23 Haziran 2016, Perşembe 09:11:46

Drone yönetmeliği esnetiliyor

ABD'de ticari drone'ların kullanımına yönelik sert yönetmeliğe Ağustos ayından itibaren esneme getirilecek.

ABD’de Federal Havacılık Otoritesi (FAA), ticari drone’ların kullanımı hakkındaki yönetmeliği esneteceğini açıkladı.

Mevcut kurallar dahilinde ticari drone’lar pilotun görüş sahasından dışarı çıkamıyor ve 120 metreden fazla yükselmesi de yasak. Ayrıca güneş battıktan sonra drone uçurmak da yasak. Ticari drone’ların kayıt edilmesi açılan online sisteme ise bugüne kadar 5300 drone kayıt yaptırmış durumda. Bu ABD’deki milyonlarca drone’ın içinde çok küçük bir rakam.

Ticari drone’lar, inşaat şantiyelerinde, video prodüksiyonlarında, güvenlik uygulamalarında veya gösteri/eğlence organizasyonlarında sık sık kullanılıyor. Ancak tüm bu drone’ların sahipleri ağır kurallar nedeniyle şikayet etmekteydi.

FAA ise şimdi geceleri uçuş yapmak isteyen ticari drone’ların en az 3 mil mesafeden görülebilecek uyarı ışıkları takarak geceleri uçabileceğini duyurdu. Ağustos’ta kullanıma girecek yönetmelikteki asıl rahatlatıcı madde ise FAA’nın online sayfasına yerleştireceği bildirim formu. Farklı projeler için yönetmelikteki kuralların dışına çıkarak uçuş yapmak gerektiğinde, drone pilotunun bu formla online bildirim yapması gerekecek ve FAA, uçuşun çevrede zarara neden olmayacağına kanaat getirirse, yönetmelik kurallarının dışında uçuşa izin verilecek. Örneğin 120 metre üzerinde uçuşlar yapılabilecek, drone kullanıcının görüş alanından çıkabilecek vs…

Özel mülk ve mahremiyet tartışması

Öte yandan Amazon ve Walmart gibi, akıllı drone’ları pilot olmaksızın kullanarak çok uzak mesafelere sipariş teslim etmek isteyen firmaların talepleri şimdilik bekliyor. FAA konu üzerinde çalışıyor ve araştırmaları sürüyor. Ticari drone’ların kullanımında bir diğer sorun da arazi sahiplerinin hak iddiasından kaynaklanıyor. Kentucky’de süren bir davada, bir arazi sahibi arazisinin dikey olarak havadaki izdüşümü üzerinde drone uçurulamayacağını iddia ederek açtığı dava, bir arazisinin ne kadar yukarısının mülk sahibine ait olabileceği tartışmasına şahitlik ediyor. Mahkemenin vereceği karara göre, ticari drone’ların bu yüksekliğin altına inmeden özel mülklerin üzerinde uçması mümkün olacak veya tamamen yasaklanacak çünkü mülk sahibinin iddiasına göre, ne kadar yüksekten uçarsa uçsunlar drone’lar kendisinin ve ailesinin mahremiyetini ihlal ediyor. Üzerindeki kameralar sayesinde, arazisinin üzerinde durup özel hayatlarını kayıt altına alabilen bu araçların arazisinin üzerinde uçmasının yasaklanması gerekiyor. ABD’de bu arazi sahibine hak verenlerin sayısı hiç de az değil. (techinside)

Drone yönetmeliği esnetiliyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000