22 Mayıs 2009, Cuma 08:11:06

Diyarbakırlı öğrencilerden uçak projesi

Diyarbakır Meslek Yüksekokulu öğrencileri güneş enerjisi kullanan uçak projesi geliştirdi.
  • aman gözünüzü seveyim. bu tarz projelerden sakın havayolu şirketlerinin ve bakanlığın haberi olmazın. neme lazım, uçak sparişlerini durdururlar, yeni personel yetiştirmek icab eder... sonra çok günaha girersiniz. sizlere tüm içtenliğimle başarılar dilerim... geleceğimizin mimarları.
  • daha önceki haberlerde bir haber görmüştüm güneş enrjisiyle çalışan uçak adam dünya turu atcakmış uçağın adıda SOLARIMPULSE o habere bir yorum eklemiştim.Neden türkler yapamıyor diye bir yorum yazmışdım ve o yorumumu boşa yazdığımı anladım çok güzel bir proje bu TAI nin geliştirceği türk malı HÜR KUŞ uçağınada aslında güneş paneli yerleştirilebilir.
  • ogrencıler dıyarbakırlıya benzemıyor
  • ya bu satilan uzaktan kumandali ucaklardan olmasin yada ucursunlar bide oyle gorelim...
  • şimdi bunu yapan arkadaşlar diyarbakırlı değilde herhangi bir batı şehrinden olsa idi burda en az 5 sayfa yorum olurdu. tebrikler arkadaşlar...

Bölgenin güneş enerjisi açısından zengin olmasına rağmen henüz bu enerjiden yeterli oranda faydalanamadığını belirten Diyarbakır Meslek Yüksekokulu Endüstriyel Elektronik Bölüm Başkanı Dr. Abdullah Toprak, güneş enerjisinin bol olmasının akademik olarak bu enerjiyle çalışan sistemleri geliştirmelerini gerekli kıldığını belirtti.

Bölüm olarak daha önce güneş enerjisi kullanan led aydınlatma sitemi, otomatik sulama sistemleri gibi projeleri başarıyla gerçekleştirdikten sonra bu yıl öğrencilerin bitirme projesi olarak güneş enerjisi kullanan uçak projesini geliştirdiklerini kaydeden Toprak, "Hazırlamış olduğumuz model uçağın kanatlarına güneş enerjisi panellerini yerleştirip bu enerji ile uçağın motorunun çalıştırılması ve aynı zamanda uçağın kontrol mekanizmasının ve görüntüleme aygıtlarının da bu enerjiyle beslenmesi amaçlanmıştır. Uçakta kullanılan 1100 devirli step motoru beslemek üzere bir akü sistemi akü şarj ünitesi ve gerekli servo motorlar kullanılarak sistem aktif olarak çalışır hale getirilmiştir. Sisteme bağlanacak RF kameralar ile uçak havadayken gerekli görüntüler kablosuz olarak izlenebilecektir. Video kamera, termal kamera ve infrared kamera olmak üzere 3 adet kamera yerleştirilmesi planlanmaktadır. Böylece gece, gündüz ve her türlü hava koşullarında istenilen görüntülerin alınması sağlanabilir. İleri görüntü işleme teknikleri ile desen tanıma teknolojisi geliştirilerek nesnelerin otomatik tanımlanması ve gerekli otomatik izleme sistemleri geliştirilebilir" dedi.

İleriki aşamalarda kanat yüzeyi arttırılarak daha çok güneş pillerinin yerleştirilmesinin sağlanabilineceğini aktaran Toprak, böylece uçağın havada kalış süresinin arttırılabileceğini, gündüz güneş enerjisi ile gece şarj olan akü ile beslenerek havada kalabileceğini söyledi.


Uçak

Diyarbakırlı öğrencilerden uçak projesi

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
aman gözünüzü seveyim. bu tarz projelerden sakın havayolu şirketlerinin ve bakanlığın haberi olmazın. neme lazım, uçak sparişlerini durdururlar, yeni personel yetiştirmek icab eder... sonra çok günaha girersiniz. sizlere tüm içtenliğimle başarılar dilerim... geleceğimizin mimarları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
daha önceki haberlerde bir haber görmüştüm güneş enrjisiyle çalışan uçak adam dünya turu atcakmış uçağın adıda SOLARIMPULSE o habere bir yorum eklemiştim.Neden türkler yapamıyor diye bir yorum yazmışdım ve o yorumumu boşa yazdığımı anladım çok güzel bir proje bu TAI nin geliştirceği türk malı HÜR KUŞ uçağınada aslında güneş paneli yerleştirilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ogrencıler dıyarbakırlıya benzemıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ya bu satilan uzaktan kumandali ucaklardan olmasin yada ucursunlar bide oyle gorelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
şimdi bunu yapan arkadaşlar diyarbakırlı değilde herhangi bir batı şehrinden olsa idi burda en az 5 sayfa yorum olurdu. tebrikler arkadaşlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000