20 Eylül 2009, Pazar 07:27:06

"Direkt uçuş davasını mutlaka kazanacağız"

Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Londra’ya gelen Mehmet Ali Talat, Britanya başkentinde uçaktan iner inmez, KKTC için hayati önem taşıyan “Orams” ve “Direkt Uçuş” davalarıyla ilgili hukukçularla görüşerek, konu hakkında detaylı bilgi aldı.

Havaalanında Londra Temsilcisi Kemal Köprülü ve temsilcilik görevlilerince karşılanan Talat, Washington’a geçmeden bu görüşmeler için geldiği Britanya’da, konuyla ilgili avukatlarla yaptığı toplantılardan “olumlu” ayrıldığını söyledi. Talat, ayağının tozuyla yaptığı görüşmelerde KKTC açısından devam eden bu iki önemli sürece konu olan davaların doğrudan kendi davaları olmadığını, ancak onlara destek olduklarını vurguladı. Direkt uçuş davasının kaybedilmeyeceğini düşündüklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, bunun KKTC’ye uçmak isteyen herkes ve İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin sorunu olduğunu belirtti. Her iki konuda da olumlu ayrıldıklarını kaydeden Talat, Orams konusunda beklentisinin, alt mahkemede olduğu gibi bu davanın kazanılması, direkt uçuşta ise İstinaf Mahkemesi’ne izin duruşması beklendiklerini ve “Temyiz”de kazanmayı beklediklerini kaydetti.

Resmen davet edilmişti
İngiltere’ye eski başbakan Tony Blair döneminde resmen davet edildiğini ancak Kıbrıs’taki programını erteleyemediği için bunu yerine getiremediğini kaydeden Talat, “Benim böyle bir davet için talebim olmadı. Önceden ipuçları üzerine gidilerek bu davetler yapılabiliyor. Önceden bunu bilirsiniz. Öyle bir hava oluşmayınca istemezsiniz” diyerek, böyle bir ortamın bulunmadığını belirterek cevap verdi.

Zamanlama rastlantı mı?
Kaldığı otelde Türk basın temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Talat, “her iki davanın da aynı zamanda olmasının rastlantı olup olmadığıyla” ilgili olarak da, “Evet. İlginç bir soru” diyen Cumhurbaşkanı, “Ben hep bir rastlantı olarak gördüm. İkisi de Kasım ayında olacak. İlginç bir rastlantı” yanıtını verdi.

“Oy hakkında hayalci olmayalım”

Cumhurbaşkanı şöyle dedi; “Bu konuda mesajımı verdim. Gerçekçi olmak lazım. Hayal peşinde koşmamak gerekir. Kıbrıs’ta yaşayan, daimi ikameti Kıbrıs’ta olan Kıbrıslı Türklerin, siyasi haklarını tam olarak kullanmalarını istiyoruz. Yani temsilci olarak, mecliste oy hakkı olmadan, yani milletvekili seçilmeden temsil edilebilirler. Bu temsilci bir sivil toplum örgütü düzeyinde yapılacak seçimle belirlenebilir. Tüm bunların tartışılması gerekir. Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sayısı, Kuzey’dekilerden fazla. Bu çok önemli. Tümünün oy kullanarak, siyasi yapıyı değiştirmesi doğru ve haklı değil. Talepler gerçekçi olmalıdır. Burada yaşayan soydaşlarımızın sorunlarını aktarabilmek için meclis düzeyinde veya başka düzeylerde temsilci bulundurulması mantıklıdır.”

Kasımda yine Londra’da
İngiltere’ye Kasım ayında eşi Oya Talat ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın yıllık balosuna katılmak üzere yeniden geleceğini açıklayan Cumhurbaşkanı, Washington ve New York’da kongre üyeleri ve bir dizi dışişleri bakanıyla görüşeceğini kaydetti. Bir soru üzerine resmen tanınmayışlarının ikili görüşmeleri etkilemediğini, ancak Kıbrıs Türklerinin eşitliğini zedelediğini kaydeden Talat, müzakerelerin uzamasının birleşme ve çözümün aleyhine işlediğini, davaların çözüm aleyhine çalıştığını, bu müzakerelerin son şans olduğunu, 2009 sonu veya 2010’da referandum hedeflediklerini yineledi.
Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin yıllarca uluslararası toplumun ilgisini istedikten sonra, Annan Planı sonrası ciddi bir politika değişikliğine gittiklerini şimdi yabancıların karışmamasını istediklerini kaydetti.

Öğretmensiz bırakılamazlar

Önceki gün STAR KIBRIS’ın manşetten verdiği, iki hafta önce ders yılına başlayan ancak öğretmen sıkıntısı çekilen Londra’daki Türk Dili ve Kültürü Okulları’na ilişkin sorumuz karşısında, konudan bilgisi bulunmadığını belirten Talat, “ Eskiden Milli Eğitim Bakanıydım. Bu konular ihmale gelmez. İngiltere’deki çocuklarımızın kendi dil, kültürümüzü bu okullar kanalıyla verebiliriz. Onların KKTC’ye kesin dönüş yapması veya gelmesi arzumuzdur. Bu gerçekleşecekse eğitim vermeliyiz. İngiltere’deki Türk Dili okullarımız öğretmensiz bırakılmamalıdır. Konuyu, adaya döner dönmez Milli Eğitim Bakanımızın dikkatine sunacağım” dedi.

Kuran kursları
Kuran kursları konusunun yaz tatili sırasında değil, ders yılında, okul müfredatına uygun, laik, Atatürkçü çizgide din dersi verilmesine de vurgu yapan Cumhurbaşkanı, bugün Londra’dan ayrılarak Washington’a geçti.

Rum Yönetimi Dimitris Hristofyas da bugün Kıbrıslılar Merkezi’nin 30.’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle Londra’ya geliyor..

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ile Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da Londra’dalar. Dışişleri Bakanı Özgürgün, bugün Londra’daki Türk sivil toplum temsilci ve yöneticileriyle görüşerek, sorunlarını dinleyecek. Toplantıya Taçoy’un da katılması bekleniyor.

Star Kıbrıs

"Direkt uçuş davasını mutlaka kazanacağız"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000