10 Şubat 2011, Perşembe 08:01:06

DÜŞEN "BURSA" UÇAĞI KİTAP OLDU

Türkiye'de denize düşen ve karakutusu hala bulunamayan Bursa uçağının hikayesi kitaplaştı. Gazeteci Eylem Türk, kazanın anatomisini "Beklerken" adlı kitabında topladı.
  • Çöl Tilkisi'ne katılıyorum. Bu fotoğraf 8 Nisan 1973 tarihinde Lefkoşa'da çekilmiştir. 1974 öncesinde meşhur olan Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'nın sahip olduğu özellikler (gerek apron gerekse pist) ne yazık ki şu an ki Ercan Havalimanı'n da yok. Neden acaba ?? Kazada hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dilerim..
  • hayret verici bir olay nasıl olurda 2011 Türkiyesinde bu olay aydınlatılamaz o enkaz hala çıkarılamaz şaka gibi demek bu işte başka birşeyler yoksa 70-100 metredeki bir enkaz çıkarılmazmı...
  • Ustedeki fotograf da cok ilginc ve tarihi. Bu fotograf 1970 lerde bugun kapali olan eski Kibris Lefkosa Uluslar Arasi hava alaninin (Nicosia LCNC)apronununda cekilmistir. Arkada 32/14 pisti ve bir Il-18.
  • Ben Yeşilköy'de oturuyorum ve birkaç sene öncesine kadar her sezon balıkçıların ağlarına bu uçağın parçaları takılır ve sahilde teşhir edilirdi. Çok derinde olmasa gerek ve yine de karakutusu neden çıkarılmaz bunu anlayamadım. Adamlar 2.000 metre derinlikteki BirgenAir'in karakutusunu çıkarttı, oysa biz hala 60-70 metreyi tartışıyoruz. Bir de şu var ; Karakutu çıkarılırsa acaba datalar hala duruyor mudur ? Bu kadar sene geçtikten sonra sanırım bu çok zor. Bu kazanın oluş sebebi tam iniş sırasında meydanda elektriklerin kesilip jeneratörün geç devreye girmesi ve uçağın pas geçtikten sonra kullanan pilotun vertigo v.s. sebeple denize düştüğüydü. Eski günlerim canlandı ve birkez daha üzüldüm. Tüm havacılık kayıplarımıza rahmetler olsun. MK
  • Evet; bence dünyanın en esrarengiz uçak kazasıydı. Hala hiç kimse cesaret edipte olayın üzerine gidebilmiş değil.

30 Ocak 1975 tarihinde Türk Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan F-28-1000 Fokker Fellowship tipi Bursa adlı uçak, Yeşilköy Hava Meydanı’na yaklaşırken Marmara Denizi’ne düştü.

Kara kutusu hâlâ çıkarılmayan uçağın düşüş nedenini kesin olarak söylemek hiç mümkün olmadı. Kazada 42 kişi hayatını kaybetti. Bugüne çıkarılmayan uçağın enkazı hala denizin dibinde.

Gazeteci Eylem Türk, 36 yıl önce, 42 kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan bu uçak kazasının anatomisini "Beklerken" adlı kitabında yazdı. Türkiye’de denize düşen ilk ve tek yolcu uçağı olan ve bu sebeple “mezarsız” tek uçak kazası olma özelliği taşıyan bu olay sadece 42 kişinin ölümüne sebep olmadı. Kaza, geride kalanların yaşamlarında da öyle travmalara neden oldu ki bu güne kadar cenazelerine ulaşamayan yolcu yakınları hâlâ sevdiklerinin İzmir’den dönmesini bekliyor.

"Beklerken", geride kalanların izlerini sürerek, 36 yıl önce düşen Bursa Uçağı’ndaki yolcuların yakınlarına ulaşan gazeteci Eylem Türk’ün yaptığı röportajlarla hayat buldu.

ÜNLÜ SİMALAR DA UÇAKTAYDI

Genç bir yolcu profiline sahip uçakta ağırlıklı olarak işadamları seyahat ediyordu. Müslüman ve Musevi kökenli Türkiyeli yolcuların yanı sıra uçakta Alman yolcular da bulunuyordu. Ayrıca yolcular arasında ünlü isimlerin yakınları da vardı. Ünlü futbol adamı Fatih Terim’in eşi Fulya Terim’in babası, ünlü sanatçı Seyyal Taner’in kız kardeşi, Kadir İnanır’ın arkadaşı da bu uçaktaydı.

Türkiye’de halkla ilişkiler sektörünün tanınmış simalarından Nil Adula’nın abisi, Derimod’un sahibi Ümit Zaim’in akrabası, Salad Yağları’nın kurucusu, Alkim Kimya’nın sahibi, Türk Henkel, BP ve Bimaş gibi şirketlerin yöneticileri de yine bu uçaktaydı. Bu isimler gibi diğer yolcular da, bitmeyecek bir yolculuğa çıktıklarından habersizdi.

Eylem Türk, Gaziantep’te 1974 yılında dünyaya geldi. İzmir Bornova Mustafa Kemal Atatürk Lisesi'ni ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Kadir Has Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe 1996 yılında Son Havadis Gazetesi’nde ekonomi muhabiri olarak başladı. 1997 yılında Liberal Bakış adlı ekonomi gazetesinde, 1998 yılında da Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde ekonomi muhabiri olarak çalıştı. 1999 yılından bu yana Milliyet Gazetesi’nde ekonomi muhabirliği yapan Türk’ün, "Nasıl Marka Oldular?", "Marka Kadınlar", "Yıldızlı Kariyer Öyküleri ve TÜSİAD" adlı yayımlanmış dört kitabı bulunuyor. (Gazeteport)

DÜŞEN "BURSA" UÇAĞI KİTAP OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Çöl Tilkisi'ne katılıyorum. Bu fotoğraf 8 Nisan 1973 tarihinde Lefkoşa'da çekilmiştir. 1974 öncesinde meşhur olan Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'nın sahip olduğu özellikler (gerek apron gerekse pist) ne yazık ki şu an ki Ercan Havalimanı'n da yok. Neden acaba ?? Kazada hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dilerim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hayret verici bir olay nasıl olurda 2011 Türkiyesinde bu olay aydınlatılamaz o enkaz hala çıkarılamaz şaka gibi demek bu işte başka birşeyler yoksa 70-100 metredeki bir enkaz çıkarılmazmı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ustedeki fotograf da cok ilginc ve tarihi. Bu fotograf 1970 lerde bugun kapali olan eski Kibris Lefkosa Uluslar Arasi hava alaninin (Nicosia LCNC)apronununda cekilmistir. Arkada 32/14 pisti ve bir Il-18.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben Yeşilköy'de oturuyorum ve birkaç sene öncesine kadar her sezon balıkçıların ağlarına bu uçağın parçaları takılır ve sahilde teşhir edilirdi. Çok derinde olmasa gerek ve yine de karakutusu neden çıkarılmaz bunu anlayamadım. Adamlar 2.000 metre derinlikteki BirgenAir'in karakutusunu çıkarttı, oysa biz hala 60-70 metreyi tartışıyoruz. Bir de şu var ; Karakutu çıkarılırsa acaba datalar hala duruyor mudur ? Bu kadar sene geçtikten sonra sanırım bu çok zor. Bu kazanın oluş sebebi tam iniş sırasında meydanda elektriklerin kesilip jeneratörün geç devreye girmesi ve uçağın pas geçtikten sonra kullanan pilotun vertigo v.s. sebeple denize düştüğüydü. Eski günlerim canlandı ve birkez daha üzüldüm. Tüm havacılık kayıplarımıza rahmetler olsun. MK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Evet; bence dünyanın en esrarengiz uçak kazasıydı. Hala hiç kimse cesaret edipte olayın üzerine gidebilmiş değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000