06 Mart 2013, Çarşamba 15:20:53

DİYARBAKIR'DA MANİA KRİZİ SÜRÜYOR

Diyarbakır'da "Mania hattını" (Uçuş güvenliğini) ihlal eden 21 katlı 2 binayla ilgili sorun, sonuçlanan davalara rağmen çözüme kavuşmadı.
  • Thy de bu kafa varken hicbiseyi duzeltemez..globally fossss
  • İşin kolayı var... Avukatın dediği gibi istimlak edersiniz madem projenin ruhsatı var bina sahiplerini mağdur etmek olmaz. Sonra istimlak bedellerini ruhsatı veren belediye yöneticilerinden tahsil ederseniz bir daha kimse böyle abuk subuk işler yapmaz...
  • Bravo valla bina eskimiş bile hala çözüm bulunamamış.. Bu binaları yaparken akılları nerdeydi... Bina yapılmış bitmiş aradan 15 sene geçmiş çözüm arıyorlar.. şaka gibi memleketiz vallahi...
  • belediye ne anlar maniadan? Vermis ruhsati. Hem sehir icinde mania kriterlerinin dogru oldugu ne belli? Belki iyi arastirsalar bir duzine binada bu problem vardir.
  • iniş için farklı bi güzergah kullanılıyor,bu bahsettikleri kalkışlarda kullanılıyor

Merkez Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi'nde Polat İnşaat A.Ş. tarafından 15 yıl önce yapımına başlanan ve 2003 yılında kaba inşaatı tamamlanan 21 katlı 2 binanın "mania hattını" ihlal etmesi nedeniyle başlayan sıkıntı, bir türlü çözülemiyor. 63 metre yüksekliğindeki 2 yapı, 34.90 metre yüksekliğinde olan mania hattı kriterini ihlal ederken, bu yapılar, Diyarbakır Havalimanı'ndan her gün çok sayıda askeri ve sivil uçuşun yapılması dolayısıyla can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

Vali Mustafa Toprak, AA muhabirine mania hattını ihlal eden 21 katlı 2 binanın uçuş güvenliği açısından büyük tehdit oluşturduğunu ifade ederek, "Uçuş alanının ortasındaki iki bina büyük tehlike oluşturuyor. Belediyenin acilen sorunu çözmesi lazım. Allah korusun bir kaza durumunda hiç bir belediye bunun altından kalkamaz" dedi.

-"Belediyenin görevi"-

Kayapınar Kaymakamı Hüsnü Cemal Kansız ise mania hattını ihlal eden binaların yıkımı ile ilgili 10 yıl içinde açılan 7-8 davaya rağmen sorunun çözülemediğini söyledi.

Sorunun 15 yıl önce binaya belediyenin ruhsat vermesiyle başladığını dile getiren Kansız, şöyle dedi:

"Uzun yıllar süren 7-8 dava açıldı. Bir süre önce bir mahkemeden, yapıların mania hattını ihlal eden kısmının yıkılması yönünde karar çıktı. Daha sonra Danıştay, bu kararın bozulmasını kararlaştırdı. Böylece en başa dönülmüş oldu. Bu sorunu çözmek belediyenin görevi. İlgili tarafların mağdur olmaması için pratik çalışmak gerekiyor. O yönde girişimlerimiz var. Taraflara, hukuki sürecin yanında uzlaşma sürecini de öneriyoruz. Belediyenin çözüm için zorlaması lazım. Bu durum büyük önem taşıyor. Çünkü bu konu vicdani ve hukuki sorumluluk kaldırmaz."

-"Sorunun çözümünden yanayız"-

Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Avcı ise, yaklaşık 15 yıl önce dönemin belde belediye yönetimi tarafından bu 2 binaya ruhsat verildiğini anımsatarak, daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'nın konuyu yargıya taşıdığını söyledi.

Bugüne kadar konuyla ilgili 8 ayrı davanın açıldığını, bu davaların birinde binaların mania hattını ihlal eden kısmının yıkılarak 34.50 metre yüksekliğine indirilmesi yönünde karar verdiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Yargı kararı üzerine binanın 34.50 metreye inmesi için araştırma yaptık. Ancak bina tünel kalıp sistemiyle inşa edildiği için tıraş sistemiyle yıkılması gerekiyordu. Biz de bu teknik imkana sahip olmadığımız için İl Özel İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden yardım talep ettik. Ancak onlar da bu teknik imkanlara sahip olmadıklarını belirterek, talebimizi karşılayamayacaklarını bildirdiler. Bunun üzerine açık ihale açtık. Ancak ihaleye Diyarbakır'dan katılan firma olmadı. Bunun üzerine bu yıkımı yapabilecek teknik imkana sahip olan Ankara ve İstanbul'daki firmalara teklif usulüyle ihale yöntemine gittik. Yine de hiç bir firma katılmadı. Bu nedenle yıkımı gerçekleştiremedik.

Belediye olarak biz bu sorunun çözümünden yanayız. Bu konuda valilik, kaymakamlık ve 2. Taktik Havva Kuvveti temsilcilerinin katıldığı toplantılar yapıldı. Koşullar ve imkanlar sağlanabilirse belediyemizin katkısıyla bu işi çözebiliriz. Sadece belediyenin koşullarıyla, teknik donanımıyla bu yapıyı yıkma şansımız yok. Uçuş güvenliği açısından mania kriterini ihlal eden kısmın yıkılması gerekiyor. Bu arada konuyla ilgili devam eden bir dava daha var."

-"İstimlak yapılarak sorun çözülebilir"-

Polat İnşaat A.Ş'nin Avukatı Sedat Boynuk ise 1998 yılında Kayapınar Belediyesi'nden alınan ruhsatla 2 binanın yapımına başlandığını belirterek, ruhsatın 21 kat için alındığını söyledi.

Belediyenin ruhsatın iptali için çok sayıda dava açtığını bu davaların hepsini kazandıklarını kaydeden Boynuk, "En son Danıştay 6. Dairesi ruhsatı iptal etti. Bunun üzerine biz de karar düzeltme talebinde bulunduk. Danıştay Üst Kurulu lehimize karar verdi. Bina ruhsatının iptali ve yıkım ile ilgili açılan davaların tümünü kazandık. Binaların yasa dışı bir özelliği yok. Biz sorunun çözümünden yanayız. 2 bina istimlak edilerek sorun çözülebilir" dedi.

DİYARBAKIR'DA MANİA KRİZİ SÜRÜYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

dc3 ~ 11 yıl önce
Thy de bu kafa varken hicbiseyi duzeltemez..globally fossss

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çözüm kolay ~ 11 yıl önce
İşin kolayı var... Avukatın dediği gibi istimlak edersiniz madem projenin ruhsatı var bina sahiplerini mağdur etmek olmaz. Sonra istimlak bedellerini ruhsatı veren belediye yöneticilerinden tahsil ederseniz bir daha kimse böyle abuk subuk işler yapmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acayip ~ 11 yıl önce
Bravo valla bina eskimiş bile hala çözüm bulunamamış.. Bu binaları yaparken akılları nerdeydi... Bina yapılmış bitmiş aradan 15 sene geçmiş çözüm arıyorlar.. şaka gibi memleketiz vallahi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
belediye ~ 11 yıl önce
belediye ne anlar maniadan? Vermis ruhsati. Hem sehir icinde mania kriterlerinin dogru oldugu ne belli? Belki iyi arastirsalar bir duzine binada bu problem vardir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ziya tarkan kozan ~ 11 yıl önce
belediye ruhsati verirken imar planlamasina gore ruhsat vermesi lazim, mania zaten bu hesaplamanin icinde... bu sorun bircok ilde, ilcede var. belediyecilik sorumlulugu olmayinca daha cok duyariz boyle haberleri.
Bilirler, bilirler ~ 11 yıl önce
Belediyenin imar planında bu manialar bulunur. Tüm parsellerde müsade alınacak makamlar belirtilir. Buradaki müsaadenin belediye tarafından verilmemesi; inşaat başladığında mania kriterlerinin ihlal edileceğinden şüphelenildiğinde 8nci Üs tarafından derhal müdahale edilerek inşaatın durdurulması gerekirdi. Ancak, muhtemelen belediye MANİA OLSUN DİYE bu binalara müsade verdi. Hadi bu sivi binalar, ADANA'daki EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ binasına ne diyeceksiniz?
semih ~ 11 yıl önce
iniş için farklı bi güzergah kullanılıyor,bu bahsettikleri kalkışlarda kullanılıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
msfr. ~ 11 yıl önce
mecburi bir duruma geliyor artık farklı güzergah kullanmaları.kendimi bildim bileli o binaları kaba inşaat halinde görüyorum. yazık gerçekten,gereken tedbirler alınmalı. belediye elinden geleni yapmalı yok efendim imkan yok güç yok ne olursa olsun halletmeli. imara gelince izin var ama ...
Semih'e ~ 11 yıl önce
Bunu şaka olsun diye mi yazdın acaba? Sen sağ ayakkabını sağ kaldırımda, sol ayakkabını sol kaldırımın duvarına koyup bağlayanlardanmısın acaba?
semih ~ 11 yıl önce
yaklaşık 8 9 yıldır,diyarbakırdan uçarım ve evim havalimanını görecebilecek bir yerdedir.bunca yıl uçakların dediğim güzergahları kullandığını gördüm ama bu demek değildir ki orda ki binalar engel teşkil etmez

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000