24 Ekim 2009, Cumartesi 08:28:59

Domuz gribi ve havaalanları

Akşam Gazetesi yazarlarından Türe Özçelik, son günlerde etkisini iyiden iyiye hissettiren domuz gribini ve havaalanlarındaki durumu kaleme almış. İşte Özçelik'in o yazısı...

Amerika'da x-ray'den geçerken, o pis plastik kutulara ayakkabılarla birlikte koyulan kişisel eşyaların hangi birini yıkamak mümkün?

Domuz gribi için alınması gereken önlemler sıralanırken hiç kimse havaalanlarındaki güvenlik önlemlerinin bu hastalığın yayılmasındaki etkisinden söz etmiyor. Akıllara mı gelmiyor yoksa yolcuların uçuş güvenliğinin sağlanması, bir salgın hastalığın yayılmasına rağmen mi olmalı diye düşünülüyor aklım ermedi. Hele hele uyanık Amerikalıların bunu atlaması çok şaşırtıcı. Bu yaz, özellikle Amerika'nın iç ve dış hat terminallerinde aramalar sırasında kullanılan plastik kutuların domuz gribinin yayılmasında çok ciddi etken oluşturduğunu fark etmiş ve oradaki güvenlik görevlileriyle bunu paylaşmıştım. Aldığım yanıt ise 'Haklısınız ama kurallar böyle' olmuştu.

Özellikle Amerika'ya girişte ve iç uçuşlarda başınızdaki tokadan, saatinize kadar çıkartıyorsunuz. Ayakkabılar, botlar, atkılar, ceketler, telefon ve bilgisayar çantası bir plastik kutuya dolduruluyor. Hepsi birlikte x-ray cihazından geçiyor. Sonra onlar tek tek alınıp aceleyle giyiliyor. Telefon kulağa götürülüyor. Bilgisayar kucağa oturuyor. Atkı boyna sarılıyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen herkese, haydi güle güle.

Ben deli titiz olduğumdan ayakkabılarımla, telefonumu ve giysilerimi aynı kutuya koymamaya özen gösteriyorum. Ama benden önceki yolcular pis ayakkabılarını benim kutuma koyduysa, ki koyuyor, o kutudan aldığım telefonum da, bilgisayarım da, ceketimle saç tokam da potansiyel domuz gribi taşıyıcısı olmuyor mu? Oluyor elbette. Kapı kolundan, elektrik düğmesinden dahi eller vasıtasıyla alındığı belirtilen domuz gribi, ayakkabılarla aynı kutuya koyulması istenen gözlükten ve saatten bile eller vasıtasıyla alınmaz mı?

Havaalanlarında her yer domuz gribi uyarısı ile dolu. İstedikleri kadar her yeri afişlerle donatsınlar 'ellerinizi  sıklıkla yıkayın' diye uyarsınlar. Havaalanının ortasında, o hengamede, o pis plastik kutulara ayakkabılarla birlikte koyulan kişisel eşyaların hangi birini yıkamak mümkün?

Bakalım bu uygulamanın ciddi bir tehlike oluşturduğu ne zaman fark edilip önlem alınacak göreceğiz.

Türe ÖZÇELİK
AKŞAM

Domuz gribi ve havaalanları

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000