12 Haziran 2009, Cuma 08:06:09

Domuz gribi alarm seviyesi tavan yaptı!

Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribi alarmının en yüksek seviye olan 6'ya çıkarıldığını açıkladı.

DSÖ'nün, hastalığa yol açan H1N1 virüsü vaka sayısında dünya genelindeki  artış nedeniyle, 41 yıl aradan sonra ilk kez grip salgını ilan etmesi  bekleniyordu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, insanların, salgın alarmına geçileceği düşüncesiyle, aşırı paniğe kapılmalarını istemediklerini belirtti. Fukuda, duruma karşı koymak için dünyayı  hazırlamaları gerektiğini ve ülkelerin önlemlerini, hastalığın tehlike düzeyine  göre ayarlayıp buna uygun şekilde karşı koyacaklarına güvenmek istediklerini söyledi.

İsviçre'nin başkenti Cenevre'deki DSÖ Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen kuruluşun genel müdürü Margaret Chan ise, virüsün alarm seviyesinin en yüksek değer olan 6'ya çıkarıldığını söyledi. Chan, bilimsel kriterlerin bunu gösterdiğini belirterek, "Bu yüzden H1N1 virüsünün alarm seviyesini 5'ten 6'ya çıkarmaya karar verdim" dedi.

Chan, alarm seviyesinin 6'ya yükseltilmesine rağmen uluslararası seyahatlere ve sınırların kapatılmasına ilişkin bir kısıtlama getirilmesine gerek olmadığını da belirtti. 6. alarm seviyesi 'küresel salgın' anlamına geliyor.

DSÖ, domuz gribinden ölenlerin sayısının 140'a, vaka sayısınınsa 73  ülkede 26 bin 563'e yükseldiğini bildirmişti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, domuz gribi salgınıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) alarm durumunu evre 6'ya geçirmesine ilişkin olarak, "Gelişmelere göre ek önlemler alınarak yürürlüğe konulacaktır. Ancak Türkiye evre 6 konumunda değildir" dedi.

DSÖ'nün 'domuz gribi salgını' ile ilgili alarm durumunu en yüksek seviye olan 6'ya çıkarmasının ardından Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Buzgan, Türkiye'deki son durum ve yaşanan gelişmelere ilişkin bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün domuz gribi salgınında evre 6'ya geçildiğini açıkladığını hatırlatan Buzgan, evre 6'nin kıtalararası bir salgını ifade ettiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün daha önceki salgınlarla mukayese edildiğinde salgının yayılım özelliklerini ve hastalık şiddeti açısından orta düzey olarak nitelediğini ifade eden Buzgan, seyahat kısıtlaması ve sınırların kapatılması gibi önlemlerin önerilmediğini kaydetti.

"Gelişmelere göre ek tedbirler alınacak"

Türkiye'de 13 domuz gribi vakasının tespit edildiğini belirten Buzgan, bu vakaların tamamının yurtdışından geldiğini bildirdi. Yazgan, Türkiye'de hastalığın bulaşma durumunun olmadığını ve bunun da son derece sevindirici olduğunu söyledi. "Gelişmelere göre ek önlemler alınarak yürürlüğe konulacaktır" diyen Buzgan, "Ülkemize giren vakaları saptamak, bu kişilerden diğer kişilerde bulaşmasını önlemek, yerli vaka olup olmadığını tespit çalışmaları aktif olarak sürdürülmektedir" dedi.

Buzgan, okulların tatil olması ve spor karşılaşmalarının büyük oranda bitmesinin de hastalığın yayılması gibi bir durumun önüne geçmesi açısından avantaj olduğunu kaydetti. Hastalığa karşı gerekli tüm önlemlerin alındığını, hastalık hakkında da kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirten Buzgan, bu konuda ellerin sık sık yıkanması, öksürme ve aksırma durumlarında tek kullanımlık mendil kullanılıp bunun hemen çöpe atılmasının en önemli noktalar olduğunu kaydetti. Buzgan, dünyadaki ve Türkiye'deki
gelişmeleri 24 esaslı olarak takip ettiklerini söyledi.

"Hac konusunda gelişmelere göre karar verilecek"

Mevcut önlemler ve yaşanabilecek olası kötü senaryolara ilişkin bir soru üzerine Buzgan, şunları kaydetti:

"Sevindirici olan yerli vaka olmamasıdır. Kimseye bulaşmaması çok sevindirici. Önlemler olarak, şu aşamada seyahat kısıtlaması yok ama zorunlu olmadıkça dış seyahatler ertelenmeli. İyi bir hasta takip sistemimiz var. Laboratuvarlarımız da gerekli donanıma sahip. Ülkemizde vaka sayıları artarsa il ve ilçe, gerekirse ülke genelinde ek tedbirleri uygularız."

Bir soru üzerine "hac ibadetinin ertelenmesi" ile ilgili karar vermek için henüz erken olduğunu söyleyen Buzgan, "Gelişmeleri izliyoruz. Duruma göre karar veririz" dedi.

"Türkiye'deki vaka sayısı 13'e yükseldi"

DSÖ'nün konunun dünyayı ilgilendiren bir durum olduğu için evre 6'ya geçtiğini ifade eden Buzgan, Türkiye'nin şu an için evre 6'ya geçmesini gerektirecek bir durumu olmadığını söyledi. Türkiye'deki vaka sayısının 13'e yükselmesine ilişkin bir soruya Buzgan, "Bugün, ABD'den gelen bir yolcuda tespit edildi" yanıtını verdi.

Buzgan, vaka sayısında artış olması durumunda evre 5b'ye geçileceğini kaydetti. Buzgan, gribe karşı aşı geliştirme çalışmalarının üretici firmalar tarafından devam ettiğini ve 3-4 aylık bir sürenin ardından kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Domuz gribi alarm seviyesi tavan yaptı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000