02 Aralık 2017, Cumartesi 12:55:36

DHMİ'nin Çare sistemi devrede

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, yerli ve milli Ar-Ge projeleri arasında yer alan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) projesinin 10 ilde kullanılmaya başlandığını açıkladı.
  • Aranilan sart iyi ingilizce ve uni mezunu olmak. Bu sartlari karsilasaydim zaten 2300e kani 5 para etmez sef musvettelerinin agiz kokusunu cekmezdim !
  • DHMİ'nin pazarlanacak çok ürünü var!
  • Ayni seyrüsefer cihazının zayıf akım işlerinin kurulum,bakım-onarım,test ve ölçumlerini yapan elektronik personeliyle aynı seyrüsefer cihazının kuvvetli akım işlerinin kurulum,bakım-onarım,test ve ölçumlerini yapan elektrik personelinin tazminatı eşit olmalıdır. Tek CARE budur.
  • bir oyun vardı call of duty 2 diye çok severek oynardım. o kadar gelişti ki pc ekranları kaldırmayacak düzeye geldi grafik ve diğer özellikleri yüzünden. demek istediğim bir şeyin talebi olmazsa arzında bir değişiklik olmaz. geliştirebilmemiz için çok zaman var ama bir yerden de başlamak lazım
  • Yerli yazilimmis hepsi hikaye.sadece ucak ismi surat seviye var.çok gürültülü calisan modemi.buna ne kadar para ödendi bilmem ama çinden alabileceginiz 5 cm buyuklugunde internetin oldugu sessiz her yerde kullanilabilecek ve fiyati sadece 50 tl olan bi cihâz ile ucaktaki butun bilgileri gorebiliyosunuz.pilotun girdigi seviyeyi bile.hatta en onemlisi radarin gormedigi alcak seviye VFR lar dahil.
  • Ekranını sistemini bilmem etmem. Yorum yapmam da doğru olmaz. Kontrolör arkadaşlar iyisini bilir. Nasıldır bu yeni sistem, size bize faydası olur mu?
  • Acilen ACARS ,CPDLC haberleşme sistemi aktif edilmelidir.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, yerli ve milli Ar-Ge projeleri arasında yer alan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) projesinin 10 ilde kullanılmaya başlandığını açıkladı. Yerli yazılımla büyük tasarruf sağlayan proje toplam 35 havalimanında hayata geçirilecek.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, yerli ve milli imkanlarla üretilerek bir süre önce Anadolu’daki bazı havalimanlarında kurulumuna başlanan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) projesinde gelinen aşamaya ilişkin bilgiler verdi. Ocak, sistemin hali hazırda kurulumu tamamlanan 10 havalimanında faal olarak çalıştığını kaydetti.

Radar verisini yerli yazılımla ekrana aktarıyor

Sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada ÇARE sistemimin işlevine ilişkin bilgileri aktaran Funda Ocak, "Yerli ve Milli Ar-Ge projelerimiz arasında yer alan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE)’nin havalimanlarına kurulumu hızlı bir şekilde devam ediyor. ÇARE Sistemi, Mevcut radarlardan gelen uçuş verilerinin ATC Sistemlerinde işlenmesi sonucunda ortaya çıkan nihai radar verisini tamamen yerli bir yazılım ile ekran üzerine iz bilgisi şeklinde aktaran bir sistem" ifadelerini kullandı.

Milli imkanlarla üretilerek tasarruf sağlandı

Çok Amaçlı Radar Ekranı projesinin hayata geçirilmesiyle yurt dışı kaynaklı olarak alınan sistemlerden tasarruf sağlandığına dikkat çeken Ocak, "Ekran üzerine aktarılan trafik verisi üzerinden kule kontrolörleri uçakların son yaklaşmalarını güvenli şekilde gerçekleştiriyor. Dış alımlarla yüksek meblağlar ödenerek temin edilen benzer sistemlerin yerine devreye alınan bu yerli yazılımla çok büyük miktarda tasarruf sağlandı" vurgusunu yaptı.

25 havalimanına daha ÇARE sistemi kurulacak

Toplamda 35 havalimanına kurulumu öngörülen proje kapsamında yapımı tamamlanan 10 havalimanında ÇARE sistemi çalışmaya başladı. Sistemin devreye alındığı illeri de sıralayan Funda Ocak, "Antalya Gazipaşa, Diyarbakır, Isparta Süleyman Demirel, Kahramanmaraş, Kastamonu, Nevşehir Kapadokya, Sinop, Sivas Nuri Demirağ, Şanlıurfa GAP ve Uşak Havalimanı’na kurulan sistem faal olarak çalışıyor. Kısa bir süre içinde 25 Havalimanımıza daha ÇARE’nin kurulumu tamamlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

DHMİ'nin Çare sistemi devrede

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Uni mezunu ~ 6 yıl önce
Aranilan sart iyi ingilizce ve uni mezunu olmak. Bu sartlari karsilasaydim zaten 2300e kani 5 para etmez sef musvettelerinin agiz kokusunu cekmezdim !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pazarlama ~ 6 yıl önce
DHMİ'nin pazarlanacak çok ürünü var!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek ÇARE miz eşit işe eşit ücret ~ 6 yıl önce
Ayni seyrüsefer cihazının zayıf akım işlerinin kurulum,bakım-onarım,test ve ölçumlerini yapan elektronik personeliyle aynı seyrüsefer cihazının kuvvetli akım işlerinin kurulum,bakım-onarım,test ve ölçumlerini yapan elektrik personelinin tazminatı eşit olmalıdır. Tek CARE budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çare ~ 6 yıl önce
Bu yazıyı her yerde görür olduk.Aynı cihazın kuvvetli akım işleri ne demek.Elektronik ve Elektrik birimlerinin yaptığı işler net bir çizgiyle ayrılmış.Elektrik birimi neden Elektronik birimi ile birleşmeye çalışıyor anlamıyorum.Fakat bu demek değil ki Elektrik birimi Yaklaşma hizmeti vermiyor.PAPI leryaklaşma hizmeti veriyor.Elektrik birimi de kendi lisansını alabilir.
RADAR ~ 6 yıl önce
bir oyun vardı call of duty 2 diye çok severek oynardım. o kadar gelişti ki pc ekranları kaldırmayacak düzeye geldi grafik ve diğer özellikleri yüzünden. demek istediğim bir şeyin talebi olmazsa arzında bir değişiklik olmaz. geliştirebilmemiz için çok zaman var ama bir yerden de başlamak lazım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çare ~ 6 yıl önce
Yerli yazilimmis hepsi hikaye.sadece ucak ismi surat seviye var.çok gürültülü calisan modemi.buna ne kadar para ödendi bilmem ama çinden alabileceginiz 5 cm buyuklugunde internetin oldugu sessiz her yerde kullanilabilecek ve fiyati sadece 50 tl olan bi cihâz ile ucaktaki butun bilgileri gorebiliyosunuz.pilotun girdigi seviyeyi bile.hatta en onemlisi radarin gormedigi alcak seviye VFR lar dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merak ~ 6 yıl önce
Neymiş bu mucize cihaz bizimle de paylaşır mısın?
A320 Cpt ~ 6 yıl önce
Ekranını sistemini bilmem etmem. Yorum yapmam da doğru olmaz. Kontrolör arkadaşlar iyisini bilir. Nasıldır bu yeni sistem, size bize faydası olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Care ~ 6 yıl önce
Hocam Laf olsun diye yapilmis meydanlara kurulmus bir sistem.smartta hergun radar gitmesi frekans gitmesi varken.Bunlarla havacilik sektoru kandiriliyor.
Wut ~ 6 yıl önce
Hayırlısı hocam. Geçene kadar yenisi çıkar yine legacy system konumuna düşer bizimkisi)))
A320 Cpt ~ 6 yıl önce
Teşekkürler cevaplarınız için
Sıkıntı yok ~ 6 yıl önce
Arapmış eleman, helal sertifikalıdır o mallar. Hemen velveleye vermeyin
Le Kaptan ~ 6 yıl önce
Acilen ACARS ,CPDLC haberleşme sistemi aktif edilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CPDLC ~ 6 yıl önce
CPDLC güzel ama sıkıntılar var hala. VHF üzerinden iletimde bazi uygulamalarda ATC mesajlarının 5 dk. ya kadar varan surelerde gecikmeli ulaştığı tespit edilmiş.Uydu gibi alternatif iletim hatları araştırılmalı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000