14 Aralık 2015, Pazartesi 08:45:40

Dev uçaklar gözden düştü

Havacılık dünyasının efsane uçaklarından, ABD başkanlarının da kullandığı çift katlı ilk uçak olan Jumbo jetlerin sonuna geldiğine işaret edildi.
  • istanbul konum itibari ile cok avantajli, emirates, katar veya ethiat in genis govde ile gidebildigi yerlere dar govde ile gidebiliyor, yakiti en pahali kullanan ulke olsak bile bu maliyetler diger buyuk sirketlere gore cok dusuk… birkac seneye en buyuk bayrak tasiyan firmalardan birisi olacak thy… 380 gibi prestij ucaklarini alacak elbette ancak sadece avusturalya gibi yerlere direk ucus icin.. bi de hizmet sektorunde yerimiz belli artik,dunya ulkelerinin yollarini alisveris merkezlerini yapmak,dunyanin insanini tasimak ve turizm.. bunlar bizim isimiz, elbette thy buyuyecek.. enerji ve degerli maden konusunda da yer bulabilsek keske…
  • Cok sacma adam diyor ki 4 motorlu iyi degil mis 2 motorlu iyimis hayir 4 iyi niye mi? Hadi istanbuldan Los angelas gidiyorsun ondan sonra yari yolda 1 motor bozuldu ve calismiyor 3 tanesi daha goturur ama B777 2 moturlu 1 tanesi bozulsa kesin yere veya deniz dusen olun 4 moturlu 1000x daha iyi! Lutfen durmasin!!
  • thy bence 747 den şaşmaması lazım a380 külfetli bi araç ve sefer kısıtlaması yapılmasa dolmaz buda zarar demektir
  • Geçenlerde B777 ve A380 uçaklarının geniş kapsamlı bi araştırmasını okumuştum. Özetleyecek olursam araştırma sonuçlarına göre B777 yolcu başına yakıt konusunda daha verimli olduğu ortaya çıkmış. Peki Emirates yada Etihad gbi büyük firmalar niçin Hala A380 i kullanıyor. Adamların müşteri portföyü çok farklı. A380 de Bussines ve First Class koltuk sayısı B777 ye göre çok olmasından kaynaklı oarak, arapların bu koltukları pazarlayabildiğinden iki uçağın arasındaki yakıt farkını kapatabiliyor hatta daha karlı bile olabiliyor. Malaysia gördüğünüz gbi işletemedi A380 lerini. TK'in de müşteri portföyü araplar gbi olmadığından, yakıt farkını Bussines ve First Class koltuk sayısındaki satışlardan kapatamayacağından mantıklı bulunmuyor. B777X ve A350 çok daha mantıklı olacaktır.
  • Koltuk başı en iyi yakıt maliyet hesabını sunan a380'dir. Sanayi esnafı gibi'çok yakıyor bea, motor sorunlu, karbüratör meme yapıyor' yorumlarıyla uçak alınmıyor. Emirates çok sayıda uçakla mükemmel operasyon yapıyor. Seyahat ettiğim uçaklar içinde en konforlusu açık ara a380!
  • gecen hafta yazdığımda bazı akıllılar gülmüştü bakın bu hafta ortaya çıktı bizim milli uçak gelecek diye üretimer durdu!!!! heee
  • 777 yerine A350 almamiz lazim, yakit tuketimi dusuk olan sirketler petrol fiyatlari artinca rekabette kimsenin gozunun yasina bakmayacak
  • bu uçaklardan hayvan gibi para kazanıp çok yakıt yakıyor diyorsunuz. önünüzd 380-800, 380-900'lerin fizibilite raporları var. okumak zahmetine mi girişmediniz?? oldu olacak lpg taktırın!
  • Az kaldi reis yerli ucagi yapacak o zaman bunlara ihtiyac duymayacaz
  • Haberin kaynaginin olmamasindan ve duzgun bir bilgi icermemesinden manipulatif amacli uretildigi anlasiliyor. A380 uzun ucuslarda koltuk basina en dusuk yakit maliyetine sahip ucaktir. Gerizekali gibi ucagin toplamda ne kadar yakit yaktigina bakacak olursan kafan karisir tabi. Anlasilan TK double decker alamayacak, kamuoyu yapilmaya calisiliyor simdiden. "Zaten ragbet edilmiyor artik, o yuzden almadik.. Tek katlilar daha ucuz hem..". Yerseniz.

40 yılı aşkın süredir göklere hakim olan uçakların, değişen havacılık kuralları, havayolu şirketlerinin stratejileri ve geliştirilen turbofan motor teknolojilerinin etkisiyle önümüzdeki dönemde sonunun gelebileceği belirtildi.

ABD’li havayolu şirketi Boeing tarafından 1969’da üretilen uçak, insanların seyahat ediş şekillerini değiştirdi.

500’den fazla yolcuyu taşıyabilen uçak, hem bilet fiyatlarını düşürdü hem de havayollarının daha uzak mesafelere gidebilmesine yardımcı oldu.

Boeing’in ardından, diğer uçak şirketleri de iki katlı uçakları üretmeye başladı.

Fransız şirket Airbus 2005 yılında iki katlı A380-800 modelini üretti ve ABD’li Boeing'in en büyük rakibi oldu.

SIKINTILAR ARTTI

Ancak bugünlerde hem Boeing hem de Airbus, her iki uçağı için yeni alıcı bulmakta zorlanıyor.

Uçakların en büyük sıkıntısı bu kadar büyük kapasiteli olması ve çok fazla yakıt tüketmesi.

Uçaklara ilginin azalmasının bir diğer nedeni de değişen havacılık koşulları.

Havayolu şirketleri artık daha etkin yakıt kullanan modelleri tercih ediyor.

Business Insider sitesinde yer alan haberde, Boeing’in son sekiz yılda sadece 45 uçak sattığı ifade edildi.

ABD’li şirket bu yılın başında çift katlı uçakların üretimini bu yıl her ay bir taneye indirdiklerini duyurdu.

“BİZDEN BU KADAR”

Airbus en son iki yıl önce havayolu şirketi Emirates’e bir adet çift katlı uçağından satmıştı.

Emirates’in en büyük rakibi Etihad’ın CEO’su Business Insider’a yaptığı açıklamada, dört motorlu uçaklarla ilgili olarak şöyle dedi:

“Bizden bu kadar. Biz artık iki motorlu uçakları tercih ediyoruz. Onlar çok da etkin yakıt kullanıyor.”

ABD’li şirket Virgin Atlantic’in CEO’su Craig Kreeger ise bu yılın başında Airbus şirketinin çift katlı uçağı için alıcı bulamamasına şaşırdığını söylemişti.

Dev uçaklar gözden düştü

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

380 ~ 8 yıl önce
istanbul konum itibari ile cok avantajli, emirates, katar veya ethiat in genis govde ile gidebildigi yerlere dar govde ile gidebiliyor, yakiti en pahali kullanan ulke olsak bile bu maliyetler diger buyuk sirketlere gore cok dusuk… birkac seneye en buyuk bayrak tasiyan firmalardan birisi olacak thy… 380 gibi prestij ucaklarini alacak elbette ancak sadece avusturalya gibi yerlere direk ucus icin.. bi de hizmet sektorunde yerimiz belli artik,dunya ulkelerinin yollarini alisveris merkezlerini yapmak,dunyanin insanini tasimak ve turizm.. bunlar bizim isimiz, elbette thy buyuyecek.. enerji ve degerli maden konusunda da yer bulabilsek keske…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok sacma ~ 8 yıl önce
Cok sacma adam diyor ki 4 motorlu iyi degil mis 2 motorlu iyimis hayir 4 iyi niye mi? Hadi istanbuldan Los angelas gidiyorsun ondan sonra yari yolda 1 motor bozuldu ve calismiyor 3 tanesi daha goturur ama B777 2 moturlu 1 tanesi bozulsa kesin yere veya deniz dusen olun 4 moturlu 1000x daha iyi! Lutfen durmasin!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AA ~ 8 yıl önce
777 bu ön yargıları yıkmıştı zamanında, bu en çok pasifik uçuşlarında tedirginlik veriyordu zamanında ama böyle bir kaza milyonlarca uçuşa rağmen olmadı.yeni nesil uçaklar akıl almaz derecede güvenli yeter ki bakımları tam olsun.
urfair ~ 8 yıl önce
thy bence 747 den şaşmaması lazım a380 külfetli bi araç ve sefer kısıtlaması yapılmasa dolmaz buda zarar demektir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 8 yıl önce
Geçenlerde B777 ve A380 uçaklarının geniş kapsamlı bi araştırmasını okumuştum. Özetleyecek olursam araştırma sonuçlarına göre B777 yolcu başına yakıt konusunda daha verimli olduğu ortaya çıkmış. Peki Emirates yada Etihad gbi büyük firmalar niçin Hala A380 i kullanıyor. Adamların müşteri portföyü çok farklı. A380 de Bussines ve First Class koltuk sayısı B777 ye göre çok olmasından kaynaklı oarak, arapların bu koltukları pazarlayabildiğinden iki uçağın arasındaki yakıt farkını kapatabiliyor hatta daha karlı bile olabiliyor. Malaysia gördüğünüz gbi işletemedi A380 lerini. TK'in de müşteri portföyü araplar gbi olmadığından, yakıt farkını Bussines ve First Class koltuk sayısındaki satışlardan kapatamayacağından mantıklı bulunmuyor. B777X ve A350 çok daha mantıklı olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa TURAN ~ 8 yıl önce
EMIRATES QATAR ETİHAT bunlar bu AİRBUS 380-800 LERİ PETROLLERİ BOL OLDUĞU İÇİN ALDILAR AVRUPALI HAVAYOLLARI SADECE ELLERİNDE BU UÇAKLARDAN 10 YADA 15 TANESİ VAR ÇÜNKÜ MALİYETLİ UÇAKLAR BİZDE İSE BOEİNG 777 LER BİLE THY Yİ ZORLUYORKİ BİRDE 380 ALSA ELİNDE PATLAR GELECEĞİN UÇAKLARI BOEİNG 787 -8-9 777 XX AİRBUS A350XWB 800 900 MODELLERİ EN ÇOK SİPARİŞ ALAN YENİ NESİL UÇAKLAR
Meka ~ 8 yıl önce
Koltuk başı en iyi yakıt maliyet hesabını sunan a380'dir. Sanayi esnafı gibi'çok yakıyor bea, motor sorunlu, karbüratör meme yapıyor' yorumlarıyla uçak alınmıyor. Emirates çok sayıda uçakla mükemmel operasyon yapıyor. Seyahat ettiğim uçaklar içinde en konforlusu açık ara a380!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elpida ~ 8 yıl önce
Yorumunda yerden göğe kadar haklısın ancak doluluğu sağlamak şartıyla. Bu uçak yeterli doluluk sağlamazsa gerçek bir maliyet canavarı.
thy dünya markası ~ 8 yıl önce
thy'nin bir dünya markası olduğu algısına sahip olanlar için bu bir itiraftır sayın elpida. uçağı dolduramayacağın varsayımıyla mı büyük olunacak?! widen your world diye adamlar önce kendi dünyalarını genişletseler iyi olacak. bu vizyonsuzlukla thy logolu 380 görmek bir rüya!
milli uçak ~ 8 yıl önce
gecen hafta yazdığımda bazı akıllılar gülmüştü bakın bu hafta ortaya çıktı bizim milli uçak gelecek diye üretimer durdu!!!! heee

Yanıtla

Kalan karakter 1000
787 ~ 8 yıl önce
zaten bizim milli uçak da 2 katlıydı di mi
2.5 ~ 8 yıl önce
Birde asma katı var. Etti 2,5 kat
Belediye ~ 8 yıl önce
Yerli ucak icin Belediye imar izni olarak 3 kat. musadesi almis. Suit daire ve jakuzi banyo olacakmis. Ayrica 30 kisi kapasiteli mescid bulunacakmis. Bu ucak en emniyetli ucak olacak.
A350 ~ 8 yıl önce
777 yerine A350 almamiz lazim, yakit tuketimi dusuk olan sirketler petrol fiyatlari artinca rekabette kimsenin gozunun yasina bakmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Komik ~ 8 yıl önce
Etihad yakita THY'den daha fazla mi para veriyor?
Komik degil ~ 8 yıl önce
En az 4 uluslararasi anlasma ile belirlenmis "hava tasimaciligi rekabet kurallari" diye bir durumdan haberdar olmayanlar icin elbette komik gelir. Sorunuza gelince; Etihad yakita TK'dan daha fazla para vermiyor. Veya daha az da vermiyor. Sirketlerin rekabetini petrol fiyatlari belirleseydi su an dunya ne Lufthansa ne de THY'nin adini duyuyor olurdu. Aksine, antlasmalar neticesinde petrolu bol olan korfez ulkeleri petrol zenginliklerinden taviz vererek Avrupa ve Amerika kitalarinda slot sahibi oldu. Adil rekabeti ancak bu sekilde sagladilar. Sadece 2 tane jet motoru gorup, 3 kere ucak yolculugu yapanlar iktisat uzmani kesiliyor. Ulkemizin minik bir ozeti.
lpg ~ 8 yıl önce
bu uçaklardan hayvan gibi para kazanıp çok yakıt yakıyor diyorsunuz. önünüzd 380-800, 380-900'lerin fizibilite raporları var. okumak zahmetine mi girişmediniz?? oldu olacak lpg taktırın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerlo ~ 8 yıl önce
Az kaldi reis yerli ucagi yapacak o zaman bunlara ihtiyac duymayacaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 8 yıl önce
Allahını seven arkadaşın üstüne mantık atsın :) Ulan yerli uçak nereee burada mevzubahis olan jumbo jetler nere :) eyw reisiniz bşiler yapmaya debelenio belki yapacak ta, ama onun için bile ne kadar zor şartların olduğunu biraz araştırma yapsan görecesin
reis ~ 8 yıl önce
reis yerli uçağı yapana biz marsta yaşamaya başlarız kardeş
Hahaha ~ 8 yıl önce
Haberin kaynaginin olmamasindan ve duzgun bir bilgi icermemesinden manipulatif amacli uretildigi anlasiliyor. A380 uzun ucuslarda koltuk basina en dusuk yakit maliyetine sahip ucaktir. Gerizekali gibi ucagin toplamda ne kadar yakit yaktigina bakacak olursan kafan karisir tabi. Anlasilan TK double decker alamayacak, kamuoyu yapilmaya calisiliyor simdiden. "Zaten ragbet edilmiyor artik, o yuzden almadik.. Tek katlilar daha ucuz hem..". Yerseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oguz008 ~ 8 yıl önce
Şu an alamadığı doğru ama parası yetmediğinden değil de Atatürk Havalimanında ona uygun pist ve yanaşacak körük bulunmadığından alınmıyor. Ayrıca her ülkenin yolcu potansiyeli farklıdır ve uçağı doldurursan boyutuna göre her uçak para kazandırır. Örneğin Emirates in A380 lerinin bir kısmında kişiye özel suit bölümü bulunmaktadır ve ortalama 25-30 000 dolarlık bilet fiyatları vardır. 7-8 tanesini doldurduğu an uçağın uçuş masraflarını çıkartır ve ekonomi kısmının yarısı boş olsa bile o uçak kar eder... Ama aynı durumu ülkemizde göremezsiniz zira THY nin hitap ettiği yolcularla Emirates in (Dubai başta olmak üzere) hitap ettiği yolcuların gelir düzeyinde ciddi bir fark var. Bizde kim 30 000 dolar verip suit uçuş yapar düşünün. Uçuş başına 1 ya da 2 kişi;3 nadir çıkar. Malezya havayolları da A380 in masraflarıyla bu yüzden başa çıkamadı. A350 ya da 777X THY için makul olan uçaklardır. Dar gövdede gelecek filo yapılandırmasında Boeing 737 Max8 ve A321 Neo kararı verilmiş buna göre siparişler verilmiştir. Geniş gövde konusu ise tam muamma şu an temkinli davranıyorlar... 3.Havalimanı projesi başarıyla ilerlediği takdirde onu da ilerleyen zamanda göreceğiz. Bu saatten sonra ben B747 ya da A380 alınacağını sanmıyorum. Not:Gönlümden geçen ilerleyen zamanlar için tercihlerini B777-8X ve 9X den yana kullanmaları...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000