09 Haziran 2017, Cuma 10:05:31

Drone'lar için "Project Wing" projesi

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Project Wing adını verdiği ve yüzlerce drone'un etraftaki nesne, insan veya birbirlerine çarpmalarını önleyecek bir hava trafik kontrol sistemi üzerinde çalışıyor.

Google’ın çatı şirketi Alphabet, Project Wing adını verdiği kendi hava trafik kontrol sistemini test etti. Project Wing'in kurucusu James Burgess, NASA ve Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından düzenlenen bir dizi testte şirketin bir prototip drone kontrol sistemi kurduğunu açıkladı. Yazılım, destek için bir takım Google sistemlerini (Haritalar, Earth ve Street View gibi) kullanıyor. Sistem sadece drone'lar için değil bütün insansız hava araçlarının güvenle hareket edebilmesi için geliştirildi.

FAA'in test merkezlerinden birinde yapılan testlerde Intel Aero Ready to Fly Drone ile DJI Inspire drone'ları aynı anda aynı doğrultu üzerinde yola çıkartıldı. Bir Project Wing operatörü ise drone’ları yönlendiren operatörlere bilgi sağlayarak iki drone'un birbirlerine zarar vermeden ve drone’ların uçmasının yasak olduğu bölgelere girmeden güvenle aynı iniş noktasına ulaşmasını sağladı. Şirket, birkaç yıl içerisinde Wing ve diğer firmaların binlerce numaralı uçak filosuna sahip olacağını öngörüyor.

Project Wing böylece havadaki drone'lara ve onların tahmini yönlerine göre otomatik rota oluşturarak Wing’i kullanan drone operatörlerine yol bilgisi sunuyor. Etraftaki diğer drone’ların hareketlerine göre saniyelik olarak rota değiştirme kabiliyetine sahip olan Wing’in özellikle drone'la teslimat yapmak isteyen şirketlere büyük yarar sağlaması bekleniyor. 

Burgess konuyla ilgili olarak "Bu, birçok İHA operatörünün güvenli bir şekilde uçabileceği bir geleceğin yolunu açan önemli bir adım" dedi. Sözlerine "Aynı zamanda tek bir operatörün -bir kişi ya da organizasyonun- aynı anda birden fazla drone uçurabilmesini de mümkün kılıyor." ekledi.

Drone hava trafik kontrolü henüz emekleme aşamasında ve bu sistemlerin yüzlerce uçakla çalışacak kadar güçlü olabilmesi için yapılması gereken çok iş var. Fakat bu gelecek için umut verici bir adım. (Milliyet)

Drone'lar için "Project Wing" projesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000