03 Temmuz 2014, Perşembe 08:21:59

DÜNYANIN EN ESKİ UÇAKLARI PARİS'TE

Uçak koleksiyonerleri Paris'teki La Ferte Havaalanı'nda bir araya geliyor. Koleksiyonerlerin filosunda 100 yaşında olan uçaklar bile var.
  • ME 262 de olsadi orda super olurdu.
  • bez kanatlı olsun ketenden olsun
  • Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti. Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlandı. Ayrıca uçakların yurtdışına satılamaması için bir de kanun çıkartılır. Bu yüzden sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapanır. Beşiktaş'ta üretilen uçakların uçuş deneme testleri ve gök okulu için yapılan pistler, hangarlar, üzerlerindeki bütün yapılı binalar o yıllarda dünyanın en büyük havalimanı Amsterdam Havalimanı büyüklüğündaki bütün kurulu tesisler istimlak edildi. Bu havalimanı günümüzdeki Atatürk havalimanı. İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı[7]. Nuri Demirağ’ın davayı kaybettikten sonra hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanına mektuplar yazarak yanlışlığın düzeltilmesi için yaptığı girişimler başarısız oldu; fabrika tekrar açılamadı. Vikipedi
  • eski radyalcilerden kim kaldi..
  • bizde de bir boeing stearman vardi ne oldu ona acaba? sahibi fuarda patch hediye etmisti negzel
  • Mis gibi avgas kokuyordur oralar şimdi...

Birinci Dünya Savaşı’nın uçan efsaneleri Paris yakınlarındaki La Ferte Havaalanı'nda sergileniyor.

Eski uçak sahipleri, pilotlar ve uçuş meraklılarını bir araya toplayan özel havaalanını koleksiyoner Baptiste Salis anlattı:

“Evet burada ağır bir tarih yatıyor. Bazı yakıtlı uçaklar tam 100 yaşında ve bu araçlar yüksek performansa sahip olurlar. Onların yaşattığı tüm hisler uçaklardan size geçer.”

Salis Uçuş Müzesi olarak da anılan özel havaalanı 1929 yılında açıldı ve 20 yıl sonra Jean-Baptiste Salis tarafından bir uçak hangarı haline getirildi.

Salis aile koleksiyonunda 50 farklı uçak bulunuyor ve aile antik uçaklar da yapıyor. Baptiste Salis çalışmalarını anlattı:

“Burada sinema filmlerinde kullanılmak üzere uçakları yeniden şekillendiriyoruz ya da tamir ediyoruz. Örneğin arkamdaki uçak ‘Ace of Aces’ filminde Jean Paul Belmondo ile birlikte rol aldı. Bu bir SE5 replikası,aynı kalıba sahipler ama gerçeği değil. Filmde bu modelin gerçeğinden daha iyi uçması gerekiyordu ve biz de orijinal kalıba farklı bir motor ve fren sistemi yerleştirdik.’‘

Gaelle Damico ise, hava limanındaki birkaç kadın pilottan biri. O bir Stampe SV4 sahibi. Belçika yapımı eğitim uçağı Stampe SV4, 1933 yılında üretildi ve Belçika ile Fransız ordularında kullanıldı.































DÜNYANIN EN ESKİ UÇAKLARI PARİS'TE

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Gurbetci_Pilot ~ 10 yıl önce
ME 262 de olsadi orda super olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teyyareci ~ 10 yıl önce
bez kanatlı olsun ketenden olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeri gelmişken ~ 10 yıl önce
Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti. Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlandı. Ayrıca uçakların yurtdışına satılamaması için bir de kanun çıkartılır. Bu yüzden sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapanır. Beşiktaş'ta üretilen uçakların uçuş deneme testleri ve gök okulu için yapılan pistler, hangarlar, üzerlerindeki bütün yapılı binalar o yıllarda dünyanın en büyük havalimanı Amsterdam Havalimanı büyüklüğündaki bütün kurulu tesisler istimlak edildi. Bu havalimanı günümüzdeki Atatürk havalimanı. İspanya, İran ve Irak’tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı[7]. Nuri Demirağ’ın davayı kaybettikten sonra hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanına mektuplar yazarak yanlışlığın düzeltilmesi için yaptığı girişimler başarısız oldu; fabrika tekrar açılamadı. Vikipedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 10 yıl önce
eski radyalcilerden kim kaldi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
bizde de bir boeing stearman vardi ne oldu ona acaba? sahibi fuarda patch hediye etmisti negzel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Mis gibi avgas kokuyordur oralar şimdi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000