10 Nisan 2010, Cumartesi 17:01:39

Dünya liderleri büyük üzüntü içerisinde...

Polonya Devlet Başkanı Lech Kacziynski'nin Rusya'da düşen uçakta eşi ve beraberindeki heyetle birlikte hayatını kaybetmesi uluslararası alanda da büyük üzüntüye neden oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Polonya ve Rusya'ya başsağlığı diledi. Erdoğan, ''Temenni ederiz ki bir kaza olarak gerçekleşmiştir. Geçmiş olsun dileğimi şahsım ve Türk Milleti adına ifade etmek istiyorum. Aynı zamanda bu süreçle ilgili tanıdığımız, bildiğimiz, görüştüğümüz devlet başkanı arkadaşlarımızdı, bunu da özellikle vurgulamak istedim'' dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kacziynski'nin ölümü nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirterek Polonyalıların yaşadığı acıyı Almanya'nın da paylaştığını dile getirdi.

“Almanya bugün tüm Polonya halkı ile üzülüyor” diye konuşan Merkel, Lech Kacziynski’nin hayatını kaybetmesinin Polonyalılar için siyasi ve insani bir trajedi olduğunu söyledi. Merkel, Kacziynski’nin tartışan bir Avrupalı olduğunu da sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Polonyalı yetkilileri arayarak Kaczynski'nin ölümü nedeniyle taziyede bulundu. Westerwelle, çok üzgün olduğunu ifade ederek “Tüm Alman halkı komşu Polonyalılarla birlikte yasta“ diye konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Kacziynski'nin hayatı boyunca özgür bir Polonya için mücadele ettiğini belirtti ve Polonya Devlet Başkanı'nın ölümü nedeniyle büyük şaşkınlık yaşadığını kaydetti. Köhler, Almanya'nın Polonya halkı ile birlikte yas tuttuğunu dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Kacziynski, eşi ve beraberindeki heyetin içinde bulunduğu uçağın düşmesi nedeniyle tüm dünyanın büyük üzüntü içinde olduğunu söyledi. Dünyanın onu tutkulu bir vatansever ve demokrat olarak hatırlayacağını ifade eden Brown, “Kacziynski'nin Polonya'nın özgürleşmesi ve bağımsızlığını kazanmasındaki katkısını biliyoruz” diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Kacziynski'nin hayatını Polonya'ya adadığını ve hayatı boyunca demokrasi ve özgürlük için totalitarizme karşı mücadele ettiği söyledi.

İskandinav ülkelerinden de açıklamalar yapıldı. İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, “Bu komşumuz için bir felaket. Düşüncelerimiz, Kacziynski'nin yakınları ve tüm Polonya ulusu ile birlikte” dedi.

Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen de Kacziynski'nin saygı duyulan ve dikkat çeken bir politikacı olarak hatırlanacağını belirterek Kacziynski'nin komünizme karşı verdiği mücadeleye dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de “NATO adına Polonya halkına, Kaczynski ve eşinin ailelerine, ayrıca düşen uçakta hayatını kaybeden diğer kişilerin yakınlarına başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Dünya liderleri büyük üzüntü içerisinde...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000