06 Mayıs 2016, Cuma 18:52:16

DHMİ ve SHGM uçuş okullarıyla görüştü

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldrım ve ve SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, uçuş okulu yöneticileri ile IFTE fuarındaki çalıştayda bir araya geldi.
  • Uçuş okulları ortalama 2-3 ton uçak kullanırlar. DHMİ hangarda konaklama ücreti hiç almaz. Apronda ise; trafiği yoğun havalimanlarında 24 saat için 3x1,25=3,75 TL konaklama ücreti, 3x0,90= 2,70 TL konma ve 5.-TL yaklaşma ücreti alınır. Trafiği yoğun olmayan havalimanlarında 3x0,60= 1,80 TL konaklama, 3x0,45= 1,35 TL konma ve 5.-TL yaklaşma ücreti uçuş okullarına konmada % 75 indirim (1,35 % 25= 0,33 Krş), konaklamada % 50 indirim (0,90 Krş) yapılır. Touch and go yapılmasından ücret alınmaz. Hizmetten faydalananın, karşılığını ödemesi temel prensip olmasına rağmen, DHMİ uçuş okullarından son derece düşük sembolik ücretler alıyor. Bu durum 4736 sayılı Kanuna aykırılık teşkil ediyor. Vatandaşın sırtına dolaylı vergi olarak yansıyan bu durumun düzeltilmesi, havalimanlarını kullananlardan en az maliyetin alınması önem arz etmektedir.
  • Kesinlikle devletin aldıgı paralar artirilmali. Ucuş okulları trilyonlarca kâr ederken elektriginden personelinden apronundan herseyinden faydalandikları havalimanları trilyonlarca zarar ediyor. 1930 yılında pilot açığı varmış teşvik vermişler. Yıl olmuş 2016 hala teşvik,indirim peşindeler. Bu ülkede asgari ücretli bile vergisini öderken kusura bakmasınlar uçuş okullarıda devlete gerektiği kadar para vermeliler.
  • Hezarfen ucretler tek motorlu aylik apronda konaklama 1000 tl,hangarda konaklama 1450 tl,konma 50 tl,plan 20 tl,ctr ve trainin area egitim 350 tl,yikama dis temizlik 350 tl,kamera cekim aprona gecis 150 tl,meydan saati uzatma 500 tl,esya dolabi bulundurma 150 tl begenmeyen hezarfene gitsin,5 tl nin hesabini yapmasin.
  • Bu kadar aç gozluluk olmaz,dhmi nin sembolik aldigi rakamlari bile cok goruyorlar,zaten devlete full zararsiniz,devlet daha ne yapsin,neredeyse size ozel apron yapiliyo,geceleri ucus icin koca limanin isiklari aciliyo,parklama ucreti yok,inis kalkis 50kr,gidin hezarfenede gorun yaklasma,parklama vb.diger hizmetleri,isyeyen hezarfen ucret tarifesini okusun.neymis pilot ihtiyaciymis,hadi ordan,pilot olamiyacak insanlari bile kursa al sirf parasi icin....
  • Arkadaslar,sizlere tavsiyem THY akademisine giremiosaniz bu ise el atmayin,haa tabiki birde baska sirketlerde dayin baban akraban yoksa.Ben sunu dusundum,havaciliga olan askimi paylasacam nasilmi? bu yil Insallah F/I ratinigimi alicam birde DA20 ikinci el,sonrada sadece kar degil giderimi karsilayacak sekilde donderirsem super olur,en azindan o ucus okullarina bir kil kadar rakip olupda ogerniceleri ucuza ucurursam cok mutlu olurum.Cessna 150 ye saatlik 160 euro isteyenler var,yankesiciler sizi bekleyin ben geliom.hemde EASA lisansi yer dersleride bedava hahahahahah I am comming.
  • Herkes ucus okullarinin yuksek karliligindan bahsediyor, amerikada islerin nasil oldugundan bahsediyor. Bu yoruma ben de katiliyorum ancak bir diger yandan amerikada pilota verilen degerle turkiye de verilen degeri de goz onunde bulundurmak lazim. Ben su soyle olmali felan demiyorum. Her iki yonlu yorum yapanlarinda hakli olduklari yonler oldugunu dusunuyorum. Ucus okullarinin pahali olmasinin fikrimce baska nedeni de pilot sifatina herkesin ulasmasini istemiyorlar, yani siradanlasmasini istemiyorlar. Hem haklilar hem haksizlar bence. Ne kadar siradanlasirsa o kadar pilot olmanin sartlari duser, maasina kadar, ee herkesin hayranlikla baktigi maaslari kazanamayan insanda ucus okullarina o kadar parayi vermek istemez.
  • Şimdi burdada devlet kazanıyor mu kazanmıyor mu ben buna bakarım gelen egitim uçuşları için pistin lambalarını açacaksınız elektrik vereceksin apronu pisti kontrol ettireceksin sonra arff den güvenlik önlemi aldıracaksın kuleyle irtibat halinde olacaksın elekronik sistemleri kullanacaksın sonra ben beş lira vermem kaldırın diyeceksin yok yav uçaga binerken borsa gibi en düşügü 19 en yüksegi 1000 tl olacak erken alsan yararlanırsın diyeceksin havalimanlarının yogunluguna göre para alınsın istanbula mı inmek istiyor AHL ye mi inmek istiyor en az 250 sterlin tekirdaga mı inmek istiyor 100 sterlin alınsın egitim okullarından ayrıca apron işçiler bir yanlış yaptıgı zaman en az 100 dolar en yüksek 1000 dolar ise cezalar daha fazla cezalarıda var tabi millet dışarda karnını doyuramıyor bunlar uçuş eğitimi yapıyor DEVLETİ ZARARA UGRATMAYIN HAVALİMANI UÇUŞ YOGUNLUGU ÇOK OLAN YERLERDE 250 STERLİN HAVALİMANI YOGUNLUGU AZ OLAN YERLERDE 100 STERLİN ALSIN DHMİ
  • Arkadaşlar Uçuş okulları şuan kaymağını yemekte sektörün en acımasızları, millet evini satıyor arabasını satıyor kredi çekiyor pilot olacam diye sonra bi bakmışki işsiz kalmış elinde 200 bin tl lisans bence 2 3 yıl bu sektöre mesleki anlamda para yatıracaklara tavsiyem uzak durun, Piyasa da da adam akılı çalışan okul 2 tane tek var sakın ola yeni açılan okularında ahengine kapılmayın. zira Burcuvaların mesleki olarak vasıf kazandırma tesisidir. çalışanlara göre değil burası.
  • 5 lira mı çok gelmiş beylere. adep yahuuu
  • öğrenciden 65 000 euroyu al, okulun full çeksin, sonra kacak yedek parça kullanırken yakalan sonra 5tl lik ucret alinmasin...biraz utanma olurya...bir öğrenci f atpl e kadar 1000 iniş yapsa 5000 lira eder sen ne kadar aliyosun yuvarlak 200 000, ucagin saati ne kadar en az 150-170 euro, ayni uçak avrupada 90 euro...bence bu okullara iyi bi ayar vermek sart, eğitim ucaklarinin cinsine gore saatlik tavan fiyat belirlenmesi lazim yoksa bugun olduğu gibi geçiren gecirene

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldrım ve ve SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, uçuş okulu yöneticileri ile IFTE fuarındaki çalıştayda bir araya geldi. AFA, Er-Ah, Tarkim, Ayjet, Topair gibi okulların yöneticileri ile bir değerlendirme toplantısı yapan iki otorite çözüm önerilerini dinledi.

Uçuş okullarının 2016 yılından itibaren uygulamaya konulan 5 TL'lik yaklaşma ücretlerinin kaldırılması talebini değerlendiren DHMİ, ücretin sembolik olduğunu ve hizmet verilen işin karşılığı olarak alındığını belirtti. Ancak, önümüzdeki yıl konunun yeniden değerlendirmeye alınabileceği belirtildi. Bir okulun in-kalk eğitimleri ile birlikte yılda yaklaşık 400 bin TL yaklaşma ücreti ödediğini öne süren uçuş okulları, sembolik de olsa yaklaşma ücretinin okullar için ağır yük getirdiğini vurguladılar.

DHMİ Genel Müdür Serdar Hüseyin Yıldırım, konma-konaklama ücretlerinde 0-6 ton için uygulanan ücretin 0-2 olarak güncellendiğini hatırlatarak okullara kolalıklar sağlandığını vurguladı. Avgas'daki KDV indirimi konusunda ise maliyeye bildirim yapıldığını hatırlattı. Yıldırım, Uçuş Eğitim Organizasyonlarının eğitim sahalarının ise 26 Mayıs'tan itibaren yeniden güncellendiğini ve yeni VFR rotalarının belirlendiğini kaydetti. Öte yandan okullara, 2014 yılındaki IFTE fuarında yapılan çalıştayda görülen konuların birçoğunda ilerleme sağlandığı belirtilerek, güncel durumlarla ilgili bilgiler verildi.

SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi ise SHT-ŞERİT talimatının 15 gün içerisinde yayımlanacağını, air street adı verilen hava alanlarının işletilmesi konusunun karara bağlanacağını açıkladı. Basına kapalı gerekleştirilen toplantı yaklalk 2 saat sürdü.

©AirportHaber



DHMİ ve SHGM uçuş okullarıyla görüştü

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Hizmet-Maliyet ~ 8 yıl önce
Uçuş okulları ortalama 2-3 ton uçak kullanırlar. DHMİ hangarda konaklama ücreti hiç almaz. Apronda ise; trafiği yoğun havalimanlarında 24 saat için 3x1,25=3,75 TL konaklama ücreti, 3x0,90= 2,70 TL konma ve 5.-TL yaklaşma ücreti alınır. Trafiği yoğun olmayan havalimanlarında 3x0,60= 1,80 TL konaklama, 3x0,45= 1,35 TL konma ve 5.-TL yaklaşma ücreti uçuş okullarına konmada % 75 indirim (1,35 % 25= 0,33 Krş), konaklamada % 50 indirim (0,90 Krş) yapılır. Touch and go yapılmasından ücret alınmaz. Hizmetten faydalananın, karşılığını ödemesi temel prensip olmasına rağmen, DHMİ uçuş okullarından son derece düşük sembolik ücretler alıyor. Bu durum 4736 sayılı Kanuna aykırılık teşkil ediyor. Vatandaşın sırtına dolaylı vergi olarak yansıyan bu durumun düzeltilmesi, havalimanlarını kullananlardan en az maliyetin alınması önem arz etmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hesap Ortada ~ 8 yıl önce
Uçuş okulları üç köfte beş kuruş olsun istiyorlar.
Lobi faaliyetleri ~ 8 yıl önce
Uçuş okulları lobi faaliyetleriyle devletin üzerine yük olmaya devam ediyor. Havalimanlarından aldıkları hizmetin bedelini ödemekten imtina etmekteler, ancak öğrencilere fahiş fiyatlar uygulayarak haksız kazanç sağlıyorlar.
Hk ~ 8 yıl önce
Kesinlikle devletin aldıgı paralar artirilmali. Ucuş okulları trilyonlarca kâr ederken elektriginden personelinden apronundan herseyinden faydalandikları havalimanları trilyonlarca zarar ediyor. 1930 yılında pilot açığı varmış teşvik vermişler. Yıl olmuş 2016 hala teşvik,indirim peşindeler. Bu ülkede asgari ücretli bile vergisini öderken kusura bakmasınlar uçuş okullarıda devlete gerektiği kadar para vermeliler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 8 yıl önce
Hezarfen ucretler tek motorlu aylik apronda konaklama 1000 tl,hangarda konaklama 1450 tl,konma 50 tl,plan 20 tl,ctr ve trainin area egitim 350 tl,yikama dis temizlik 350 tl,kamera cekim aprona gecis 150 tl,meydan saati uzatma 500 tl,esya dolabi bulundurma 150 tl begenmeyen hezarfene gitsin,5 tl nin hesabini yapmasin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 8 yıl önce
Bu kadar aç gozluluk olmaz,dhmi nin sembolik aldigi rakamlari bile cok goruyorlar,zaten devlete full zararsiniz,devlet daha ne yapsin,neredeyse size ozel apron yapiliyo,geceleri ucus icin koca limanin isiklari aciliyo,parklama ucreti yok,inis kalkis 50kr,gidin hezarfenede gorun yaklasma,parklama vb.diger hizmetleri,isyeyen hezarfen ucret tarifesini okusun.neymis pilot ihtiyaciymis,hadi ordan,pilot olamiyacak insanlari bile kursa al sirf parasi icin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DA20 ~ 8 yıl önce
Arkadaslar,sizlere tavsiyem THY akademisine giremiosaniz bu ise el atmayin,haa tabiki birde baska sirketlerde dayin baban akraban yoksa.Ben sunu dusundum,havaciliga olan askimi paylasacam nasilmi? bu yil Insallah F/I ratinigimi alicam birde DA20 ikinci el,sonrada sadece kar degil giderimi karsilayacak sekilde donderirsem super olur,en azindan o ucus okullarina bir kil kadar rakip olupda ogerniceleri ucuza ucurursam cok mutlu olurum.Cessna 150 ye saatlik 160 euro isteyenler var,yankesiciler sizi bekleyin ben geliom.hemde EASA lisansi yer dersleride bedava hahahahahah I am comming.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asd ~ 8 yıl önce
Herkes ucus okullarinin yuksek karliligindan bahsediyor, amerikada islerin nasil oldugundan bahsediyor. Bu yoruma ben de katiliyorum ancak bir diger yandan amerikada pilota verilen degerle turkiye de verilen degeri de goz onunde bulundurmak lazim. Ben su soyle olmali felan demiyorum. Her iki yonlu yorum yapanlarinda hakli olduklari yonler oldugunu dusunuyorum. Ucus okullarinin pahali olmasinin fikrimce baska nedeni de pilot sifatina herkesin ulasmasini istemiyorlar, yani siradanlasmasini istemiyorlar. Hem haklilar hem haksizlar bence. Ne kadar siradanlasirsa o kadar pilot olmanin sartlari duser, maasina kadar, ee herkesin hayranlikla baktigi maaslari kazanamayan insanda ucus okullarina o kadar parayi vermek istemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Para ~ 8 yıl önce
Şimdi burdada devlet kazanıyor mu kazanmıyor mu ben buna bakarım gelen egitim uçuşları için pistin lambalarını açacaksınız elektrik vereceksin apronu pisti kontrol ettireceksin sonra arff den güvenlik önlemi aldıracaksın kuleyle irtibat halinde olacaksın elekronik sistemleri kullanacaksın sonra ben beş lira vermem kaldırın diyeceksin yok yav uçaga binerken borsa gibi en düşügü 19 en yüksegi 1000 tl olacak erken alsan yararlanırsın diyeceksin havalimanlarının yogunluguna göre para alınsın istanbula mı inmek istiyor AHL ye mi inmek istiyor en az 250 sterlin tekirdaga mı inmek istiyor 100 sterlin alınsın egitim okullarından ayrıca apron işçiler bir yanlış yaptıgı zaman en az 100 dolar en yüksek 1000 dolar ise cezalar daha fazla cezalarıda var tabi millet dışarda karnını doyuramıyor bunlar uçuş eğitimi yapıyor DEVLETİ ZARARA UGRATMAYIN HAVALİMANI UÇUŞ YOGUNLUGU ÇOK OLAN YERLERDE 250 STERLİN HAVALİMANI YOGUNLUGU AZ OLAN YERLERDE 100 STERLİN ALSIN DHMİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzak durun ~ 8 yıl önce
Arkadaşlar Uçuş okulları şuan kaymağını yemekte sektörün en acımasızları, millet evini satıyor arabasını satıyor kredi çekiyor pilot olacam diye sonra bi bakmışki işsiz kalmış elinde 200 bin tl lisans bence 2 3 yıl bu sektöre mesleki anlamda para yatıracaklara tavsiyem uzak durun, Piyasa da da adam akılı çalışan okul 2 tane tek var sakın ola yeni açılan okularında ahengine kapılmayın. zira Burcuvaların mesleki olarak vasıf kazandırma tesisidir. çalışanlara göre değil burası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ceo ~ 8 yıl önce
5 lira mı çok gelmiş beylere. adep yahuuu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yuh minako ~ 8 yıl önce
öğrenciden 65 000 euroyu al, okulun full çeksin, sonra kacak yedek parça kullanırken yakalan sonra 5tl lik ucret alinmasin...biraz utanma olurya...bir öğrenci f atpl e kadar 1000 iniş yapsa 5000 lira eder sen ne kadar aliyosun yuvarlak 200 000, ucagin saati ne kadar en az 150-170 euro, ayni uçak avrupada 90 euro...bence bu okullara iyi bi ayar vermek sart, eğitim ucaklarinin cinsine gore saatlik tavan fiyat belirlenmesi lazim yoksa bugun olduğu gibi geçiren gecirene

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000