07 Mart 2008, Cuma 11:09:41

Dudak uçuklatan projeler

Havayolu ile ulaşıma artan ilgiden dolayı ya yeni havalimanları inşa ediliyor ya da mevcut alanların kapasitesi arttırılıyor. İşte bu kapasite arttırımı için hazırlanan projelerin değeri dudak uçuklatıyor...

Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya ülkelerinde devam eden havaalanı projelerinin değeri 68 milyar doları aştı.

Körfez ülkelerindeki projelerin maliyetleri 43 milyar dolara ulaşırken, bu miktarın 21 milyar doları sadece Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait. Dubai'de şehir dışında inşası devam eden ve bittiğinde dünyanın en büyük havalimanı olacak 120 milyon yolcu kapasiteli El Maktum Uluslararası Havaalanı'nın proje değeri 10 milyar doları, başkent Abu Dabi'deki havaalanının genişleme projesi ise 6.8 milyar doları buluyor.

Katar'da inşası devam eden Yeni Doha Uluslararası Havaalanı ise 5.5 milyar dolara malolacak.

Suudi Arabistan, Medine ve Tebük havaalanlarını 11.3 milyar dolara genişletip yenilerken, Hindistan'daki projelerin değeri 4 milyar dolar, Libya'dakilerin 3.5 milyar dolar ve Bağdat'taki projelerin değeri de 2 milyar doları buldu.

Bir zamanlar Körfez'in finans merkezi sayılan Bahreyn, 815 milyon dolara havaalanını genişletiyor.

Irak'ın işgali nedeniyle havaalanı dahil ülkedeki altyapısı büyük zarar gören Kuveyt, 2.1 milyar doları havaalanını yenilemek için ayırmış durumda.

Ürdün, Kraliçe Alya Uluslararası Havaalanı'nın modernizasyonu için 600 milyon dolar harcamayı planlarken, Mısır hükümeti Kahire Havaalanı'na 850 milyon dolar, Güney Afrika 725 milyon dolar ve Sudan hükümeti Yeni Hartum Havaalanı'na 530 milyon dolarlık bir bütçe belirledi.

Bu arada, gelişen pazarlarda havacılık sektöründeki iş imkanlarının tanıtılacağı Airport Show fuarı, 2-4 Haziran tarihleri arasında Dubai'de yapılacak. Organizatörler, fuarda 550'den fazla katılımcı firmanın ürün ve hizmetlerini tanıtacağını bildirdi.

Dudak uçuklatan projeler

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000