21 Mart 2016, Pazartesi 08:49:33

Drone kaydında süre daralıyor

Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerini kayıt altına almak için verilen süre Mayıs başında sona eriyor.
  • drone'umu kaydettirmiyorum! uçurmaya devam ediyorum!!
  • haziranda kendi yaptigim drone yi ucurmaya baslayacagim. Sure mayista bitiyor. Nasil kaydettirecem. Temmuzdada ydisindan 2 kg lik UAV getirtiyorum. Mayista bitiyor sure ucuramayacakmiyim ?
  • Bu talimati tanimiyorum uymuyorum kayitta olmuyorum. Gelin yakalayin yakalayabiliyorsaniz

Türk hava sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerini kayıt altına almak için verilen süre Mayıs başında sona eriyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) 22 Şubat’ta yayımlanan İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin (SHT-İHA) Talimatı'na göre, İHA sahiplerinin en geç 1 Mayıs 2016 tarihine kadar, ait oldukları kategoriye göre internet tabanlı sistemine veya tescile kayıt yaptırmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayanlara yüklü miktarda para cezası uygulanacak.

Talimat kapsamında; azami kalkış ağırlığı 500 gram ile 25 kilo aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı ‘Kayıt Sistemi’ne kayıt edilmesi gerekiyor. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kilo ile 150 kilo aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kilo ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları zorunlu. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gramdan daha az olan İHA’lar ise bu talimat kapsamı dışında.

İHA KAYIT SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR

Türk Hava Sahası’nda ayrılmış hava sahalarında uçacak olan sivil İHA’ların operasyonlarını, sistemleri kullanacak olan kişilerin sahip olması gerekli nitelikleri, sistemlerin uçuşa elverişliliklerine dair hususlar ve operasyonlar sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan talimat kapsamında yapılacak kayıt sırasında istenen bilgilerle birlikte 3 adet fotoğraf talep ediliyor.

Kullanıcı sivil İHA aracını satmak veya hurdaya çıkartmak istediğinde forma satacağı kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını yazacak. Alıcının onaylaması ardından hava aracı, alıcı hesabına geçecek. Uzman kişi, kullanıcıyı inceleyecek ve onaylanması ardından kullanıcıya cihazı için bir plaka tahsis edilecek.

SHT-İHA talimatının son güncellemesi ise şöyle; “Azami kalkış ağırlığı 0,5 kilodan 25 kiloya kadar olan İHA sahiplerine online kayıt ve belirli şartlarda uçuş kolaylığı getirildi. AR-GE çalışması yapacak kişi ve kuruluşlara bazı gerekliliklerden muafiyet getirildi. Emniyet ve güvenlik konularında önlemler artırıldı. Yasak ve özel izin gerektiren bölgeler tanımlandı. Ticari faaliyet yapmak isteyen İHA sahipleri için gereklilikler anlaşılır hale getirildi. Ticari uçuşlarda emniyetin artırılması amacıyla İHA pilotlarının eğitim müfredatı belirlendi.”

ŞİKAYET VE İZİN

Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün aynı sistem üzerinden oluşturduğu; İHA’larla insan üzeri uçuş yapanlar, tehlikeli irtifada uçuş yapanlar ile izinsiz ticari çekim yapanların şikayet edilebildiği portal da hizmetine devam ediyor.

Yine yasak ve tehlikeli sahalarda uçuş yapmak için, uçuş izin için başvuruları da form ile SHGM’ye yapılabiliyor. (Haberler)

Drone kaydında süre daralıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

kayıt yok! ~ 8 yıl önce
drone'umu kaydettirmiyorum! uçurmaya devam ediyorum!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dapert ~ 8 yıl önce
haziranda kendi yaptigim drone yi ucurmaya baslayacagim. Sure mayista bitiyor. Nasil kaydettirecem. Temmuzdada ydisindan 2 kg lik UAV getirtiyorum. Mayista bitiyor sure ucuramayacakmiyim ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gonyalı ~ 8 yıl önce
ya sen bunlara bakma kurallar çerçevesinde uç gerisini boş ver
ilginç kafalar ~ 8 yıl önce
1 mayıs tarihi halihazırda sahip olunan dronelar için olmasın
gonyali. ~ 8 yıl önce
Bu talimati tanimiyorum uymuyorum kayitta olmuyorum. Gelin yakalayin yakalayabiliyorsaniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayfon uygulaması ~ 8 yıl önce
Katılıyorum. Daha trafikte herşey belli iken hiç bişi yapamayan devlet, havada uçan nerede olduğu belli olmayan kimin kullandığı belli olmayan drone mu yakalayacak?? Güldürmeyin..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000