kazanın ardından hep böyle tartışmalar yaşanıyor. Merak ediyorum, bu konuyu açanların hiç vicdanı sızlamıyor mu? Eskiden havayolu taşımacılığı Etimesgut ile yapılırken yetmeyince Esenboğa açıldı, Etimesgut atıl kalmasın diye de Hava Kuvvetlerine ve THK ya bırakıldı. "İsen buga" nın uzaklığı, ulaşım sorunu ortada. Sonra bir ara Rantçı kesim kalkış-iniş istikametlerinde bina dikemiyorlar diye "Bu meydanlar taşınsın" çığlığı atmaya başlamıştı. Anlaşılan o ki, şehitlerin kanı üzerinden yine aynı pilavı ısıtmaya çalışıyorlar. "Ne oldu, Çay yolu ile Etimesgut arasında ucuza kapattığınız arazileri değerlendirme arzularınız mı depreşti?" Bu lafı edenler, benim verdiğim vergilere dokunmadan, yeni meydan yerinin masrafını cepten ödeme delikanlılığını da göstersinler, kabul. Bunların hiçbirşeye kafasının çalışmadığı malum. Meydan Bursa'nın içindeyken kapatıp Yenişehir'e taşıdılar. Sonra nasıl gidip geleceklerini çözmeye çalışıyorlar. Ayıptır yahu, ayıp. Bu ne rezillik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sayın vatandaş bugüne kadar hangi evin üzerine helikopter düşmüş acaba? Peki esenboğaya yaklaşan koca uçak düşerse ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ya skorskyde uctunuzmuda biliyorsunuz meclistekiler bir burnunuzi sokmadiginiz havacilik vardi orayada sokun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sözcü ~ 10 yıl önce
Ölenlere allahtan rahmet diliyorum. Kara havacılık okulu yıllar önce Ankaranın en ücra yerinde konumlanmıştı ama şehir büyüyünce merkezede kaldı. Taşınıp taşınmaması tabiki konuşulur ama ölenlerin bir 40'ı çıksın. Bir pilotun çocuğu yakınımın çocuğunun okulunda okuyormuş. Bana anlatırken nasıl duygulandı bilseniz sizde çok duygulanırdınız. Canlarını bu vatan uğruna veren veya gazi olan Kahraman Türk evlatlarına minnetarım. Dumlupınar denizaltısında son sözleri Vatan Sağolsun diyenler sizlerinde ruhunuz şad olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adama bak ~ 10 yıl önce
mağdem rahatsızsın gidersın ona göre ev alırsın orası sen o evi alırkende vardı eğitim alanına gittikleri yolduda dağdan gelip bağdaki kovmak böyle birşey olsa gerek rahatsız oluyorsan git başka yerden ev al veya tut

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 10 yıl önce
tam asker mantığıyla bir cevap.Kardeşim o helikoptr senin evine düşse can yaksa aynı şeyi savunabilcekmiydin?Koca türkiyede eğitim alanı bittide Ankaradamı yapılmak zorunda??
Volvo ~ 10 yıl önce
Asker mantığı ile ne alakası var Vatandaş kardeşim? Orası kurulduğunda ev yoktu oralarda. Sen gidip havaalanının dibinden veya eğitim sahasının olduğu yerden ev alırsan bu riski kabul etmiş olursun.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000